Η Μέρκελ διαιτητής στην τιτανομαχία Ομπάμα-Πούτιν: Κλειδί το φυσικό αέριο

12:34 4/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται ίσως μπροστά σε μια από τις δυσκολότερες αποστολές της ως καγκελάριος της Γερμανίας αλλά και άτυπος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλείται στην ουσία να διαδραματίσει ενεργό μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση της Ουκρανίας καθώς ουσιαστικά αποτελεί τον άτυπο διαμεσολαβητή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Σε μια φάση σαν και αυτή, που εμείς δεν διαθέτουμε μεγάλα περιθώρια κινήσεων και οι σχέσεις μας με τη Ρωσία

δυσκολεύουν, θα μπορούσε η Γερμανία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο», υποστηρίζει η Φιόνα Χιλ από τη δεξαμενή σκέψης Brookings της Ουάσιγκτον, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι δεσμοί του Βερολίνου με τη Μόσχα είναι καλοί παρά το ότι οι προσωπικές σχέσεις της κυρίας Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτηρίζονται ως δύσκολες. Τη στιγμή που οι ΗΠΑ παγώνουν τη στρατιωτική και εμπορική συνεργασία με τη Ρωσία, η καγκελάριος αφήνει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις που διεξήγοντο όλο το Σαββατοκύριακο με τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν οι ηγέτες της Μόσχας και του Βερολίνου. Αποτέλεσμα ήταν η συναίνεση του Πούτιν στη δημιουργία ομάδας επαφής και μιας αποστολής fact finding υπό τη σκέπη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με στόχο την αντικειμενική αξιολόγηση της κατάστασης στην Κριμαία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας, μετά το έκτακτο συμβούλιο των Βρυξελλών, συναντήθηκε στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι επιφυλάξεις και το φυσικό αέριο

Αυτό που δημιουργεί σκεπτικισμό στην αμερικανική πλευρά είναι το γεγονός της καθυστέρησης των γερμανών να συνταχθούν με την άρνηση των εταίρων τους -στους G8- να συμμετάσχουν στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για την σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Ιούνιο στο Σότσι.

Ενώ ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γαλλία και φυσικά οι ΗΠΑ κινήθηκαν σχεδόν ακαριαία έπρεπε να περάσουν ώρες για να ακολουθήσει η Γερμανία, μόνο και μόνο για να η διαταράξει την εντύπωση της ενότητας. «Η ΕΕ δεν λειτουργεί στην εξωτερική πολιτική όπως θα έπρεπε, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι το Βερολίνο, διότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν βοηθάει καθόλου η διστακτική στάση της Μέρκελ», είπε χθες μια υψηλά ιστάμενη αξιωματούχος στη Ουάσιγκτον. Η αμερικανική κριτική γίνεται εκ του ασφαλούς. Γιατί η Ουκρανία απέχει μισή μέρα ταξίδι από τις ΗΠΑ, ενώ από τη Φραγκφούρτη η Συμφερούπολη απέχει 3 ώρες με το αεροπλάνο. Επιπλέον η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 35% των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο προμηθεύεται η Γερμανία από τη Ρωσία.

Διαπραγματεύσεις και όχι κυρώσεις

Η πλευρά Μέρκελ θεωρεί ότι δεν είναι σκόπιμο να πέφτει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά με ρητορική που θυμίζει Ψυχρό Πόλεμο και πιστεύει ότι η επιβολή κυρώσεων είναι αντιπαραγωγική. Τόσο η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών ακολουθούν το αφήγημα μιας ανάλυσης που θεωρεί ότι το Κρεμλίνο δεν έχει αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Κριμαία και την εισβολή στα ανατολικά της Ουκρανίας ή ακόμη και την κατάληψή τους. Πιστεύουν δηλαδή ότι ο Πούτιν επιδιώκει να βάλει πόδι στην αναδιανομή της εξουσίας στο Κίεβο, από την οποία εξεδιώχθη με την ανατροπή Γιανουκόβιτς. Χωρίς να σημαίνει ότι δέχονται τα τετελεσμένα γεγονότα στην Κριμαία. Και η Μέρκελ και ο Σταϊνμάγερ έκαναν σαφές στους ρώσους συνομιλητές τους ότι η στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία παραβιάζει τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ρωσία. Αρα σύμφωνα με αναλυτές δεν πρόκειται για πολιτική κατευνασμού, αλλά για πολιτική που θέτει τη Ρωσία προ των ευθυνών της, να επιλέξει ανάμεσα στην επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο ή στο δρόμο της συνεργασίας.

Ελάχιστο σημάδι εκτόνωσης

Σήμερα, ίσως και σε μια κίνηση εκτόνωσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες τη Δευτέρα με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να «απομονώσουν περαιτέρω» τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.

«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ανοδος στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Με άνοδο κατά τουλάχιστον 3% άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τη βουτιά πάνω από 10% που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση όπου επικράτησε πανικός στους επενδυτές απέναντι στις συνέπειες για τη ρωσική οικονομία μιας ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο δείκτης Micex σημείωσε άνοδο 3,20% και ο δείκτης RTS άνοδο 3,30%.

Οι χρηματαγορές ανακτούν το ρυθμό τους, μετά τη χθεσινή βουτιά στις συναλλαγές και στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, όπου οι δείκτες Micex και RTS έκλεισαν με πτώση 10,79% και 12,01% αντίστοιχα.

Το ρούβλι ενισχύεται επίσης, μετά τη χθεσινή πτώση ρεκόρ της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα