Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς θα γλιτώσουν τα media τη γκάφα του 2000!

Κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους απόψε εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μάρτυρες μιας σκληρής αναμέτρησης, αμφίρροπης όσο ποτέ και δραματική όσο λίγες! Οι Αμερικανοί ψηφίζουν τον πρόεδρό τους και οι ηγέτες όλων των χωρών περιμένουν να μάθουν το νέο τους πλανητάρχη.  Θα συνεχίσει στην δεύτερή του θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα, ή ο συντηρητικός Μιτ Ρόμνεϊ θα κάνει την μεγάλη ανατροπή;  Κι αυτή τη φορά δεν πρέπει να ανακοινωθεί λάθος αποτέλεσμα!

Οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τις διαφορές να είναι μικρές και την προεδρία να

κρίνεται τελικά στις κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές, η νύχτα των εκλογών θα είναι μακρά καθώς το πιθανότερο είναι να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους δύο υποψηφίους πολύ κοντά στα ποσοστά. Μέχρι τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις θα αλλάζουν τα δεδομένα και θα εξιτάρουν όσους παρακολουθούν την αναμέτρηση μέσα από τα μεγάλα αμερικανά δίκτυα. Σήμερα μια στρατιά 25.000 δημοσκόπων θα ρωτά ψηφοφόρους από 50 αμερικανικές πολιτείες κατά την έξοδο τους από ένα δείγμα εκλογικών τμημάτων.

Οι δημοσκόποι θα ρωτούν τους εκλογείς δειγματοληπτικά (για παράδειγμα έναν εκλογέα ανά τέσσερις) και θα τους ζητούν να συμπληρώσουν ένα έντυπο (την ηλικία τους, την καταγωγή τους και αρκετές ερωτήσεις όπως: ποιον ψήφισαν; ποιό είναι κατά τη γνώμη τους το σημαντικότερο θέμα των εκλογών;)

Αυτήν την φορά οι Αρχές θέλουν να αποφύγουν το χάος που είχε προκληθεί το 2000 όταν η προεδρική εκλογή παίχτηκε στη Φλόριντα. Τότε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν ανακοινώσει τον Αλ Γκορ ως νικητή των εκλογών στην πολιτεία αυτή. Έπρεπε να περάσουν 35 ημέρες και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να ανακηρυχθεί νικητής ο Μπους με 537 ψήφους διαφορά.

Το CNN έχει προβλέψει ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό του 2000: σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα και υπάρχουν δικαστικές διαμαρτυρίες, νομικοί ειδικοί στο εκλογικό δίκαιο των ΗΠΑ θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν στο τηλεοπτικό δίκτυο.

Παραδοσιακά, όλες οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται την ίδια ημέρα, την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου. Το εκλογικό σώμα παίρνει πολύ μακριά ψηφοδέλτια, ενίοτε ψηφοδέλτια πολλών σελίδων, στα οποία περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι για τις προεδρικές, για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και, κατά περίπτωση, τη Γερουσία, τα πολιτειακά κοινοβούλια, όπως και σε διάφορες περιστάσεις για τις κομητείες και τους δήμους.

Για την Ιστορία πάντως εάν κερδίσει ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι ο έβδομος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλοι τόσοι ήταν και οι Δημοκρατικοί.

1932-1945: Ο Δημοκρατικός Φρανγκλίνος Ρούσβελτ εξελέγη για τέταρτη φορά το 1944. Ο περιορισμός των δύο προεδρικών θητειών υιοθετήθηκε το 1951. Πέθανε στις 12 Απριλίου 1945, λιγότερο από ένα μήνα πριν από το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη.1945-1952: Ο Δημοκρατικός Χάρι Τρούμαν ήταν αντιπρόεδρος του Ρούσβελτ, τον διαδέχτηκε μετά το θάνατό του και επανεξελέγη το 1948.1952-1960: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ (Ρεπουμπλικάνος)1960-1963: Ο Δημοκρατικός Τζ
Keywords
Τυχαία Θέματα