Κάθε μέρα και πιο «έξυπνο» το αυτοκίνητο-ρομπότ χωρίς οδηγό της Google [βίντεο]

Κάθε μέρα που περνάει η Google φτάνει όλο και πιο κοντά στο όνειρο της πραγματοποίησης του σχεδίου που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία για αυτοκίνητο-ρομπότ που δεν χρειάζεται να το οδηγεί άνθρωπος, με τον προσδιορισμό «προς πώληση» να είναι το νέο δεδομένο.

Το Google Self-Driving Car εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει να διανύει αποστάσεις στην περιοχή Mountain View

της Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το στρατηγείο της εταιρείας, ώστε να κάνει αυτό που λένε οι ειδικοί ground και situation checking. Να ελέγξει δηλαδή τόσο την λειτουργία του σε κανονικό δρόμο, να τον απομνημονεύσει, αλλά να ελέγξει και τις αντιδράσεις τις δικές του και των άλλων παραγόντων της οδήγησης (αυτοκίνητα, φανάρια, πεζοί).

Μέχρι στιγμής έχει διανύσει 700.000 μίλια και οι άνθρωποι της εταιρείας επισημαίνουν ότι οι διαφορές στο λογισμικό software του σε σχέση με το προηγούμενο του είναι:

1. Πιο κατανοητούς και λεπτομερέστερους χάρτες με όλα τα σημεία κρασπέδου που χρειάζεται να ξέρει, καθώς και περισσότερα οδικά σήματα

2. Αναβαθμίσεις στην αντίληψη των αντικειμένων γύρω του και ξεχωριστή ταξινόμηση των πεζών και των ποδηλατιστών από τα κινούμενα οχήματα δεδομένης τις διαφορετικής οδικής συμπεριφοράς τους.

3. Τη δυνατότητα να αναγνωρίζει σήματα όχι a priori ως θεωρία, αλλά de facto ,τη στιγμή που εμφανίζονται μπροστά του.

4. Manual πιθανών καταστάσεων: ένα σενάριο με τις πιο συχνές και εν γένει πιο πιθανές καταστάσεις που μπορούν να τύχουν σε ένα αυτοκίνητο καθημερινά, ώστε να έχει τη σωστή αντίδραση. Το λογισμικό αυτό πάντως η Google ακόμα το εξετάζει και το επανατροφοδοτεί με δεδομένα.

Όπως τόνισε πηγή της εταιρείας ακόμα «εκπαιδεύουμε το αυτοκίνητο ώστε να διανύσει περισσότερους δρόμους, πριν το τοποθετήσουμε κανονικά σε μία πόλη, αλλά είναι σίγουρο ότι αρκετές καταστάσεις που πριν δύο χρόνια θα μας είχαν μπλοκάρει και γυρίσει πίσω, τώρα ξεπερνώνται αυτόματα».

Προς το παρον η Google έχει ενσωματώσει το σύστημα χωρίς οδηγό σε 24 Lexus RX450H SUV, το οποίο περιλαμβάνει και τρισδιάστατους χάρτες του περιβάλλοντος του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Η δοκιμή τους γίνεται με έναν άνθρωπο στη θέση του οδηγού, ώστε να αναλάβει το τιμόνι αν πάει κάτι στραβά, και έναν μηχανικό στη θέση του συνοδηγού.

Keywords
Τυχαία Θέματα