Καψής: Ήταν πρωτοφανές να εργάζονται στην ΕΡΤ 4.500 εργαζόμενοι

«Θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων» τονίζει ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το «ποια θα είναι η επόμενη μέρα», ο κ. Καψής αναφέρει: «Έχουμε ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και επειδή θα υπάρχει αυτονομία, ουσιαστικά ο νέος φορέας θα πρέπει να προσδιορίσει ο ίδιος με ποιον τρόπο θα υπηρετήσει αυτό που προσδοκούμε. Προφανώς από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε.

Έχουμε το περίφημο σχέδιο Μόσιαλου. Προκαθορισμένες αποφάσεις, αλλά το σχέδιο προέβλεπε δύο κανάλια, διατήρηση της υψηλής ευκρίνειας (HD), δορυφορικό κανάλι, τρία ραδιόφωνα και εννιά περιφερειακά. Αυτό μπορεί να είναι ένας μπούσουλας, αλλά όχι δεσμευτικός. Θέλουμε ισχυρή και ανεξάρτητη δημόσια ραδιοτηλεόραση που να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεφτά των φορολογουμένων. Υπήρχε σπατάλη στην ΕΡΤ, κακή οργάνωση που προκαλούσε κακή αξιοποίηση των πόρων της κι ένας στενός συνδικαλιστικός κορσές που έπνιγε πρωτοβουλίες. Το ίδιο το κτίριο της ΕΡΤ είναι ξεπερασμένο. Σήμερα η μοντέρνα αντίληψη για τα ΜΜΕ είναι το ενιαίο newsroom. Στην ΕΡΤ είναι όλο κουτάκια - κουτάκια. Αυτό πρέπει να σπάσει, γιατί τα κουτάκια γίνονται φέουδα...».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μπορούσε να έχει γίνει η αλλαγή ταχύτερα και θεσμικά με την ΕΡΤ σε λειτουργία, ο κ. Καψής σημειώνει: «Είναι μια μεγάλη συζήτηση. Καθένας έχει τις απόψεις του. Έχω την εντύπωση ότι και όσοι λένε ότι θα μπορούσε να γίνει εν λειτουργία, μερικές φορές αναγνωρίζουν το γεγονός ότι σε όποια απόπειρα έγινε να αλλάξει η ΕΡΤ, οι συνδικαλιστές αντέδρασαν δυναμικά και την απέκλεισαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει όπως και ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο, η ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξει εκ του μηδενός. Κι αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει εν λειτουργία».

Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος από το πρόγραμμα και από τον τρόπο με τον οποίο «βγήκε» η ΔΤ, ο υφυπουργός επισημαίνει πως «ήταν λύση ανάγκης». «Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, την οποία δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε πλήρως, αλλά πρέπει και θέλουμε να φαίνεται πως κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και την ικανοποιούμε σταδιακά. Κάναμε την προκήρυξη και στις 10 το πρωί (σ.σ. χθες) είχαμε 750 αιτήσεις. Αν στελεχωθεί η ΔΤ, προφανώς θα πάμε σε ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα» λέει.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Καψής αναφέρει: «Την τελευταία τριετία έγινε προσπάθεια περιορισμού δαπανών με κόψιμο δαπανών. Τώρα μιλάμε για αναδιοργάνωση της ΕΡΤ». Σημειώνει, δε: «Οι αριθμοί των απασχολούμενων ήταν παραφουσκωμένοι συγκριτικά με αντίστοιχου μεγέθους οργανισμούς. Στην ιρλανδική και την πορτογαλική δημόσια τηλεόραση το προσωπικό είναι κάτω από 2.000 άτομα. Το ότι είχαμε φτάσει εμείς στους 4.500 ήταν πρωτοφανές. Και οι 2.900 είναι πάρα πολλοί».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί λογικό σε δυτικού τύπου δημοκρατία να υπάρχει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Παντελής Καψής σημειώνει: «Προφανώς όχι. Η αρμοδιότητα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας και προφανώς η θέση μου είναι εξ ορισμού προς κατάργηση, είναι κι αυτή μεταβατική...».

Keywords
Τυχαία Θέματα