Ελληνικό ποδόσφαιρο: Quit χωρίς save

13:36 4/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ανησυχούσε μην καταλάβουμε πως ήταν πεθαμένο από καιρό. Και τώρα, λίγο πριν τις τελευταίες, τυπικές κινήσεις του να πατήσουμε το «off» στη μηχανική υποστήριξη και να του κλείσουμε τα μάτια, ας δούμε συνοπτικά τα αίτια του αναπόφευκτου θανάτου όπως αυτά καταγράφονται στη νεκροψία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

1. Γιατί κανείς παράγοντας δεν θέλει στ’ αλήθεια «καθαρό ποδόσφαιρο»

Όλοι όσοι κατά περιόδους δηλώνουν δημοσίως ότι κόπτονται για το καλό του αθλήματος και ότι θέλουν ισονομία και 50-50 είναι βγαλμένοι από το ίδιο ακριβώς καλούπι

με αυτούς τους οποίους θέλουν να διαδεχτούν. Το (ελληνικό) ποδόσφαιρο, όπως και η ζωή, είναι ένα παιχνίδι εξουσίας για «φορτωμένους» παίκτες, μόνη έγνοια των οποίων είναι να φύγουν οι προηγούμενοι και να αλλάξουν τα κόζια για να «έρθουμε εμείς στα πράγματα» (και να ανοίξει ένας νέος κύκλος επίδειξης δύναμης από τους έχοντες το καρπούζι και το μαχαίρι).

2. Γιατί οι διαιτητές δεν χρειάζονται (αναγκαστικά) εντολές

Κάποιοι και χρειάζονται και παίρνουν και πιθανότατα χρηματίζονται. Ωστόσο η πλειοψηφία κάνει ό,τι κάνει, όπου και όποτε το κάνει σκανδαλωδώς, χωρίς να έχει κάποιο άμεσο όφελος, αλλά προσδοκώντας σε αυτό. Είναι χούι του ανθρώπου το συγκεκριμένο. Ασυναίσθητα να θέλει να πλησιάσει προς την πλευρά του ισχυρού, ελπίζοντας ότι στο άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον θα κερδίσει την εύνοιά του, ότι οι υπηρεσίες του θα αξιολογηθούν και θα εκτιμηθούν αναλόγως, ότι -σε τελική ανάλυση- σφυρίζοντας υπέρ του δυνατού πολύ απλά θα αυξήσει τις πιθανότητες να μακροημερεύσει στο επάγγελμά του.

3. Γιατί οι οπαδοί κάνουν ό,τι γουστάρουν

Έτσι απλά. Ούτε stewards (γελάσαμε, έβαλαν το λύκο να φυλάει τους άλλους λύκους), ούτε κάμερες, ούτε διοικητική βούληση, ούτε τίποτα. Οι οπαδοί περνάνε ό,τι τους καπνίσει εντός γηπέδου, όποτε θέλουν και δεν τους σταματάει τίποτα και κανένας. Το ότι δεν έχουν γίνει τρις χειρότερα μέχρι σήμερα είναι καθαρά θέμα τύχης, μια και η πρόληψη είναι διαχρονικά ανύπαρκτη ενώ ο έλεγχος για τα μάτια του κόσμου. Οι μικρές συμμορίες που έχουν αλώσει τις κερκίδες των γηπέδων κάνουν κουμάντο.

4. Γιατί κανείς δεν τολμά να αγγίξει τους συνδέσμους

Άμεσα συνδεδεμένο με το προηγούμενο. Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, έχε αποτύχει πλήρως το σχέδιο να ελεγχθούν οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών, με κύριο στόχο να βρεθούν οι τακτικοί υπαίτιοι επεισοδίων (οι «γνωστοί-άγνωστοι» που λένε μηρυκάζοντας και τα ΜΜΕ) και να οδηγηθούν μια και καλή στη Δικαιοσύνη και, κυρίως, εκτός γηπέδων. Από τη στιγμή που οι σύνδεσμοι-μήτρες συμμοριτών δεν διαλύονται και οι ομάδες αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη να έχουν μόνο λέσχες με μέλη των οποίων τα προσωπικά στοιχεία να είναι πλήρως καταγεγραμμένα, τα υπόλοιπα είναι φυσική εξέλιξη.

5. Γιατί δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι για να το διαχειριστούν

Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιοι λίγοι αλλά χάνονται κάτω από τις άναρθρες κραυγές των υπολοίπων. Το δηλητήριο που πότισε την ιντερνετική τους παρουσία (με συνευθύνη και των άμυαλων σχολιογράφων που μονίμως δυναμιτίζουν) επεκτάθηκε παντού και πλέον πλέει εντός του οπαδοποιημένου σε βαθμό φενταγίν εγκεφάλου τους. Γνωστή ιστορία, πασίγνωστα τα πρόσωπα, μάταιη πλέον η όποια προσπάθεια επαναφοράς τους στη λογική.

6. Γιατί... Στοίχημα

Λεφτά δεν υπάρχουν. Η Superleague δεν βρήκε χορηγό φέτος. Οι ομάδες δεν τη βγάζουν. Τί θα κάνουν οι πρόεδροι και -κυρίως- οι παίκτες; Θα στήσουν τα παιχνίδια για να ζήσουν. Ή καμιά φορά όχι για να ζήσουν, αλλά απλά για να βγάλουν περισσότερα, όπως π.χ. θρυλείται για τον Αβραάμ με το αυτογκόλ εναντίον του Λουξεμβούργου ή τον Μενδρινό που προσπάθησε να βάλει τον Καστίγιο να στήσει τη σέντρα με τον Τέβεζ στο Άρης-Μάντσεστερ Σίτι. Από κοντά και οι διαιτητές και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι, δημιουργούν έναν ευγεμεθέστατο κύκλο παρανομίας. Αποδείξεις είπατε; Στη Football League οι ίδιοι οι πρόεδροι λένε κάθε τρεις και λίγο ότι όλο το πρωτάθλημα είναι στημένο εδώ και χρόνια. Ε, για τη Superleague βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει.

Επιμύθιο

Ανασταίνεται άραγε ο πεθαμένος; Η κουβέντα αυτή εξαντλήθηκε λίγο πριν την ηθική πτώση και ακολούθως την εξαϋλωση του ίδιου του προϊοντος. Που έφτασε στο σημείο αυτό του βρασμού τώρα, όχι τόσο γιατί αποτελεί καθρέφτη της κοινωνίας μας αλλά μάλλον διότι αντικατοπτρίζει την απαλεψιά και την παντελή έλλειψη υπομονής της για οτιδήποτε. Άρα format και μόνο format του πρέπει του ποδοσφαίρου μας, πριν μας πιάσει όλους από το πόδι και μας τραβήξει μαζί του, βαθιά μέσα στο χώμα.

The post Ελληνικό ποδόσφαιρο: Quit χωρίς save appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα