«Ελεύθερες»… Τράπεζες

13:04 7/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο «σκληρός» της Τρόικας δεν μας ενδιαφέρουν και δεν μας αφορούν, στην παρούσα φάση.

Γράφει ο Γιώργος Κούρος

Αυτό που μας αφορά όμως είναι η άμεση, ωμή παρέμβαση που επιχειρεί στο ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, χωρίς να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα ή εξουσιοδότηση.

Ο μόνος αρμόδιος, με τη «βούλα» και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, είναι ο διοικητής της Τράπεζας

της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Ουδείς άλλος! Κάθε άλλη επομένως κουβέντα, σενάριο ή σχόλιο ή πρόβλεψη από αναρμόδιους, περιττεύουν!

Η ΤτΕ κατέστησε δε σαφές χθες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν για το σύνολο των ελληνικών εμπορικών Τραπεζών εκτιμήθηκαν σύμφωνα με το Βασικό σενάριο σε 6,4 δισ. ευρώ.

Ποσό που κινείται μακράν των 22 δισ. ευρώ, που είχαν δημοσιεύσει όλως τυχαίως πριν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα οι Financial Times, ή των 16 δισ. ευρώ που ήθελε ανεπισήμως το ΔΝΤ, ή των τελικά 9 δισ. ευρώ στα οποία είχε «υποχωρήσει» ο κ. Τόμσεν.

Είναι δε αξιοσημείωτο και θα πρέπει να υπογραμμιστεί, όπως αναφέρει κατηγορηματικά και η ΤτΕ, ότι οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λ.π.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Επομένως, με απλά λόγια, οι ελληνικές Τράπεζες είναι υγιείς και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα στο μέλλον, αφού όλες οι ασκήσεις επί χάρτου που έχουν γίνει έχουν συμπεριλάβει και τα χειρότερα γι αυτές «σενάρια»!

Ας τελειώνουν λοιπόν ορισμένοι και τα «παπαγαλάκια» της τρόικας τα «παιχνίδια» με τις Τράπεζες, γιατί μόνο κακό κάνουν στην οικονομία, στην κοινωνία και στη χώρα.

Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί όλους όμως, ακόμη και την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι πώς από τη στιγμή που προχωρήσει το συντομότερο η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Γιατί, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα που τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας είναι ορατά σε όλους πλέον, εντός και εκτός των τειχών, η ρευστότητα είναι … απούσα.

Την έχουν ανάγκη όμως όλες οι υγιείς επιχειρήσεις, τη χρειάζονται οι επιτηδευματίες, την αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως τα νοικοκυριά.

Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναζήσουμε την αλόγιστη, άνευ ορίων και περιορισμών, χορήγηση δανείων.

Επιδίωξη δεν πρέπει να είναι το εύκολο «τζάμπα» χρήμα στην αγορά, γιατί πολύ απλά το ιδιωτικό χρέος πάλι η χώρα θα κληθεί να το πληρώσει.

Επιδίωξη πρέπει να είναι το «φθηνό» χρήμα με αυστηρούς όρους, οι οποίοι όμως δεν θα πρέπει λόγω του πρόσφατου κακού παρελθόντος να φθάνουν σε βαθμό «παράνοιας», θέτοντας προϋποθέσεις «τρελές», τέτοιες που θα καθιστούν απαγορευτική τη χορήγηση των δανείων ή ασύμφορη τη λήψη τους από τους δανειολήπτες.

Το σίγουρο είναι ότι όλα μπορούν να γίνουν σωστά αυτή τη φορά, αφού οι Τράπεζες και οι διοικήσεις αυτών γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το «παιχνίδι» της ελληνικής αγοράς! Αλλά για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει να το αφήσουν να λειτουργήσει … «ελεύθερο»!

Το διαβάσαμε στο antenna.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα