Κι εμείς που μεγαλώσαμε με την «εκτροπή του Αχελώου»;

10:03 5/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Η ιστορία ξεκινά τις δεκαετίες του '50 και του '60 με τους πολιτικούς της εποχής να πουλάνε στους ψηφοφόρους το όνειρο της πλήρους άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου με σκοπό την εντατική ανάπτυξη της γεωργίας. Μια εποχή «μαυρογιαλούρων» που δεν διστάζουν να υποσχεθούν ακόμη και λιμάνι στην Λάρισα.

Αν και η εκτροπή του Αχελώου είχε αρχικά απορριφθεί ως οικονομικά και ενεργειακά ασύμφορη, επανήλθε το 1972. Η μεγαλεπήβολη εκείνη ιδέα - που, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε την εκτροπή 5-6 ποταμών προς

τη Θεσσαλία, ώστε να «εξασφαλιστεί η άρδευση ολόκληρης της Θεσσαλικής πεδιάδας για πάντα (!)» και ο Πηνειός να γίνει πλωτός μέχρι τα Τρίκαλα. Με το πέρασμα των χρόνων, το έργο μετασχηματίστηκε πολλές φορές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κολοσσιαίο αυτό εγχείρημα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι μεγάλες οικολογικές οργανώσεις αλλά και τοπικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με διαδοχικές του αποφάσεις απέρριψε τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δεν έπαψε να βάζει φρένο στο έργο.

Ο «αργυροδίνης» Αχελώος, πρωτότοκος και μεγαλοπρεπέστερος των ποταμών, πρωταγωνιστεί σε πολλούς από τους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. O πιο πολυσυζητημένος όμως μύθος για τον ποταμό-θεο μάλλον δεν είναι αρχαίος, αλλά σύγχρονος. Ένας μύθος αντίστοιχος εκείνου της πάλης του με τον Ηρακλή. Ένας μύθος με καλούς και κακούς, στον οποίο οι υπέρμαχοι της «ανάπτυξης» και του «εκσυγχρονισμού» μάχονται «σκοτεινά συμφέροντα» και οι πανδαμάτωρες πολιτικοί και μηχανικοί, ως νέοι Ηρακλείς, πασχίζουν να τιθασεύσουν την «ατελή» και «σπάταλη» φύση. Ένας μύθος γεμάτος παραλογισμούς, προχειρότητα, δολοπλοκίες, πολιτικά παιχνίδια, υποσχέσεις και ψέματα.

Ο μύθος της εκτροπής του Αχελώου έκλεισε οριστικά από τον Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει κατηγορηματικά πως «η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως “χίμαιρα” και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, καθώς στέρησε από την Θεσσαλία πολλά μικρότερα έργα ζωτικής σημασίας, που θα διατηρούσαν και θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους της».

Την κατηγορηματική αυτή θέση, διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, ο ΥΠΕΝ τόνισε ότι «έχει ευθύνη πλέον ο καθένας, από όποια θέση κι αν κατέχει, εάν συνεχίσουμε να αναπαράγουμε μία ιδέα η οποία είναι νεκρή και λειτουργεί ανασταλτικά προς άλλους σχεδιασμούς για έργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να τεθούν σε εφαρμογή». Η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εξήγγειλε το έργο το 1983 περίπου ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα του κάμπου, επιδίωξε να το συνδέσει με τους αγώνες για την απόκτηση γης ενάντια στα τσιφλίκια και τα μεγάλα συμφέροντα, καθώς και -σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής- με τη στάση ενάντια στην ΕΟΚ. Η αδιάκοπη έκτοτε πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δημιούργησε τεράστιες προσδοκίες στους Θεσσαλούς αγρότες και καλλιέργησε κλίμα που δεν επιτρέπει, ακόμα και σήμερα, την αντικειμενική εκτίμηση των δεδομένων.

Η εκτροπή του Αχελώου ήταν ένα έργο καθαρά πολιτικό και όλοι οι «αρμόδιοι» και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις θεωρούσαν ότι, σαν τέτοιο, είναι αυθύπαρκτο και αυτεξούσιο, με αυταπόδεικτη σκοπιμότητα, υπεράνω μελετών, ολοκληρωμένων μακρόπνοων σχεδίων και άλλων τέτοιων ενοχλητικών παραμέτρων – ακόμα και των νόμων, των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και των συνταγματικών υποχρεώσεων της Πολιτείας. Με την εκτροπή του Αχελώου μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά που πλέον θα πρέπει να αναζητήσει το νέο μύθο της.

The post Κι εμείς που μεγαλώσαμε με την «εκτροπή του Αχελώου»; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα