Γιώργος Σταθάκης: Ο αριστερός αστός υπουργός του «ξεχασμένου» εκατομμυρίου, που ξέφυγε από την οικογενειακή παράδοση των εφοπλιστών

Τι γυρεύει ένας αστός στον ΣΥΡΙΖΑ; Το ερώτημα αυτό διατύπωναν αρκετοί, «σύντροφοι» και μη, για την παρουσία του Γιώργου Σταθάκη δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμα τις εκλογές του 2012, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε... ξεπεταχθεί.

Σήμερα, από... δεξιός και αστός, έχει γίνει ο υπουργός του «ξεχασμένου εκατομμυρίου», μολονότι διατρανώνει ότι «όλα είναι νόμιμα» και μένει

σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη. Σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει, άλλωστε, ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και φροντίζει να το αποδεικνύει, αφού η ενασχόλησή του με την πολιτική προέκυψε τυχαία, όταν το 2010 προτάθηκε - και εκλέχθηκε - ως περιφερειακός σύμβουλος στην Κρήτη, με τη «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατάρτισή του στα οικονομικά και οι φιλελεύθερες απόψεις του από... αριστερή σκοπιά γοήτευσαν, όμως, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον όρισε οικονομικό του σύμβουλο στην πορεία του προς την εξουσία. Ο ίδιος επέλεξε συνειδητά να λειτουργήσει άτυπα, κρατώντας σε απόσταση τους «συντρόφους» του, με τους οποίους διαφωνούσε σε αρκετά ζητήματα. Και αυτό φαίνεται ότι δεν του το συγχώρεσαν ποτέ, αφού δεν συμμετείχε σε φράξιες. Με δικά του λόγια - και προφανείς αποδέκτες - είχε πει ότι δεν του αρέσουν καν οι κοινωνικές συναθροίσεις, ακόμη και οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι κηδείες και τα μνημόσυνα.

Από οικογένεια εφοπλιστών

Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει επιλέξει να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση, την οποία σήμερα έχει αφήσει στα χέρια του αδελφού του, Στέλιου. Και τι επιχείρηση: ο Γιώργος Σταθάκης είναι, βλέπετε, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας. Ο πατέρας του, Μηνάς κατάγεται από τη Νεάπολη Λακωνίας και παντρεύτηκε Χανιώτισσα, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί στην κρητική πόλη. Ξεκίνησε έχοντας στην κατοχή του τράτες και αλιευτικά, αλλά αργότερα δημιούργησε τη «Λίνδος Ναυτιλιακή», μαζί με τον Βασίλη Μανούσο.

Η εταιρεία τους απέκτησε γρήγορα καράβια υπερατλαντικής αλιείας και μεταφορικά, αλλά και πλοία που συνέδεαν τα Βάτικα της Λακωνίας - την ευρύτερη, δηλαδή, περιοχή της Νεάπολης - με την Ελαφόνησο και τον Πειραιά. Το «Ιόνιον» και το «Μήλος Εξπρές» ήταν τα «διαμάντια» της εταιρείας και έφεραν στα φουγάρα τους τα αρχικά SM (Σταθάκης-Μανούσος). Το πρώτο, προσάραξε το 1992 στη Γραμβούσα, έξω από την Κίσσαμο και βυθίστηκε. Το δεύτερο, εξαγοράστηκε από τη Minoan Lines στα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά πέρασε στην ΣΑΟΣ του Φώτη Μανούση - γνωστού από τη διαμάχη του με τον πρώην υπουργό της ΝΔ, Τέλη Παυλίδη.

«Κολλημένος» με τα οικονομικά

Ο Γιώργος Σταθάκης, λοιπόν, από νωρίς απαρνήθηκε την οικογενειακή παράδοση των εφοπλιστών - αλλά ποτέ την οικογένειά του. Προτίμησε, όμως, την ακαδημαϊκή ενασχόληση με τις οικονομικές επιστήμες, αρθρογράφησε στο περιοδικό του ΚΚΕ «Επιστημονική Σκέψη» (μαζί με τον Νίκο Κοτζιά) και σπούδασε επί χρόνια στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, πέρασε από το Χάρβαρντ και γνώρισε τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Παύλο Γερουλάνο και άλλους. Λόγω της καταγωγής του, η οικογένειά του γνωριζόταν και με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος θρυλείται ότι σε ανύποπτο χρόνο χαρακτήρισε τον σημερινό υπουργό Οικονομίας «πλούσιο».

Με τη σύζυγό του, Θέμιδα γνωρίζεται επίσης από την εποχή που ήταν και οι δύο φοιτητές. Έζησαν, μάλιστα, τη σχέση τους από απόσταση, καθώς εκείνη σπούδαζε στο Παρίσι, όταν αυτός ήταν στις ΗΠΑ. Κοινό σημείο τους, όμως, υπήρξε η ενεργός ενασχόλησή τους με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Ο Γιώργος Σταθάκης διατέλεσε, επίσης, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα (1989-1990), με πολιτικούς του προϊσταμένους τον Γιώργο Γεννηματά και τον Γιάννη Δραγασάκη. Την περίοδο 2004-2008 ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Αυγής», ενώ η ακαδημαϊκή του καριέρα αρχικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον έφερε έως τη θέση του αντιπρύτανη.

Οι «ειδικές» αποστολές και ο εκ των έσω «πόλεμος»

Στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στον προθάλαμο της εξουσίας, ανέλαβε συχνά «ειδικές» αποστολές στο City του Λονδίνου και αλλού, προκειμένου να συνομιλήσει με επενδυτές, funds και εφοπλιστές και να εξηγήσει τις θέσεις και το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. Συχνά ήλθε σε δύσκολη θέση, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί τις ριζοσπαστικές θέσεις μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ που «κρατούσαν» τα λουριά, ενώ ο ίδιος ήταν πιο κοντά σε απόψεις που έμοιαζαν... δεξιές στην Κουμουνδούρου.

Κάπως έτσι, η υπουργοποίησή του με την εκλογική νίκη του Ιανουαρίου ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Το χαρτοφυλάκιό του περιλάμβανε χώρους οικείους σ' αυτόν, όπως οι επενδύσεις, οι τράπεζες και η ναυτιλία. Δέχθηκε, ωστόσο, σφοδρή κριτική για τις δηλώσεις του το κρίσιμο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου για «τη συμφωνία που κλείνει στις επόμενες ημέρες ή και ώρες», προφανώς διότι αυτή ήταν η προσδοκία του ή διότι πρέσβευε τον ρεαλισμό που τελικά επικράτησε στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί του ριζοσπαστισμού των «λαφαζανικών».

Ωστόσο, παρά το λιτό γραφείο του στον 7ο όροφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην Πλατεία Συντάγματος, δέχθηκε επίσης δριμύτατες επικρίσεις για το lifestyle του που παραπέμπει ευθέως σε αστό - και δεν φταίει γι' αυτό μόνο η γραβάτα που σπάνια βγάζει, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολυτελές γεύμα με συνεργάτες του στο Χίλτον την πρώτη βραδιά των capital controls προκάλεσε οργή...

Υποθέσεις... από το παρελθόν

Όσο για το «ξεχασμένο» εκατομμύριο; Αρκετοί θυμούνται ότι και την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και εκείνος πρωτοεξελέγη βουλευτής, είχε αποτελέσει θέμα συζήτησης η «ατελής δήλωση πόθεν έσχες του» - όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε σήμερα. Όχι για το 1.000.000 ευρώ τότε, αλλά για το «παχύ» επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, σε εταιρείες όπως η BlackRock, η οποία διαχειριζόταν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, και η JP Morgan, η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τον ίδιο τρόπο ταραχώδης ήταν και η ακαδημαϊκή του καριέρα, καθώς κατηγορήθηκε μαζί με συναδέλφους του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - όπου διατέλεσε αντιπρύτανης - για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών πόρων. Ωστόσο, αθωώθηκε με δικαστική «βούλα» του Τριμελούς Εφετείου Χανίων.

The post Γιώργος Σταθάκης: Ο αριστερός αστός υπουργός του «ξεχασμένου» εκατομμυρίου, που ξέφυγε από την οικογενειακή παράδοση των εφοπλιστών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα