Η Τουρκία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού χωρίς Θεολογική Σχολή Χάλκης αλλά με μαντήλα

Έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, να πείσει εχθρούς και φίλους ότι το πακέτο νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου οδηγεί πράγματι στον ριζικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Γράφει ο Γιώργος Βλαβιανός

Τώρα, πώς γίνεται αυτό όταν πάγια αιτήματα πολιτικών κομμάτων αλλά και της κοινωνίας, όπως η νομιμοποίηση των χώρων λατρείας των Αλεβητών και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν βρήκαν θέση στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις… αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Βεβαίως περίοπτη θέση σε αυτές που κρατήθηκαν

για μεγάλο χρονικό διάστημα μυστικές, βρήκαν δύο άλλα ζητήματα, η άρση της απαγόρευσης της μαντίλας για τους δημοσίους υπαλλήλους και η κατάργηση του μαθητικού όρκου που απαγγέλλεται κάθε πρωί στα σχολεία ανελλιπώς από το 1933. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κεμάλ…

Και σα να μην έφθαναν αυτά ενώ η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας συνεχίζεται «επιμελώς» η προσπάθεια Τούρκων αξιωματούχων να παρουσιάσουν σε κάθε ευκαιρία την υποχρέωση συμμόρφωσης που έχουν, ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης. «Ως ένδειξη αντιπερισπασμού» Τούρκοι αξιωματούχοι θέτουν συνεχώς ζητήματα μειονότητας στη Θράκη και προσφάτως αρκετά έντονα ακόμα και στα Δωδεκάνησα.

Ήταν ξεκάθαρη και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν του ζητήθηκε απάντηση στα όσα είπαν ο Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι: «H θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».

Είναι πασιφανές ότι η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα