Φοιτητές θέλουν να λερώσουν τους φρεσκοβαμμένους τοίχους του ΕΜΠ – Πιστεύουν ότι έχουν και ταλέντο

Στην σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ οι τοίχοι βάφτηκαν λευκοί για να καλωσορίσουν τους νέους φοιτητές και φοιτήτριες. Όμως φαίνεται πως οι υπεύθυνοι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Συγκεκριμένα μια μερίδα φοιτητών δεν καλωσόρισε καθόλου θετικά την απόφαση αυτή της Πρυτανείας και έτσι «κήρυξε άτυπο πόλεμο» καλώντας από την πλευρά της τους φοιτητές σε συγκέντρωση «λερώματος» των τοίχων.

Να λερώσουμε τους τοίχους της ΣΕΜΦΕ! Αυτό-οργανωμένη έκφραση και δημιουργία

στους τοίχους της ΣΕΜΦΕ, έγραφε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Μάλιστα σε άρθρο όπου και σχολιάζουν την επιλογή να ξηλωθούν οι αφίσες και να βαφτούν άσπροι οι τοίχοι στην σχολή, το Ελευθεριακό Σχήμα στον επίσημο ιστότοπό του αναφέρει ότι «θυμίζει ψυχιατρείο» και ως εκ τούτου επιθυμούν να ξαναβαφτούν οι τοίχοι όπως παλιά.

«Η αλήθεια είναι ότι το περιμέναμε από μέρα σε μέρα μιάς και η έκφραση «καθαρό» Πολυτεχνείο έχει αρχίσει να γίνεται καραμέλα σε προέδρους, πρυτάνεις μανατζεραίους του ΕΜΠ. Επίσης είναι αλήθεια ότι γνωρίζουμε ποιό είναι αυτό. Είναι το Πολυτεχνείο με τοίχους νοσοκομείου, απαλλαγμένο από κάθε έννοια πολιτικής δραστηριότητας εντός αυτού. Είναι το Πολυτεχνείο που θα υπάρχει σνα χώρος μόνο για παρακολούθηση, διάβασμα, εξετάσεις και ερευνητικά προγράμματα για εταιρείες ή τον στρατό. Είναι το Πολυτεχνείο για φοιτητές-ρομπότ που προετοιμάζονται να γίνουν όσο πιο παραγωγικοί γίνεται για τους αυριανούς εργοδότες. Οι σχολές, όμως είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ στους οποίους δεν θέλουμε μόνο να παρακολουθούμε, να διαβάζουμε και να δίνουμε μαθήματα. Είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ και μπορούμε να τους χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε: να συζητάμε, να δρούμε πολιτικά και πολιτιστικά, να αθλούμαστε, να βολτάρουμε ακόμα και να αράζουμε μέχρι το βράδυ. Αυτοί οι χώροι ανήκουν σε εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ανακοίνωση.

Παρά το κάλεσμα όμως που επρόκειτο να λάβει χώρα την προηγούμενη Τρίτη, δεν πραγματοποιήθηκε. Με νέα ενημέρωση έτσι το Σχήμα, έβγαλε ένα καταγγελτικό κείμενο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δέχθηκαν «καταστολή». Αφού εξηγεί με έντονο ύφος το Ελευθεριακό Σχήμα ότι «αντί να δεχθεί συγχαρητήρια για την αισθητική και το γούστο μας, δεχθήκαμε ξεκάθαρη καταστολή».

Συμπληρώνει ότι την ώρα που συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές στην σχολή για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες «στησίματος της δράσης», προς απογοήτευσή τους οι πόρτες ήταν κλειδωμένες ενώ ο Κοσμήτορας με μερικούς καθηγητές είχαν στήσει «καρτέρι» στην μοναδική ανοιχτή πόρτα ώστε να μπλοκάρουν την διεξαγωγή της δράσης.

«Οι τοίχοι της ΣΕΜΦΕ θα γέμιζαν με γκραφίτι, στένσιλ, πολιτικά συνθήματα, αλλά και καλλιτεχνικά δημιουργήματα, πάντα υπό τη σκοπιά των συμφερόντων όσων είμαστε αυτό που λέμε οι «από κάτω» αυτού του κόσμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές στον εν λόγω ιστότοπο. «Αντί για τοίχοι ψυχιατρείου, να γίνονταν τοίχοι σκέψης και προβληματισμού. Δεν είμαστε ατενίστας, ούτε μποέμ καλλιτεχνάδες με φετίχ να ζωγραφίζουμε ό,τι βρίσκουμε», συμπληρώνουν.

Το κάλεσμα σκοπό είχε όπως ξεκαθαρίζουν ήταν θέμα «επανοικειοποίησης» του χώρου που τους ανήκε, δηλαδή ήταν θέμα «ποιος κάνει κουμάντο» όπως αφήνει να εννοηθεί.

Συμπληρώνει δε η ανακοίνωση ότι «η έκφραση και η δημιουργία θα γινόταν αυτοοργανωμένα δηλαδή, όσοι θα παρευρίσκονταν εκεί, θα αποφάσιζαν συλλογικά το τι θα ζωγραφιστεί ή γραφτεί στους τοίχους, σεβόμενοι όπως αναφέρει τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις δυνατότητες του καθενός μας».

«Όλα τα παραπάνω όμως για τον κόσμο των αφεντικών μας, των κυρίαρχών μας και των υπόλοιπων διαμεσολαβητών τους μέσα στη σχολή δεν αποτελούν δημιουργία αλλά «λεκέδες» μέσα στο αποστειρωμένο κλίμα της ατομικής ανέλιξης, του «εγώ για την πάρτη μου», του «η επιστήμη μου πάνω απ’ όλα» ακόμα κι αν αυτή αρρωσταίνει και σκοτώνει ανθρώπους καθημερινά, επισημαίνεται.

Κλείνοντας, αναφέρεται ότι νιώθουν ότι «διοίκηση και οι λοιπές φωνές της εξουσίας στις σχολές έχουν ξεκάθαρα και ολοφάνερα υιοθετήσει τη λογική της αποστείρωσης, της (αστικής) νομιμότητας και της «μηδενικής ανοχής», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουν σκοπό να ανεχθούν άλλο την πολιτική ζύμωση και δράση στη σχολή».

Σύμφωνα τέλος με το Ελευθεριακό Σχήμα τα παραπάνω αποτελούν ένδειξη «πως μία νέα περίοδος καταστολής έρχεται στο ΕΜΠ και παντού. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η λογική του «εγώ θα τη βγάλω καθαρή», του «εμένα με ενδιαφέρουν μόνο τα μαθήματά μου», του «μην με ενοχλείτε, θέλω να πάρω πτυχίο» είναι η πιο καταστροφική».

Keywords
Τυχαία Θέματα