Ιρένα Σέντλερ: 69 χρόνια μετά το θαύμα
Τον Αύγουστο του 1943 μεταμφιέστηκε σε νοσοκόμα, μπήκε στα πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης των Εβραίων και διέσωσε 2.500 παιδιά κάτω από τη μύτη των Γερμανών. Οι Ναζί την συνέλαβαν, την βασάνισαν και διέταξαν την εκτέλεσή της. Διασώθηκε και συνέχισε το συγκινητικό της έργο.
Γεννημένη στη Βαρσοβία στις 15 Φεβρουαρίου 1910 αλλά με ρωσικές καταβολές, η Ιρένα Σέντλερ έμαθε από μικρή να αγαπάει τους Εβραίους καθώς η οικογένειά της –κόντρα στους νόμους της εποχής- της επέτρεπε να συναναστρέφεται
Την περίοδο της ναζιστικής εισβολής, εργάσθηκε ως νοσηλεύτρια στην υπηρεσία πρόνοιας της Βαρσοβίας και έγινε μάρτυρας των φοβερών γκέτο των Εβραίων όπου 400.000 άνθρωποι ζούσαν αποκλεισμένοι σε περιοχή τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μεταμφιεσμένη σε νοσοκόμα, υπεύθυνη για την επιδημία του τύφου που ήταν σε έξαρση (γεγονός που ενοχλούσε τους Γερμανούς), μαζί με 20 μέλη της Ζεγκότα (οργάνωση βοήθειας των Εβραίων, χρηματοδοτούμενη απ’ την εν εξορία κυβέρνηση της Πολωνίας, στο Λονδίνο) ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης των παιδιών του γκέτο, θέτοντας φυσικά σε κίνδυνο τη ζωή της.
Με τη βοήθεια του μηχανικού Άντονι Τζμπρόβσκι, έκρυβε τα παιδιά σε φορτηγά και εργαλειοθήκες ενώ σε άλλα έδινε υπνωτικά, προκειμένου να θεωρηθούν… θύματα του τύφου. Τους βοηθούσε μάλιστα ο σκύλος του Τζμπροβσκι, ο οποίος , με το γάβγισμά του κρατούσε μακριά τους Γερμανούς!Με αυτό τον περίεργο τρόπο η Ιρένα Σέντλερ διέσωσε 2.500 παιδιά τα οποία έστειλε σε Πολωνικές οικογένειες, ορφανοτροφεία και μοναστήρια με ψεύτικες ταυτότητες.
Τα μέλη της Ζεγκότα, κατέγραφαν ωστόσο τα στοιχεία όλων των παιδιών και τα έθαβαν στο χώμα μέσα σε βάζα. Η Ιρένε είχε ένα τέτοιο βάζο θαμένο δίπλα σε ένα δέντρο της αυλής της (η ταινία για τη ζωή της ονομάστηκε Life in a Jar -Ζωή σε ένα Βάζο- και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση με τον τίτλο: The Courageous Heart of Irena Sendler -Η Θαρραλέα Καρδιά της Ιρένα Σέντλερ).
Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν.
Το 1943 η Σέντλερ συνελήφθη από τη Γκεστάπο ως αντιστασιακή. Μεταφέρθηκε στις φυλακές του Πάβιακ, της έσπασαν χέρια και πόδια, την βασάνισαν σκληρά και την καταδίκασαν σε θάνατο. Μέλη της οργάνωσης, ωστόσο, δωροδόκησαν τους φρουρούς και αφέθηκε ελεύθερη. Το όνομά της, όμως, παρέμεινε στη λίστα των εκτελεσθέντων (στη φωτογραφία: έγγραφο των Ναζί που απειλούσε όσους βοηθούσαν τους Εβραίους με θάνατο).
Το 2007 υποψήφια για το Νόμπελ που τελικά δόθηκε στον Άλ Γκόρ και την Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή.
Με αφορμή μια τελετή προς τιμήν της -ως το τελευταίο μέλος της Ζεγκότα- η Ιρένα Σέντλερ δήλωσε λίγες μέρες πριν το θάνατό της (12 Μαϊου 200
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoolNews
- Τελευταία Νέα KoolNews
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Απίστευτο: ματάκιας στα αποδυτήρια των Ολυμπιακών Αγώνων!
- ΑΠΕ: αγώνας δρόμου για την αποδέσμευση 170 εκατ. ευρώ
- Την αναγνωρίζετε;
- FACEBOOK : Το ένα δις πλησιάζουν οι χρήστες
- Τέλος στην πίστωση βάζουν τα φαρμακεία σε Κρήτη, Μαγνησία, Κορινθία
- Πόσο χρονών είναι η Βάνα Μπάρμπα;
- Μεγάλες αλήθειες για τις… γυναίκες!
- Το Χάρβαρντ κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως