Έτοιμος να τραβήξει και μόνος του την σκανδάλη ο Ομπάμα μετά το «όχι» της Βρετανίας

Η απροσδόκητη έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων αποκλείει τη συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων της Βρετανίας, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ, σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και φέρνει την Ουάσινγκτον πιο κοντά σε μία απόφαση για την ανάληψη μονομερώς δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα "θα καθορισθεί

από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έπειτα από τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από στενότερους συμμάχους και φίλους", αλλά "οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα καθορισθούν από τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος θεωρεί ότι διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα πρέπει να είναι υπόλογες", αναφέρεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι "οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για τη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντικές, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με το δικό μας χρονοδιάγραμμα", ενώ σήμερα από τη Μανίλα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι "η επιδίωξη της συγκρότησης ενός διεθνούς συνασπισμού που θα δράσει από κοινού. Κάθε χώρα δικαιούται να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις".

Το στρατιωτικό σενάριο που παρουσιάζεται από τον αμερικανικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται σε μία "περιορισμένης κλίμακας" επίθεση, στόχος της οποίας θα είναι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η "αποτροπή" της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό και η "μείωση" των δυνατοτήτων της στη χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δηλώσει πως προτίθεται να ζητήσει την έγκριση του Κονγκρέσου για μία τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, ρεπουμπλικανοί, μέλη του Κονγκρέσου, ζητούν εξηγήσεις και λεπτομέρειες για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν εδώ και μία εβδομάδα στοιχεία και πληροφορίες για την χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε στο Κονγκρέσο ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι αυτή έγινε σκοπίμως από το συριακό καθεστώς", δήλωσε ο Ελιοτ Ενγκελ, δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ως προς το συριακό ζήτημα. Τα πέντε μόνιμα μέλη συναντήθηκαν για 45 λεπτά χθες , έπειτα απο αίτημα της Μόσχας, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ επανέλαβε σήμερα ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Χθες η Γαλλία και σύμμαχος της Ουάσινγτον παραδέχθηκε ότι η σχεδίαση στρατιωτικής απάντησης είναι "περίπλοκη". Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσαν ότι περιμένουν το πόρισμα του ΟΗΕ.

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται να κάνει ένα προφορικό απολογισμό των ερευνών της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν μετά την αναχώρησή της αύριο από τη Δαμασκό. Στην συνέχεια, τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί θα σταλούν σε εργαστήρια της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Φαρχάν Χακ, οι αναλύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες.

Φωτογραφία: SplashNews

Keywords
Τυχαία Θέματα