Γιατί οι Ρώσοι μας άφησαν νωρίς- Γεωπολιτική, χρέη και τιμές πίσω από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στην ελληνική πλευρά το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, με κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ να επικεντρώνουν τώρα τις προσπάθειες στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού αλλά και στο να πείσουν την Τρόικα να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων εξαιτίας της τρύπας που δημιουργείται στα έσοδα.Οι λόγοι που οδήγησαν την ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης κυριολεκτικά στο παρά πέντε παραμένουν επισήμως

ασαφείς. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας χθες ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια. Ωστόσο από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρεία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.

Πράγματι το γεωπολιτικό παιχνίδι τις τελευταίες ημέρες είχε «φουντώσει» με Ευρωπαίους και Αμερικανούς να ασκούν ισχυρές πιέσεις για να μην περάσει στα χέρια των Ρώσων η ΔΕΠΑ. Τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και τις Βρυξέλλες δεν έχουν κρύψει ότι δεν επιθυμούν την περαιτέρω ενεργειακή εξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό αέριο και προκρίνουν τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP. Άλλωστε με τον εμφύλιο στη Συρία να μαίνεται ακόμα και την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία να είναι τεταμένη, οποιαδήποτε επιπλέον εμπλοκή της Μόσχας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι κάτι παραπάνω από ανεπιθύμητη. Επιπλέον η Gazprom αναμένεται να τύχει ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης από την Κυπριακή πλευρά στον β’ γύρο των αδειοδοτήσεων για τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που θα επισφραγίσει τη ρωσική παρουσία στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Κομισιόν διαψεύδει οποιαδήποτε παρέμβαση στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, ότι θα ήταν εύκολη η διαδικασία έγκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού της πώλησης της ελληνικής επιχείρησης στην Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν προχώρησε στην κατάθεση προσφοράς καθώς «δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας». Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας Αλεξάντρ Μεντβέντεφ κάνει ειδική αναφορά στα χρέη των ιδιωτών προς την ΔΕΠΑ, τα οποία αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την ρωσική πλευρά δεν ήταν βέβαιη ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

Η άλλη εστία διαφωνίας των δύο πλευρών ήταν η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει θέμα μείωσης των τιμών και τους Ρώσους να απαντούν ότι χαμηλότερες τιμές θα οδηγήσουν και σε χαμηλότερο τίμημα για την ΔΕΠΑ.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ για τον οποίο υποβλήθηκε μία προσφορά από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar το ΤΑΙΠΕΔ αναμενεται το προσεχές διάστημα να αξιολογήσει την πρόταση που έχει κατατεθεί. Πηγές του ταμείου επισημαίνουν οτι το προσφερόμενο τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις σημειώνοντας βέβαια οτι οι εξελίξεις στον ΔΕΣΦΑ συνδέονται άμεσα με τον αγωγό TAP.

Keywords
Τυχαία Θέματα