Κλίμα «νίκης» για τον TAP στο διεθνή τύπο – Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση των Αζέρων

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την επιλογή του κονσόρτιουμ του Shah Deniz μεταξύ του αγωγού TAP και του Nabucco West για τον προτιμώμενο αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή στις 28 Ιουνίου.

Ωστόσο το κλίμα που αποτυπώνεται σε δημοσιεύματα, όπως μεταδίδει το

capital.gr, αλλά και πληροφορίες από το εξωτερικό δίνουν «αέρα νίκης» στον αγωγό TAP, για τον οποίο υπάρχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον με δεδομένο ότι διέρχεται από τη χώρα μας και μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου προς την Ε.Ε. για το αέριο της Κασπίας.

Σε κυριακάτικο δημοσίευμά της ρουμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας της, θεωρεί ότι «κατά 90%-95% η κοινοπραξία του TAP κέρδισε την κούρσα από τον Nabuccο». Ανάλογο κλίμα μετέφερε την Παρασκευή και ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή υπήρξε συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις για το νότιο Διάδρομο. Αυτό αναμένεται να γίνει αφότου ενημερωθούν –ίσως και αύριο– από εκπροσώπους του κονσόρτιουμτου Σαχ Ντενίζ, οι εταιρείες που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες του TAP και του Nabucco αλλά και οι κυβερνήσεις των χωρών που υποστηρίζουν το κάθε project.

Τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα πυροδότησε το γεγονός ότι την περασμένη Πέμπτη η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ (BP, Statoil, Total, SOCAR) που εκμεταλλεύεται και το ομώνυμο αζερικό κοίτασμα, κατέληξε επιτέλους στην πολυαναμενόμενη εδώ και ένα χρόνο απόφαση πού θα δώσει το «χρίσμα» της, στον TAP ή στον Nabucco West. Ακολούθησε την Παρασκευή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οποίος υποστήριξε ότι είναι αναγκαίοι και οι δύο αγωγοί.

Ωστόσο ούτε η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ούτε οι Μπαρόζο - Αλίεφ ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της απόφασης, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Παρασκευή 28 Ιουνίου. Προηγουμένως πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (οι εταιρείες που απαρτίζουν τις κοινοπραξίες TAP και Nabucco καθώς και οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τους δύο αγωγούς).

Keywords
Τυχαία Θέματα