Η «διαβολοβδομάδα» της αξιολόγησης και το σπριντ της κυβέρνησης

11:35 2/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Την ατζέντα της καυτής εβδομάδας που άνοιξε χτες προσδιορίστηκαν στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Υπήρξε καλοπροαίρετη διάθεση στη συζήτηση από την πλευρά των δανειστών» ανέφερε μετά τη συνάντηση αρμόδια κυβερνητική πηγή αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο το καλό κλίμα που επικράτησε σε αυτήν.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα

στο τέλος της εβδομάδος, κλείνοντας με την επίσκεψή τους αυτή, την πρώτη φάση της αξιολόγησης. Θα υπάρξει ένα διάλειμμα 7-10 ημερών και θα επανέλθουν προκειμένου να παραμείνουν για άλλες δύο εβδομάδες καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης.
Αυτό που αρχικά συμφωνήθηκε είναι αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό και εφόσον υπάρξει συμφωνία για αυτά να ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα ανέφεραν αρμόδιοι κύκλοι.

Σε κάθε περίπτωση, δημοσιονομικά και ασφαλιστικό αποτελούν τα δύο πιο καυτά ζητήματα της επερχόμενης συζήτησης, η οποία ξεκινά στη «σκιά» των διαρροών του ΔΝΤ, που φέρεται να εκτιμά πως για να επιτευχθεί ο στόχος του 2016 για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ ή 872 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Αν η ελληνική κυβέρνηση πείσει τους θεσμούς ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά κενά έως το 2018, γίνεται ευκολότερη και η συζήτηση για το ασφαλιστικό. Στον τομέα αυτό, επίσης δεν επιβεβαιώνεται η διαρροή του ΔΝΤ ότι ζητά μείωση συντάξεων κατά 15%. Προς το παρόν, οι θεσμοί στην Αθήνα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις μόνο για το υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων και για την ταχύτητα μείωσης των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ΔΝΤ επισημάνθηκε ότι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς και άλλους στόχους. Πάντως, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά έπεισε το ΔΝΤ να έρθει και να ξεκινήσει η αξιολόγηση αποτελεί θετική εξέλιξη, με την κυβέρνηση να εκτιμάει ότι το Ταμείο αναγκάζεται να υποχωρήσει μπροστά στο γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να υπάρξουν καθυστερήσεις. Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις δεν θα το έχει το ΔΝΤ, αλλά η ευρωπαϊκή πλευρά. Όπως διευκρινίστηκε από έγκυρους κύκλους, στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλιστικό και ένα φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία θα κατατεθούν παράλληλα στη Βουλή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει άμεσα – μπορεί και σήμερα - στους θεσμούς την πρότασή της για το φορολογικό

The post Η «διαβολοβδομάδα» της αξιολόγησης και το σπριντ της κυβέρνησης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα