Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα στη Νότιο Αφρική – Ρατσιστική έκρηξη ξανά στη χώρα του απαρτχάιντ…

Η χώρα που γέννησε τον άνθρωπο – σύμβολο στον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων και έγινε ταυτόσημη της καταπίεσης των μαύρων από τους λευκούς, είναι η ίδια που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στα κρούσματα ρατσιστικής βίας με «θύτες» αυτούς που κάποτε ήσαν θύματα.

Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα χρόνια ότι η Νότιος Αφρική θα πρωτοστατούσε σε φαινόμενα ξενοφοβίας, ύστερα από τους αγώνες μισού και πλέον αιώνα για την αποκατάσταση της ισότητας και την αποκαθήλωση του απαρτχάιντ. Και όμως, η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, καθ’ υπερβολήν και ως βεβήλωση της μνήμης του Νέλσον

Μαντέλα.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ καταγράφηκε μια ακόμη νύχτα λεηλασιών και ρατσιστικής βίας, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και να επισκεφθεί, χθες Σάββατο, τα θύματα των επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί έχουν θέση στη χώρα.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, εξαιτίας των ταραχών, που ξέσπασαν λίγο πριν από το Πάσχα των καθολικών στο Ντέρμπαν, έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι –15 σύμφωνα με μια ένωση— και έχουν εκτοπιστεί άλλοι 5.000. Η αστυνομία επιβεβαίωσε χθες τον θάνατο ενός ακόμη αλλοδαπού στο γκέτο Αλεξάντρα του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και όπου βανδαλίστηκαν καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς. Ωστόσο, αρνήθηκε να συνδέσει τον θάνατο αυτό με τις ταραχές και δεν έδωσε στη δημοσιότητα την εθνικότητα του θύματος. Σύμφωνα με φωτογραφίες που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και σχετικές δηλώσεις, το θύμα μαχαιρώθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Την ώρα που αυξάνεται η διπλωματική πίεση ώστε να αποφευχθεί μια αιματοχυσία όπως αυτή του 2008, ο πρόεδρος Ζούμα μετέβη σε έναν καταυλισμό όπου ζουν μετανάστες οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο Ντέρμπαν. Εκεί, όμως, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες, παρά τη βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. «Πολύ αργά, πολύ αργά», «Πήγαινε σπίτι σου!», ήταν κάποια από τα συνθήματα που φώναζαν οι μετανάστες.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα. «Θα σταματήσουμε τη βία», πρόσθεσε. «Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν σας λέει να φύγετε. Δεν είναι όλοι οι Νοτιοαφρικανοί που λένε ότι πρέπει να φύγετε, αλλά μια μικρή μειοψηφία», διαβεβαίωσε. «Όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους πρέπει να ξέρουν ότι, μόλις σταματήσουμε τη βία, θα είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν», σημείωσε ο Ζούμα. Επίσης ζήτησε από όλες τις εκκλησίες και τους θρησκευτικούς ηγέτες να οργανώσουν προσευχές σήμερα «για να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε όλο τον πληθυσμό».

Την ώρα που σημειώνονταν λεηλασίες στην Αλεξάντρα, την Παρασκευή το βράδυ, το Φόρουμ της Αφρικανικής Διασποράς (ADF) ζήτησε την επέμβαση του στρατού. Η κυβέρνηση «σκοπεύει να περιμένει μέχρι να έχουν σκοτωθεί πόσοι μετανάστες για να ζητήσει την επέμβαση του στρατού, όπως το 2008;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής, ο Ζαν-Πιερ Λουκάμπα, που κατάγεται από το Κονγκό.

Χθες μονάδες της δημοτικής αστυνομίας του Γιοχάνεσμπουργκ και του σώματος αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί στις συνοικίες της οικονομικής πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής. Για τα βίαια επεισόδια ευθύνονται πλέον κυρίως μικρές ομάδες ταραχοποιών, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία την Παρασκευή συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους. Στην Αλεξάντρα, μια φτωχή συνοικία με κακή φήμη βόρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, πολλά μικρά καταστήματα τα οποία ανήκουν σε αλλοδαπούς παρέμειναν κλειστά χθες.

Ταραχές ξέσπασαν την Παρασκευή το βράδυ και στην Τοκόζα, το Κλίβελαντ και κυρίως το Τζέπεστοουν, όπου κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία. Αντίθετα, στο Ντέρμπαν επικράτησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ηρεμία. Την Πέμπτη οι αρχές διοργάνωσαν μια μεγάλη ειρηνική πορεία για να πουν «όχι» στην ξενοφοβία, ενώ μεγάλες δωρεές έχουν γίνει σε μη κυβερνητικές δυνάμεις για τη βοήθεια των εκτοπισμένων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008 από τις ρατσιστικές ταραχές είχαν χάσει τη ζωή τους 62 άνθρωποι. Έκτοτε αυτού του είδους οι βιαιότητες σημειώνονται συχνά στη Νότια Αφρική, όπου ζουν δύο εκατομμύρια Αφρικανοί μετανάστες, βάσει των επίσημων στοιχείων, και πολλοί πρόσφυγες χωρίς χαρτιά.

The post Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα στη Νότιο Αφρική – Ρατσιστική έκρηξη ξανά στη χώρα του απαρτχάιντ… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα