Η Google τιμά τον συγγραφέα του «Δράκουλα»

Στον Αβραάμ Μπραμ Στόκερ, συγγραφέα του θρυλικού «Δράκουλα» είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google, τιμώντας τον διάσημο Ιρλανδό συγγραφέα τρόμου που γεννήθηκε σαν σήμερα στο Κλόνταρφ της Ιρλανδίας στις 8 Νοεμβρίου 1847.

Λόγω άγνωστους προβλήματος υγείας, ο Μπραμ Στόκερ δεν ήταν σε θέση να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος μέχρι τα επτά του χρόνια, μια εμπειρία που αποτυπώθηκε έντονα στο λογοτεχνικό του έργο και ειδικά στον «Δράκουλα».

Το μυστήριο

της υπόθεσης είναι ότι όσο άγνωστη ήταν η ασθένεια από την οποία έπασχε άλλο τόσο ήταν και η ανάρρωσή του, καθώς οι γιατροί είχαν σηκώσει τα χέρια.  Ο Μπραμ Στόκερ όχι μόνο κατόρθωσε να υπερνικήσει την αναπηρία του, αλλά έγινε ένας εξαίρετος αθλητής και ποδοσφαιριστής κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.

Το 1870 παίρνει το πτυχίο του στα μαθηματικά και πιάνει δουλειά ως δημόσιος υπάλληλος στο Δουβλίνο. Παράλληλα γράφει θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα «Dublin Evening Mail», που ο ιδιοκτήτης της ήταν ο συγγραφέας τρόμου Τζόσεφ Σέρινταν λε Φανού.

Το 1878 παντρεύτηκε την Φλόρενς Μπάλκομπ, που ήταν πρώην σύζυγος του Όσκαρ Ουάιλντ. Μαζί εγκαθίστανται στο Λονδίνο όπου ο Μπραμ Στόκερ αναλαμβάνει τα ηνία του Θεάτρου Λυσόμ, μια θέση που θα διατηρήσει για 27 ολόκληρα χρόνια.

Απέκτησε ένα μονάχα παιδί, τον Ίρβινγκ Νοέλ Στόκερ, που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου το 1879.

Για να γράψει τον «Δράκουλα», εμπνεύστηκε από έργα των Έμιλι Γκέραρντ, Τζον Γουίλιαμ Πολιντόρικαι Τζόσεφ Σέρινταν λε Φανού. Στη συνέχεια έγραψε και άλλα μυθιστορήματα όπως «Το Μυστήριο της Θάλασσας» (1902), «Το Κόσμημα των επτά αστεριών» ( 1904) και την «κυρία με το Σάβανο» ( 1909), ωστόσο κανένα δεν πλησίασε την δημοτικότητα και την ποιότητα του Δράκουλα.

Στο κέντρο της πολιτικής του προσοχής βρέθηκε το θέμα της Ιρλανδίας και της πολιτικής της θέσης μέσα στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Ο ίδιος ήταν οπαδός του Φιλελεύθερου Κόμματος και αντίθετα με την πλειοψηφία των συμπατριωτών του επιζητούσε την αυτονομία της Ιρλανδίας μέσα στο βρετανικό στέμμα και όχι την ανεξαρτησία του νησιού.

Ο Μπραμ Στόκερ, πέθανε στις 20 Απριλίου 1912 στο Λονδίνο σε ηλικία 64 ετών, ύστερα από μια σειρά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα