Έκθεση: 130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης – Ποιος ήταν ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας

Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τον Μάιο του 2013 θα διαρκέσει η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντάκης» η οποία διοργανώνεται από τον Ελληνικό Κόσμο σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Ποιος όμως ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης;

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν η ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από πρώτες του εκδόσεις, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί η οικουμενικότητα του Καζαντζάκη

αλλά και να αποτυπωθεί στο θεατή, μέσα από τα έργα του και την παρουσίαση της ζωής του, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται οι σημαντικότεροι «σταθμοί» της ζωής του Καζαντζάκη, οι σχέσεις του με το Παιδί, το Θεό, τον Έρωτα και τη Φιλία και βέβαια το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Η έκθεση υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό όπως μία προβολή-δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού - που παρουσιάζει 20 βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του με προσωπικό φωτογραφικό υλικό από τα ταξίδια του, οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από το Μουσείο Καζαντζάκη κ.ά.

Η έκθεση 30 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα από τις εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά ταξιδεύουν στο έργο του Καζαντζάκη για να ανακαλύψουν το σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τηλ. 212 254 0100

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00-13.30Παρασκευή 09.00-20.00Σάββατο 11.00-16.00Κυριακή 10.00-18.00

Ποιος ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης

Γεννημένος στις 18 Φεβρουαρίου του 1883 στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης ακόμη τότε Κρήτης, ο Νίκος Καζαντζάκης έδειξε από νεαρή ηλικία την αγάπη του για το γράψιμο.

Γιος εμπόρου γεωργικών προϊόντων τελειώνει το Γυμνάσιο και το 1902 σε ηλικία σε ηλικία 19 ετών εγκαθίσταται στην Αθήνα προκειμένου να κάνει νομικές σπουδές.

Το 1906 δημοσιεύει το δοκίμιο Η Αρρώστια του Αιώνος. Πρώτο του μυθιστόρημα ήταν το Όφις και Κρίνο το οποίο υπέγραψε με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβάμη. Στην συνέχεια μεταβαίνει στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές και το 1909 επιστρέφει στην Αθήνα.

Μετά από δύο χρόνια παντρεύεται με την Γαλάτεια Αλεξίου, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο νεκροταφείο Ηρακλείου, κι αυτό γιατί φοβόταν τον πατέρα του, που δεν ήθελε για νύφη τη Γαλάτεια. Θα καταταγεί ως εθελοντής στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912.

Μετά την ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου συνδέεται φιλικά με τον Άγγελο Σικελιανό με τον οποίον ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως το Άγιον Όρος. Ήταν τότε που ήρθε σε επαφή με το έργο του Δάντη τον οποίον κα χαρακτήρισε ως δάσκαλό του μαζί με τον Όμηρο και τον Μπεργκσόν.

Από το 1922 και ύστερα επικεντρώνεται στο δημοσιογρ

Keywords
Τυχαία Θέματα