Η NASA παρουσίασε την καταστροφή ηλιακού συστήματος, δίνοντας μια… γεύση από το τέλος του δικού μας κόσμου

Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο πως, όπως συμβαίνει με όλα τα ηλιακά συστήματα, έτσι και το δικό μας, κάποια στιγμή θα καταστραφεί παρασύροντας φυσικά και την γη. Οι θεωρίες για το πως ακριβώς θα έρθει η καταστροφή του κόσμου είναι πολλές και διάφορες, όμως πλέον η NASA είναι σε θέση να πει τι ακριβώς τα συμβεί που θα οδηγήσει στην αφάνεια της γης.

Γράφει η Ευγενία Κουντούρη

Οι αστρονόμοι παρακολούθησαν για πρώτη φορά την καταστροφή ενός ηλιακού συστήματος που εξήγησαν ότι τα βίαια γεγονότα που παρακολούθησαν παρέχουν μια

ζοφερή γεύση από την τελική μοίρα του δικού μας κόσμου .
Οι εικόνες που λήφθηκαν από τον Κέπλερ 2, μία διαστημική αποστολή της NASA αποκαλύπτουν τα βραχώδη ερείπια ενός κόσμου που υπάρχουν γύρω από ένα νεκρό άστρο, ή λευκός νάνος όπως αλλιώς λέγεται, στον αστερισμό της Παρθένου, 570 έτη φωτός μακριά από τη Γη .

Οι επιστήμονες εντόπισαν κομμάτια του τεμαχισμένου πλανήτη να αιωρούνται γύρω από το νεκρό άστρο (δηλαδή τον πρώην ήλιο του συστήματος) κάθε 4,5 έως πέντε ώρες , τοποθετώντας τες σε τροχιά περίπου 520.000 μίλια από το αστέρι, που είναι περίπου δύο φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης .

Μια πρώτη... γεύση

«Πρόκειται για κάτι που κανένας άνθρωπος δεν έχει δει ποτέ πριν» δήλωσε ο Άντριου Βάντερμπουργκ του κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ. «Είμαστε οι πρώτοι που βλέπουμε ένα ηλιακό σύστημα να καταστρέφεται».
Το άστρο, δηλαδή ο ήλιος του πλανητικού συστήματος πάλλεται από πυρηνικές αντιδράσεις που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο. Όταν το υδρογόνο εξαντλείται, καίγονται βαρύτερα στοιχεία, όπως ο άνθρακας και το οξυγόνο και η καταστροφή επεκτείνεται δραματικά. Τελικά, το αστέρι χάνει τα εξωτερικά στρώματά του για να αφήσει έναν πυρήνα στο μέγεθος της Γης, γνωστός ως «λευκός νάνος».

Η ομάδα του Βάντερμπουργκ εντόπισε την κοσμική καταστροφή με το Κέπλερ 2. Βρήκαν ότι κάθε 4,5 ώρες, ο Κέπλερ 2 ανίχνευσε μια πτώση 40 % στο φως από το αστέρι.

Οι αρχικές παρατηρήσεις του Κέπλερ συμπληρώθηκαν με περαιτέρω μετρήσεις από άλλα τηλεσκόπια , συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου στη Μασαχουσέτη, το τηλεσκόπιο της μάζας της Γης -Νότου στη Χιλή και του Παρατηρητηρίου Κέκ στη Χαβάη. Μαζί βρήκαν στοιχεία που δείχνουν αρκετούς βράχους σε τροχιά γύρω από το νεκρό άστρο.

Η ανακάλυψη εξηγεί ένα μακροχρόνιο και σκοτεινό μυστήριο στην αστρονομία: Την πηγή της ρύπανσης με βαρέα μέταλλα που παρατηρείται σε ορισμένα νεκρά αστέρια .

Ο θάνατος του άστρου αποσταθεροποίησε μαζικά τροχιά των γειτονικών πλανητών. Τραβιούνται τόσο κοντά που η αποπνικτική ζέστη αρχίζει να τους εξατμίζει, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις βαρύτητας τους διασπούν.

Τι θα συμβεί στη γη

Παρόμοια τύχη μπορεί κάλλιστα να περιμένει το δικό μας ηλιακό σύστημα . Όταν ο ήλιος πεθάνει σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, θα διογκωθεί και θα καταποντίσει τους κοντινούς πλανήτες, καίγοντας τους. Τον Ερμή και την Αφροδίτη σίγουρα, ενώ πιθανότατα το ίδιο θα πάθει και η Γη. Αν όμως η Γη επιβιώσει από αυτό το κοσμικό τραύμα, τότε θα βρεθεί να τεμαχίζεται όπως θα γυρίζει γύρω από το «λευκό νάνο», δηλαδή τον ήλιο που θα καταστρέφεται.

«Βλέπουμε πως το δικό μας ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να αποσυναρμολογηθεί στο μέλλον» δήλωσε ο Βάντερμπουργκ.

Η Φραντσέσκα Φαέντι, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ, δήλωσε πως ο θάνατος του αστέρα της ομάδας Βάντερμπουργκ μας έδειξε πως ενδέχεται ο ήλιος πεθαίνοντας να στείλει τους πλανήτες να συντρίβονται ο ένας με τον άλλο, μετατρέποντας τους σε βράχια που μοιάζουν με τους αστεροειδείς .

«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό ότι οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει τις τελικές ώρες ενός πλανητικού συστήματος», γράφει σε συνοδευτικό άρθρο στο περιοδικό Nature .
«Παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες ημέρες της Γης είναι μακριά στο μέλλον, η έρευνα αυτή μας επέτρεψε να πάρουμε μια γεύση από το, μάλλον αναπόφευκτο, αποτέλεσμα».

The post Η NASA παρουσίασε την καταστροφή ηλιακού συστήματος, δίνοντας μια… γεύση από το τέλος του δικού μας κόσμου appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα