Η φτώχεια «καίει» την Ευρώπη – Τρομακτικά τα στοιχεία της Eurostat [πίνακας]

Έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών προκαλεί η έκθεση της Eurostat για την φτώχεια στη Γηραιά Ήπειρο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με το ποσοστό των Ελλήνων που πληρούσε τα κριτήρια να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο φτώχειας να φτάνει το 2011 στο 31%, την ώρα που μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 24,3%.

Τα

ποσοστά που καταγράφηκαν είναι ενδεικτικά του διχασμού που επικρατεί μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όλες οι άλλες χώρες είναι είτε σε μνημόνιο είτε έχουν λάβει κάποιου είδους στήριξη από την ΕΕ.

Αναλυτικά τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζει το εξής ποσοτό στις παρακάτω χώρες:

Βουλγαρία με 49,1%Ρουμανία με 40,3%.Ελλάδα με 31%Ιρλανδία με 29,4%Ιταλία με 28,2%Ισπανία με 27,0%Πορτογαλία με 24,4%.

Eιδικότερα, τα κριτήρια της ΕΕ με τα οποία καθορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας είναι το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και η υψηλή ανεργία.

Τα μικρότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία με 15,7%, το Λουξεμβούργο με 16,8%, την Αυστρία με 16,9%, τη Φινλανδία 17,2%. Στη Γερμανία ήταν 19,9% και στη Γαλλία 19,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα