Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα και η γρήγορη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Απαραίτητες θεωρεί το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τις συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και την απαρέγκλιτη συνέχιση και γρήγορη ολοκλήρωση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απομένουν για να αλλάξει ρότα η ελληνική οικονομία και να βγει ξανά στις αγορές.

«Στην περίπτωση αυτή, πιστεύουμε ότι και οι εταίροι μας θα ανταποκριθούν θετικά, διευκολύνοντας και ρυθμίζοντας περαιτέρω το χρέος μας, έτσι ώστε να είναι εύκολα εξυπηρετήσιμο και να μην αποτελεί βαρίδι για το μέλλον» σημείωσε στη βραδινή

εκδήλωση του Επιμελητηρίου ο πρόεδρός του, Μιχάλης Μαΐλλης. Υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα μετά την κρίση, το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα θα είναι το πρόβλημα της ανεργίας που συνδέεται με το έλλειμμα παραγωγής, και το Επιμελητήριο πιστεύει, όπως σημείωσε, ότι είναι άμεση η ανάγκη σχεδιασμού και στησίματος ενός νέου σύγχρονου και δυναμικού παραγωγικού ιστού, με προστιθεμένη αξία και εξωστρέφεια, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα. Ταυτόχρονα, επισήμανε, κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν και άμεσα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημερινά πιεστικά και απειλητικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η πρόσφατη πτώση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και η πτώση των εξαγωγών» πρόσθεσε ο κ. Μαΐλλης.

Οι προτάσεις του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπως παρουσιάστηκαν, εστιάζονται στα εξής:

- εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης των βιώσιμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά επιτόκια,

- άμεση μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί υπέρμετρα, και

- επανεξέταση και τροποποίηση των υπέρμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων σε όλα τα στοιχεία αλλά και στους φορείς της παραγωγής και των εξαγωγών. Είναι ένα μεγάλο αντικίνητρο το οποίο θα πρέπει το ταχύτερο να εξαλειφθεί. Η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα πρέπει από εδώ και πέρα να στηριχθεί στην περαιτέρω δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαΐλλης εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στον πρέσβη της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Wolfgang Dold, την οδύνη και την αγανάκτηση για την απόπειρα εναντίον του και εναντίον της οικογένειας του, στη διάρκεια των εορτών.

«Τα δεδομένα και οι δράσεις που καλείται η Ελλάδα να αναλάβει την περίοδο αυτή δοκιμάζουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο ανθρώπινος παράγοντας όμως στέκει ισχυρός για να αποδείξει πως αυτά που ενώνουν τους δύο αυτούς λαούς είναι πολύ περισσότερα και κυρίως σημαντικότερα». Αυτό σημείωσε ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης. Συμπλήρωσε ότι φέτος - και μέσα από τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυσή του - το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη σχέση των δύο χωρών και κάλεσε όλους να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.«Μέσα στο πλαίσιο του ευρώ και με μια πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης και υλοποίησης όλων των προ πολλού απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να δώσουμε μια βαθειά ανάσα στη χώρα και να συμβάλλουμε στο ξεκίνημα της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Κελέμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα