Κρυφές ελπίδες για δάνειο 17 δισ. ευρώ – Τι περιμένει η κυβέρνηση από την Ευρώπη

Με «άσο στο μανίκι» έρχεται ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στην χώρα μας αύριο. Υπάρχουν ελπίδες πως ο κ. Σόιμπλε θα εκφράσει την στήριξη της χώρας του καθώς και των άλλων ευρωπαίων εταίρων με ένα «δάνειο» σωτηρίας που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό έως και το 2016.

Επιφορτισμένος με την δέσμευση του ίδιου αλλά και των άλλων ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στον κ. Στουρνάρα πριν δύο μήνες ότι θα βρουν λύση

στο πρόβλημα που διαπιστώθηκε ότι κανονισμοί «δένουν τα χέρια» στις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και δεν μπορούν να εξαργυρώσουν στην λήξη τους τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν.

Για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος αναμένεται λοιπόν να εξαγγείλει ότι στην ΕΕ συζητούν για να εγκρίνουν «προληπτικά» ένα τρίτο δάνειο, που θα καλύπτει όχι μόνο τα 5,6 δισ. των ομολόγων αυτών που «έληξαν» και αν κληθεί να τα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στις κεντρικές τράπεζες, αλλά θα καλύπτει και το όποιο χρηματοδοτικό κενό ανακύψει στο ελληνικό Πρόγραμμα για τη ερχόμενη διετία.

Αυτό υπολογίζεται, με τα σημερινά δεδομένα, σε τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ (4,6 δισ. για το 2014 και 6,5 δισ. το 2015). Συνολικά δηλαδή η Ε.Ε θα έχει εγγυηθεί με τον τρόπο αυτό ένα δάνειο έως 17 δισ. ή όσο απαιτηθεί για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας.

Βέβαια για να γίνει πράξη αυτό θα πρέπει για ακόμα μια φορά να δεσμευτεί η χώρα μας για συνέχιση του προγράμματος λιτότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της χώρας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα