Η ανάπτυξη είναι υπόθεση ευρωπαϊκή

21:33 2/5/2014 - Πηγή: KoolNews

Το εγχώριο πολιτικό διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών είναι αναμφίβολα κρίσιμο και έγκειται στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως προϋπόθεση του μεταρρυθμιστικού έργου της παρούσας Κυβέρνησης. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αποσυνδέσουμε την εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας από την Ευρώπη, η οποία παραμένει το κατεξοχήν πεδίο άντλησης μακρόπνοων αναπτυξιακών εργαλείων και πόρων.

Της Ιωάννας Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, υποψήφιας ευρωβουλευτού της ΝΔ

Μετά από μια κοπιώδη, πλην όμως αναγκαία, προσπάθεια δημοσιονομικού εξορθολογισμού, που ομολογουμένως υπερέβη τη φοροδοτική

ικανότητα του ελληνικού νοικοκυριού, ήδη η αναπτυξιακή ατζέντα επανέρχεται και στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Το σχέδιο «Ελλάδα 2021» των 9 πυλώνων και των 13 οριζοντίων πολιτικών, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο πρόσφατο Εuroworking Group, περιέχει το αυτονόητο: ανάπτυξη με μείωση της φορολογίας και των εισφορών, έμφαση στην καινοτομία και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και αξιοποίηση των ενωσιακών μέσων, όπως η αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η υλοποίηση απέχει βέβαια σημαντικά από την απλή στοχοθεσία. Ακόμη και έτσι όμως, μαρτυρά μια σημαντική αξιολογική μετατόπιση του ευρωπαϊκού διαλόγου από τον αυτοσκοπό της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην πολυπόθητη αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Εμπεριέχει όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο και μια σιωπηρή ομολογία. Ότι οι αντοχές της ελληνικής παραγωγικής βάσης έχουν εξαντληθεί προ πολλού και ότι η όποια παρ’ ελπίδα απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος, το όποιο δηλαδή δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό, δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλα οριζόντια μέτρα και περικοπές.

Αυτή την αναπτυξιακή προοπτική πρέπει να τη διαφυλάξει η ελληνική αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο των αυξημένων νομοθετικών αρμοδιοτήτων. Σκοπός μας πρέπει να είναι μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη «Ευρωπαϊκή Ελλάδα 2021».

* Δικηγόρος, επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ και Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE).

Keywords
Τυχαία Θέματα