Κινήσεις για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού σχεδίου για την ενεργοποίηση της Τουρκίας στο προσφυγικό
Το μήνυμα από το Βερολίνο από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά είναι σαφές. Περιορίζεται ακόμα περισσότερο η ροή των προσφύγων. Κατά τη συνάντησή τους, η Καγκελάριος Μέρκελ, ο Αντικαγκελάριος Γκάμπριελ και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχοφερ αποφάσισαν τον περιορισμό της εισόδου οικογενειών πολλών προσφύγων στη Γερμανία για δύο χρόνια, αλλά και την αναγνώριση των χωρών του Μαγκρέμπ ως «ασφαλή κράτη», κάτι που θα διευκολύνει τις απελάσεις. Την ίδια ώρα, σε ευρωπαϊκούς κύκλους, επεξεργάζονται σχέδια για το πώς
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Το κλίμα στο Βερολίνο δεν είναι ιδιαίτερα καλό, αλλά αυτό δεν είναι μυστικό. Την Πέμπτη το απόγευμα, πάντως, μετά από διαβουλεύσεις τριών μηνών, οι επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού κατάφεραν να αποφασίσουν για το δεύτερο πακέτο μεταναστευτικής πολιτικής υπό την κωδική ονομασία Asylpaket II.
Το εν λόγω πακέτο έχει δύο βασικές προβλέψεις: η μία, η πιο αμφιλεγόμενη, είναι ο σαφής περιορισμός των οικογενειών προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη, κατόπιν πρόσκλησης του πρόσφυγα, ο οποίος έχει έρθει πριν και έχει ταυτοποιηθεί. Σε αυτό το μέτρο, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάγονται ακόμα και Σύριοι πρόσφυγες και επρόκειτο για βασική αιτίαση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που συναντούσε όμως την αντίσταση των Σοσιαλδημοκρατών. Το δεύτερο βασικό μέτρο είναι η αναγνώριση των χωρών του Μαγκρέμπ, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, ως ασφαλή κράτη, κάτι που θα διευκολύνει τις απελάσεις των αλλοδαπών από αυτά τα κράτη, μιας και δεν θα δικαιούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες. Παράλληλα, στο πακέτο εντάσσονται και άλλα θέματα, όπως η υποχρέωση εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας με συμβολικό κόστος για τους αιτούντες ασύλου, αλλά και κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας. Εν συνόλω, το εν λόγω πακέτο θεωρείται νίκη της συντηρητικής πτέρυγας της γερμανικής πολιτικής σκηνής, μιας και ενέχει σαφείς περιορισμούς ως τον ερχομό μεταναστών στη Γερμανία. Πάντως, ετήσιες ποσοστώσεις δεν έχουν μπει ακόμα, όπως θα ήθελε ίσως ο κ. Ζεεχοφερ, κάτι όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη δημόσια συζήτηση, ιδίως, αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν υπάρξει βελτίωση ως προς τα προσφυγικά μεγέθη.
Ευρωπαϊκό πλάνο για να μπει και η Τουρκία στο παιχνίδι
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant, η οποία επικαλείται Ολλανδό αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα νέο ευρωπαϊκό πλάνο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση στις προσφυγικές ροές. Μια πτυχή αυτού του πλάνου θα περιλαμβάνει επί της ουσίας την…ανταλλαγή πληθυσμών. Όπως επιβεβαίωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ολλανδών Σοσιαλδημοκρατών Ντίτερικ Σάμσον, υπό την προϋπόθεση πως η Ευρώπη θα λαμβάνει σταθερά 150-250.000 πρόσφυγες απευθείας ετησίως από την Τουρκία, θα μπορούσε η γειτονική μας χώρα να δεχθεί τις επαναπροωθήσεις παράνομων μεταναστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναπροώθηση θα μπορούσε να γίνεται απευθείας από τα ελληνικά HotSpots, φερ ειπείν, όταν λειτουργήσουν, κάτι που θυμίζει πολύ την ελληνική πρόταση που έχει επεξεργαστεί και ο Νίκος Κοτζιάς με τον Γιάννη Μουζάλα και ήθελε τη Frontex να αναλαμβάνει να επαναπροωθεί απευθείας στην Τουρκία και μάλιστα άμεσα, όσους δεν ταυτοποιούνται ως πρόσφυγες και άρα δεν δικαιούνται προστασίας.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, στο ευρωπαϊκό τραπέζι, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, έχει πέσει η πρόταση για ένα σταθερό πενταετές πλάνο απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία σε αντάλλαγμα με τις επαναπροωθήσεις. Αυτοί οι 200.000 ετησίως στη συνέχεια θα κατανέμονται στα ευρωπαϊκά κράτη και προς αυτό υπάρχει ήδη διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πλην όμως, ανασχετικός παράγοντας σε αυτό το σχέδιο είναι η χρηματοδότηση: η Τουρκία ζητά σταθερή χρηματοδότηση κάθε χρόνο. Δεν θέλει επί της ουσίας τα 3 δις που της πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι one off, αλλά ζητά αυτό το ποσό σε σταθερή, ετήσια βάση. Πλην όμως, το εν λόγω ποσό δεν είναι…γραμμένο σε πέτρα και θα μπορούσε να υπάρχει ευελιξία.
Πιέσεις στην Ελλάδα
Ότι η Ελλάδα πιέζεται για να επιταχύνει με την ολοκλήρωση των HotSpots και τη βελτίωση της διαδικασίας ταυτοποίσης των προσφύγων δεν είναι μυστικό. Άλλωστε, η χώρα έχει λάβει σαφή τρίμηνη προειδοποίηση από την Κομισιόν σχετικά. Στο εσωτερικό της ΕΕ διαμορφώνεται, μάλιστα, μια νέα «συμμαχία των προθύμων» γύρω από τη Γερμανία (Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο) που ζητά άμεσες δράσεις από την Ελλάδα για περιορισμό των ροών. Αν αυτό δεν συμβεί, δεν είναι υποχρεωτικό πως η Ελλάδα θα βγει από τη Σένγκεν, όπως είναι το mantra των ημερών, απλά, χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβενία, μπορεί να επεκτείνουν τη διάρκεια των συνοριακών τους ελέγχων για μεγάλο διάστημα. Βεβαίως, ακόμα το ενδεχόμενο του κλεισίματος των ελληνοσκοπιανών συνόρων είναι ακόμα υπαρκτό.
Συν τοις άλλοις, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που για τη Γερμανία ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι: αυτό της κοινής επιτήρησης του χώρου του Αιγαίου. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας νόμιζε πως είχε «σκοτώσει» το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, πλην όμως η σκέψη εξακολουθεί να υφίσταται. Όπως το επιβεβαιώνουν Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θεωρείται αδύνατο να μην μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να περιφρουρήσουν μια θάλασσα, στην οποία αμφότεροι έχουν ακτές. Συνεπώς, ίσως και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενεργοποίηση της Τουρκίας, δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη η επαναφορά του θέματος των κοινών περιπολιών. Πάντως, κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο, επομένως μια εναλλακτική θα ήταν η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ρόλου της Frontex στο Αιγαίο.
The post Κινήσεις για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού σχεδίου για την ενεργοποίηση της Τουρκίας στο προσφυγικό appeared first on KoolNews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Κυριάκος Μητσοτάκης-Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Δείτε σπάνιες φωτογραφίες από το λαμπερό γάμο τους το 1997!
- Ποιο ζευγάρι της ελληνικής showbiz επανασυνδέθηκε μετά από έξι μήνες χωρισμού;
- Στα βήματα του μπαμπά του: Δείτε τον γιο των Ηλιάδη-Γκέντσογλου να παίζει ποδόσφαιρο
- Ευαίσθητη στιγμή: Η αντίδραση της Ελένης Μενεγάκη όταν είδε video που ήταν έγκυος πριν 8 χρόνια!
- ΦΡΙΚΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ: Σφήνωσε το κεφάλι της ανάμεσα σε 2 καναπέδες και πέθανε!
- [SHOWBIZ] Γάμος μεγατόνων: Γοητευτικός πρώην Έλληνας βουλευτής παντρεύτηκε τον γιο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας!
- Ποιος Έλληνας παρουσιαστής λέει: «Την Κιµ Καρντάσιαν, δεν την πάω καθόλου! Είναι το απόλυτο τίποτα»
- 4 τρόποι για να χάνεις βάρος ενώ… κοιμάσαι!
- Θύμα τροχαίου διάσημος Έλληνας: «Βγήκα από το παρμπρίζ. Γλίτωσα από θαύμα»
- Ημερήσιες Προβλέψεις: Τι λένε τα άστρα για σήμερα Παρασκευή 29 Ιανουαρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις KoolNews
- Τελευταία Νέα KoolNews
- Κινήσεις για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού σχεδίου για την ενεργοποίηση της Τουρκίας στο προσφυγικό
- Γάζα: Μαχητές της Χαμάς θάφτηκαν σε τούνελ
- Βήμα πρόκρισης έκανε η ΑΕΚ που νίκησε τον Ηρακλή με 4-1
- Κύπρος: Έκλεψαν 470.000 ευρώ και χρυσαφικά από τραπεζικές θυρίδες
- Φουσκωτός αδιάβροχος μαξιλαροβαστιχτής για το smartphone σας [εικόνες]
- Ντι Κάπριο-Αρκούδα: Κλεμμένη από ελληνική ταινία η σκηνή της μάχης [βίντεο]
- Μπαλτάς: Το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο του Εθνικού
- «Η Μέρκελ έχει πάθει νευρικό κλονισμό λόγω προσφυγικού», υποστηρίζει Γερμανός ψυχίατρος
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Ποιο ζευγάρι της ελληνικής showbiz επανασυνδέθηκε μετά από έξι μήνες χωρισμού;
- Μύρωνας Στρατής: «Το φλερτ είναι πολύ κολακευτικό. Δεν μου αρέσει να μιλάνε χυδαία»
- ΣΚΑΪ: Το X-Factor προτεραιότητα, όλα τα άλλα έπονται!
- Μαρία Σόκαλη: «Ο Κούρκουλος με απέλυσε από το Εθνικό Θέατρο»
- Κοτόπουλο με κρούστα αμυγδάλου και σταμναγκάθι σοτέ
- Καίτη Γαρμπή: Οι κρίσεις στο γάμο με τον Διονύση Σχοινά που την έκαναν να σκεφτεί το χωρισμό
- Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Τρυφερές στιγμές με την επί 27 χρόνια σύζυγό του!
- Το κόλπο της Jennifer Lopez για τέλεια smokey eyes!
- Dare To Compare Challenge – InStyle Edition
- Οι Συμμαθητές: Διαβάστε τι θα συμβεί στα επόμενα επεισόδια της σειράς του Αντ1!