Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου εργαζόμενοι ζητούν να… ιδιωτικοποιηθούν

Την βούλησή τους να περάσουν σε καθεστώς ιδιωτικής επιχείρησης εξέφρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Δημοσίου, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).

Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, οι εργαζόμενοι απαίτησαν από την κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. «Φτάνει έως εδώ - Επιτέλους αποκρατικοποιήστε μας» ήταν ένα βασικό σύνθημα που μετέφεραν χθες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε

στο κέντρο της Αθήνας. Πίσω από την πρωτοφανή σύμπνοια των εργαζομένων κρύβεται η αποκρουστική βεβαιότητα ότι ο ιππόδρομος θα βάλει «λουκέτο» αν δεν ιδιωτικοποιηθεί.

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΔΙΕ συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στις ιπποδρομίες. Οι ιδιοκτήτες αλόγων (σύλλογος ιδιοκτητών δρομώνων ίππων), οι προπονητές (σύλλογος προπονητών δρομώνων ίππων), οι αναβάτες (σύλλογος αναβατών δρομώνων ίππων), οι πράκτορες του ΟΔΙΕ (Πανελλήνια Ενωση Πρακτόρων Ιπποδρομιακού Στοιχήματος) και τέλος οι εργαζόμενοι στον ιππόδρομο (Σύλλογος Εργατοϋπαλλήλων Προσωπικού ΟΔΙΕ). Σύμφωνα με τους ομιλητές, η αποκρατικοποίηση του ιπποδρόμου είναι η μόνη που βρίσκει σύμφωνες όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως η κυβέρνηση, τα κόμματα, το ΤΑΙΠΕΔ, τη διοίκηση της επιχείρησης και τους εργαζομένους της. Επίσης στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου στον κόσμο. Εντούτοις, όπως ανέφεραν, είναι βαλτωμένη περισσότερο από 12 μήνες, οπότε και ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος για την εκχώρηση της σχετικής άδειας. Μεταξύ όσων έχουν συμφωνήσει για την ιδιωτικοποίηση, είναι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και ακόμη η Χρυσή Αυγή.

Φυσικά, πίσω από αυτή την πρωτοφανή σύμπνοια των εργαζομένων κρύβεται η αποκρουστική βεβαιότητα ότι ο ιππόδρομος θα βάλει «λουκέτο» αν δεν ιδιωτικοποιηθεί. Μάλιστα, όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιπποδρομιακών φορέων, ο κίνδυνος αυτός είναι πλέον ορατός, αφού στις 25 Ιανουαρίου 2014 ολοκληρώνεται βάσει νόμου η μεταβατική περίοδος λειτουργίας του ΟΔΙΕ που είχε προβλεφθεί από την κυβέρνηση.

Εντούτοις ούτε η αποκρατικοποίηση έχει υλοποιηθεί και επομένως θα πρέπει να δοθεί παράταση στη λειτουργία του ΟΔΙΕ. Αυτό φέρεται να έχει συμφωνηθεί προφορικά, αλλά όσο πλησιάζει η 25η Ιανουαρίου, οι ανησυχίες αυξάνονται. Μεταξύ των διεκδικητών του ελληνικού ιπποδρόμου, εκτός της PMU είναι και η Intralot με τον Ιππόδρομο της Αργεντινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν θέσει δύο προαπαιτούμενα για να συμμετάσχουν στην αποκρατικοποίηση αυτή. Το πρώτο αφορά την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τους ερασιτέχνες ιδιοκτήτες ίππων, και το δεύτερο, η αποκρατικοποίηση να γίνει με τον ελληνικό ιππόδρομο εν λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ζητούν την τροποποίηση του νόμου του 2010 που χαρακτηρίζει επιτηδευματίες όσους διαθέτουν μικρό αριθμό (π.χ. έως τριών) αλόγων. Ο νόμος αυτός έδιωξε μια σειρά ερασιτεχνών ιδιοκτητών αλόγων κούρσας από τον ΟΔΙΕ, οι οποίοι, από περίπου 200 που ήταν πριν από την εφαρμογή του νόμου, μειώθηκαν σε περίπου 60 ένα χρόνο μετά. Αντίστοιχη πορεία είχαν και τα οικονομικά του ΟΔΙΕ, για τον οποίο ο κύκλος εργασιών από το 2009 μέχρι το 2012 υποχώρησε πάνω από 60%. Από 260 εκατ. ευρώ τζίρο που ήταν το 2009, πέρυσι υποχώρησε στα 84 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται στα 75 εκατ. ευρώ.

Αν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, τότε τα έσοδα θα υποχωρήσουν κατά 71% σε σχέση με το 2009. Η μείωση του κύκλου εργασιών εκτιμάται ότι θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν η εταιρεία δεν είχε συμβληθεί με την PMU για να παρέχει υπηρεσίες στοιχηματισμού για τις γαλλικές ιπποδρομίες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα