Γέφυρα ανθρωπιάς: κουβέρτες, φαγητό, ρούχα και ψυχολογική υποστήριξη σε άστεγους από ομάδα εθελοντών

12:06 9/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Όταν το σκοτάδι πέφτει στον Πειραιά το λιμάνι γεμίζει από άστεγους. Ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια στις πύλες 4 και 5 απέναντι από τα σημεία που φεύγουν τα πλοία. Το κρύο είναι τσουχτερό και συχνά η πείνα τους αβάσταχτη.

Γράφει η Ελένη Λαζάρου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εμφανίζεται μία ομάδα 15 ανθρώπων που ετοιμάζεται να βοηθήσει τους άστεγους. Θα τους δώσουν ρούχα, κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό και ένα ποτήρι ζεστό τσάι. Αλλά το σημαντικότερο, θα τους πουν μία καλησπέρα και θα τους

δείξουν ότι είναι εκεί, δίπλα τους, για ό,τι χρειαστούν... Είναι οι εθελοντές της «γέφυρας»-μίας συμμετοχικής συλλογικότητας με στόχο την αλληλεγγύη.

Στο koolnews.gr μιλούν η κοινωνιολόγος Αιμιλία Καλαντζή και η κοινωνική ανθρωπολόγος Αργυρώ Ντρούβα.

«Η Συνέλευση μας είναι το κυρίαρχο όργανο και η Εκτελεστική ομάδα αυτή που αναλαμβάνει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της.» μας λέει η Αιμιλία Καλαντζή. «Η ομάδα μας αποτελείται από τα μέλη της συλλογικότητάς μας και από άλλους συνανθρώπους μας, που θέλουν να προσφέρουν.

Μέσα από την αφοσίωσή τους στο όραμά μας, προσφέρουν συμπαράσταση και στήριξη, έτσι ώστε να προχωρούμε σταθερά στους δρόμους κάθε γειτονιάς με αλληλεγγύη. Η ομάδα μας αποτελείται από κοινωνικούς επιστήμονες αλλά και από ανθρώπους με εμπειρία στον δρόμο.»

Κύριο εργαλείο της Γέφυρας είναι η κοινωνική εργασία στον δρόμο (socialstreetwork). Οι εθελοντές προσεγγίζουν ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο άστεγους, ουσιοεξαρτώμενους, εργαζόμενα παιδιά, εκδιδόμενες γυναίκες αλλά και όποιον περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας του στον δρόμο. «Μέσω της Κοινωνικής εργασίας στον δρόμο προσεγγίζουμε τους ανθρώπους παρέχοντας συμβουλευτική ,ψυχολογική αλλά και υλική βοήθεια κάποιες φορές.» μας λέει η Αργυρώ Ντρούβα.

«Μέσα από την επικοινωνία που χτίζεται προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και να τον κινητοποιήσουμε να προχωρήσει μόνος του χωρίς να έχει ανάγκη ούτε εμάς αλλά ούτε κάποιον άλλο φορέα. Παράλληλα υποστηρικτικά παρέχουμε συνοδεία σε κρατικούς και μη φορείς αλλά και γιατρούς για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη αντιμετώπιση των ανθρώπων.»

Οι «φύλακες – άγγελοι» των αστέγων της γέφυρας έμειναν στο πλευρό των ανθρώπων που τους έχουν ανάγκη και μέσα στις γιορτές. Οι βάρδιες τους συνέχισαν να πραγματοποιούνται κανονικά όπως επίσης οργάνωσαν σε συνεργασία με μια ομάδα νέων ένα ανοιχτό κάλεσμα συλλογής και διανομής ρούχων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε άτομα που ζουν στον δρόμο.

Παράλληλα είχαν ανοιχτό και το Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται στο ΣυνΑθηνά, όπου μπορούσαν να έρχονται και να βρουν ένα ζεστό μέρος για να κάτσουν, να πιουν ένα ζεστό ρόφημα αλλά και παράλληλα να μιλήσουν με τις ομάδες των εθελοντών και να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι (η συγκεκριμένη δράση θα συνεχιστεί έως και 31 Μαρτίου με δυνατότητα παράτασης).

Οι άστεγοι χαιρετούν τους εθελοντές, τους μιλούν σαν να ναι φίλοι από παλιά. Δεν νιώθουν ότι δέχονται φιλανθρωπία, αλλά αλληλεγγύη. Για κάποιους είναι ίσως οι μόνοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για αυτούς. « Τους προσεγγίζουμε όπως θα προσεγγίζαμε κάθε άνθρωπο που θα θέλαμε να γνωρίσουμε.» λέει η Αιμιλία Καλατζή.

«Βρισκόμαστε στον δικό τους χώρο οπότε σε κάθε προσέγγιση είναι σα να χτυπάμε το κουδούνι και να ρωτάμε πολύ ευγενικά εάν θέλουν να μας δεχτούν και να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες τους. Κάθε προσέγγιση γίνεται υπό διαφορετική βάση και εξατομικευμένα, οπότε αντιλαμβάνεστε πως η συζήτηση θα κυλήσει ανάλογα την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου. Γονατίζουμε και υπό ίσους όρους –χωρίς να κοιτάμε αφ’ υψηλού- αφουγκραζόμαστε τις ουσιαστικές υλικές και συναισθηματικές ελλείψεις του κάθε ατόμου.»

Για τους εθελοντές της γέφυρας είμαστε όλοι εν δυνάμει άστεγοι. «Το να βρεθεί ένας άνθρωπος εκτός υποστηρικτικού πλαισίου και παραγκωνισμένος κοινωνικά, έχει μια ιδιαίτερη σημασία για εμάς», λέει η Αργυρώ Ντρούβα. «Κάθε ιστορία, κάθε διαδρομή είναι ξεχωριστή και χαρακτηριστική για εμάς και έτσι την αντιμετωπίζουμε. Λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης σαφώς και το ποσοστό των αστέγων αυξάνεται συνεχώς. Φυσικά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό, καθώς υπάρχει και ένας σκοτεινός αριθμός ο οποίος ζει σε εγκαταλελειμμένα κτίρια».

Παράλληλα, υπάρχουν ελλείψεις στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας κοινωνικά ευπαθών ομάδων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου και σαφώς να μην προκύπτει -εκ του αποτελέσματος- ουσιαστική κοινωνική επανένταξη (έλλειψη και υπολειτουργία κοινωνικών δομών).

«Φυσικά και υπάρχουν ελλείψεις, γι αυτό τον λόγο και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο περιθώριο. Συγκριτικά ο αριθμός των ευπαθών κοινωνικά ατόμων σε σχέση με τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί επαρκής. Υπάρχουν κωλύματα που δεν επιτρέπουν σε άτομα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει σύμπραξη όλων των φορέων κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας, ώστε να προκύψει μια συνολικότερη εικόνα των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν και να σχεδιαστούν προγράμματα που θα ανταποκρίνονται ρεαλιστικά σε αυτές», προσθέτει η κυρία Ντρούβα.

Δεν είναι μόνο τα παγκάκια στο λιμάνι που γεμίζουν από άστεγους. Όταν πέφτει το σκοτάδι, τους συναντάς στους γύρω δρόμους, μέσα σε στοές και στενά σοκάκια. Οι άνθρωποι της Γέφυρας, τους πλησιάζουν και εκείνοι τους δέχονται με χαρά. Το σημαντικότερο, όμως είναι η ψυχολογική υποστήριξη.

The post Γέφυρα ανθρωπιάς: κουβέρτες, φαγητό, ρούχα και ψυχολογική υποστήριξη σε άστεγους από ομάδα εθελοντών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα