Και η Budesbank ζητά να κουρευτεί το ελληνικό χρέος!

Φαίνεται πως ένας-ένας οι φίλοι της Άνγκελα Μέρκελ την εγκαταλείπουν και συντάσσονται με τη γραμμή του ΔΝΤ για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Όταν όμως το κάνει ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας τότε μάλλον τα πράγματα είναι ανησυχητικά για την καγκελάριο.

Μιλώντας την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο Γενς Βάιντμαν κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού

συμβουλίου της ΕΚΤ είπε ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν μια «τίμια και ειλικρινή» συζήτηση πάνω στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

«Αν ρωτούσε κάποιος αν θα εξυπηρετούσε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους τώρα, η απάντηση θα ήταν μάλλον αρνητική. Μια διαγραφή δεν θα έλυνε από μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας. Αν όμως το ερώτημα τεθεί όταν θα έχουν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις το ζήτημα αλλάζει, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια το ζήτημα…», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τραπεζίτης κλείνοντας το μάτι στην Κριστίν Λαγκάρντ η οποία επίμονα θέτει το ζήτημα ενός κουρέματους του χρέους του επίσημου τομέα.

Την Πέμπτη ένας συνάδελφος του Βάιντμαν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου Λικ Κεν, είχε επίσης συμφωνήσει με τη «γραμμή Λαγκάρντ» για την ανάγκη νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, αμφισβητώντας ότι το 2020 θα έχει μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Είναι προφανές ότι τέτοιες κυβερνητικές αποφάσεις δύσκολα θα εγκρίνονταν από τα κοινοβούλια των πιστωτριών χωρών της Ελλάδας και ιδιαίτερα από τη Γερμανία αφού η χώρα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής μας και υπολογίζεται ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα χάσει περί τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον τον Οκτώβριο στη χώρα διεξάγονται ομοσπονδιακές εκλογές και η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να δοκιμάσει τις αντοχές της Μπούντεσταγκ για άλλη μια φορά.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι στο Βερολίνο δεν επεξεργάζονται τα σενάρια ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Γερμανίδα καγκελάριος φροντίζει να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση την «ιδιαιτερότητα» του ελληνικού θέματος για να αποτρέψει τη δημιουργία προηγούμενου για τις άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η δήλωση Βάιντμαν ερμηνεύεται ως πισώπλατη μαχαιριά στην Μέρκελ στη δεδομένη πολιτική συγκυρία παρά το γεγονός ότι τους δύο συνδέει φιλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βάιντμαν κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη της Μέρκελ προτού γίνει συνεργάτης της όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αναγνωρίσει την αξία του νεαρού οικονομολόγου όταν, ως συνεργάτης του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, βοήθησε στη δημιουργία της περίφημης Ατζέντας 2010, ενός «πακέτου» μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας που βασίζονταν στις περικοπές των παροχών του κράτους πρόνοιας.

Keywords
Τυχαία Θέματα