Η κυβέρνηση πάει πίσω το ασφαλιστικό – Γιατί ο Τσίπρας θέλει να το βάλει στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου τη νέα χρονιά

Ανάσα ζωής ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές με την ελπίδα να κάνει Χριστούγεννα με το αγκάθι του ασφαλιστικού να μετατίθεται για το 2016.

Του Παύλου Ελευθεροπούλου

Και ενώ όλα έδειχναν πως την Τετάρτη θα ξεκινήσει ο ενδοκυβερνητικός διάλογος για την χάραξη της πολιτικής γραμμής αντιμετώπισης των σκληρών απαιτήσεων του κουαρτέτου των θεσμών σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα για

την έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το κρίσιμο αυτό θέμα τις τελευταίες ώρες το τοπίο αρχίζει να θολώνει με κάποιες περίεργες διαρροές στον τύπο από οικονομικούς κύκλους της κυβέρνησης.

Με δεδομένη την θεσμική απουσία της Νέας Δημοκρατίας στον όποιας μορφής «εθνικό διάλογο» θα μπορούσε να προκύψει μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού, το ενδεχόμενο αυτό μετατίθεται εκ των πραγμάτων σε ένα βάθος χρόνου που θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα των εξελίξεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται επιφυλακτικός σε μια μονοκομματικού τύπου αντιμετώπιση του ασφαλιστικού και επιμένει να μπουν στο «κάδρο» των ελληνικών προτάσεων προς τους θεσμούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με θέσεις και προτάσεις που θα κατατεθούν δημοσίως ώστε να μην χρεωθεί αποκλειστικά τις όποιες σκληρές αποφάσεις αναγκασθεί να πάρει.

Μετά τις πρόσφατες απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο πέρασμα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων από την Βουλή, κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν πως είναι αναγκαία μια σημαντική απόσταση χρόνου που θα πρέπει να κερδηθεί μέχρι ένα επόμενο κοινοβουλευτικό crash test που θα περιλαμβάνει ειδικά το ασφαλιστικό.

Τα μηνύματα που έχει στείλει ήδη η κυβέρνηση προς τους δανειστές αποτυπώνονται ουσιαστικά σε ένα αίτημα πίστωσης χρόνου που θα εξασφαλίζουν και ένα διάστημα προετοιμασίας της κοινής γνώμης αλλά κυρίως τον μανδύα μιας έστω και ελάχιστης «εθνικής» αποδοχής των επώδυνων και συνάμα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που αποτυπώνονται προσεκτικά μέσω των κυβερνητικών διαρροών προς τον τύπο, οι δανειστές δείχνουν να κατανοούν τους προβληματισμούς και τους φόβους της ελληνικής πλευράς στέλνοντας το ασφαλιστικό στην... παράταση και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016.. Ήδη από χθες είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ με την λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων από την οποία απουσιάζει πανηγυρικά το ασφαλιστικό ενώ δεν έλειψαν και τα κυβερνητικά στελέχη που άρχισαν δειλά δειλά να προετοιμάζουν το έδαφος για μια τέτοιου είδους αναδίπλωση όλων των πλευρών που σύντομα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μετατεθεί για τις αρχές του νέου έτους η συζήτηση όχι μόνο για το ασφαλιστικό αλλά και για το φορολογικό, τα δύο δηλαδή μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης από τα οποία εξαρτάται και σε μεγάλο βαθμό η προώθηση του πάγιου ελληνικού αιτήματος της ρύθμισης του χρέους.

The post Η κυβέρνηση πάει πίσω το ασφαλιστικό – Γιατί ο Τσίπρας θέλει να το βάλει στο τραπέζι του εθνικού διαλόγου τη νέα χρονιά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα