Εκτός παιδικών σταθμών μένουν 60.000 παιδιά

Τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς στον Δήμο Αθηναίων, παρουσίασε η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοτών, που υποβλήθηκαν μέσω Twitter. Η κ. Ηλιοπούλου ανακοίνωσε ότι χθες αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τα παιδιά που εγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς, λέγοντας ότι τελικά θα καλυφθούν και οι 5.500 αιτήσεις που έγιναν. «Μόλις ολοκληρωθεί

η διαδικασία για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (τέλος Αυγούστου) θα απορροφηθούν στους παιδικούς σταθμούς όλα τα επιλαχόντα παιδιά», δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου. Τα επιλαχόντα παιδιά είναι 845, ενώ ήδη υπάρχουν 430 κενές θέσεις, στις οποίες θα προστεθούν και άλλες 550, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Οσοι γονείς καλύπτουν τα κριτήρια για να είναι δικαιούχοι του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ πρέπει να κάνουν αιτήσεις στην κεντρική υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών σημείωσε ότι από το 2010 ο σχετικός προϋπολογισμός του δήμου έχει υποστεί μείωση κατά το ήμισυ (από 54 εκατ. σε 27 εκατ. ευρώ), αλλά τα παιδιά που φιλοξενούνται στους σταθμούς έχουν αυξηθεί κατά 15%. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Ηλιοπούλου τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά και πως δεν υπάρχουν ελλείψεις, αν και σημείωσε ότι αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών. Οσον αφορά τα τροφεία που πρέπει να καταβάλλουν οι οικογένειες, αναφέρθηκε ότι το 52% των οικογενειών απαλλάσσεται πλήρως από κάθε οικονομική συμμετοχή, ενώ το 33% καταβάλλει λιγότερα από 70 ευρώ τον μήνα.

Σχετικά με το σε ποιες γειτονιές υπάρχουν κενές θέσεις σε σταθμούς, ειπώθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 188 κενές θέσεις στο Παγκράτι και 158 στην Κυψέλη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φαινόμενα «παράκαμψης» των διαδικασιών μέσω γνωριμιών, η κ. Ηλιοπούλου απάντησε ότι «πλέον κανένα παιδί δεν μπαίνει “με μέσο” στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου της Αθήνας». Επιπλέον τόνισε ότι «κάθε δημότης ή κάτοικος που προσκομίζει τα νόμιμα δικαιολογητικά γίνεται δεκτός χωρίς καμία διάκριση», απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των παιδιών των μεταναστών.

Πάντως ανεξάρτητα από την αισιοδοξία που εξέπεμψε η υπεύθυνη για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, η επόμενη χρονιά αντιμετωπίζεται με μεγάλη ανησυχία από πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα, ειδικά όσες σκοπεύουν ή σκόπευαν να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα προβλέπει τη φιλοξενία συνολικά 60.000 παιδιών, με προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ. Φέτος όμως και παρότι τα εισοδήματα μειώνονται, προβλέπονται αυστηρότερα οικονομικά κριτήρια σε σχέση με πέρυσι, καθώς δυνατότητα υποβολής δήλωσης έχουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, έναντι 40.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Για μητέρες με μέχρι τέσσερα παιδιά το πλαφόν ανεβαίνει στις 35.000 ευρώ, ενώ για μητέρες με πέντε παιδιά και άνω, το όριο φτάνει στα 40.000 ευρώ. Οι δηλώσεις θα γίνουν με βάση τα εισοδήματα του 2011, γεγονός που αναμένεται να αφήσει ακάλυπτες πολλές μητέρες, οι οποίες είχαν εντός του 2012 αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την εργασία τους.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι ήδη πέρυσι είχαν μείνει εκτός σταθμών περίπου 35.000 παιδιά, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν τις φετινές αιτήσεις έως 120.000, με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά να απειλούνται να αποκλειστούν. Για πρώτη φορά φέτος, δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι άνδρες στους οποίους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα