Κυβερνητικό δράμα με το προσφυγικό-Παλινωδίες στην Ειδομένη, διαξιφισμοί για το ρόλο της Frontex

Η περίπτωση της Ειδομένης αποκαλύπτει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, με τον οποίο η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί σε μια πολιτική άσκηση, ίσως πιο δύσκολη και από την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, το προσφυγικό. Σε μια επιχείρηση, η οποία, αν είχε συμβεί σε άλλες μέρες θα είχε προκαλέσει την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει

τη νομιμότητα, όταν εδώ και μέρες παρέμενε αμήχανη μπροστά στον όγκο του προβλήματος.

Και όλα αυτά, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν σημαντική προσπάθεια να αποφύγουν την κηδεμονία της Frontex στα εξωτερικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα της χώρας.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η κυβέρνηση έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει με καθυστέρηση και με τρόπο ιδιαίτερα άκομψο. Έτσι, απομάκρυνε πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν…εγκατασταθεί πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, μη επιτρέποντας σε αρκετές εμπορικές αμαξοστοιχίες να διέλθουν, αφού προηγουμένως απομάκρυνε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερς από το σημείο, για να μην καταγράψουν την επιχείρηση εκκένωσης από τα ΜΑΤ. Θα ήταν, άλλωστε, ένα μελανό σημείο για μια αριστερή κυβέρνηση να απομακρύνει με ΜΑΤ ανθρώπους, στους οποίους υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αλληλέγγυα.

Διατέθηκαν αρκετά πούλμαν για να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που κατασκήνωναν στο σημείο, πλην όμως, ακόμα και όταν αφίχθηκαν τα πούλμαν, αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έφυγαν από το κλειστό του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο, με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Μάλιστα, παρά τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η κυβέρνηση, υπάρχει το προηγούμενο του Βοτανικού, όπου οι πρόσφυγες διέμεναν μεν στις υποδομές που είχαν διαμορφωθεί, πλην όμως είχαν πλήρη ελευθερία κινήσεων μέχρι να ταυτοποιηθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που και στην κυβέρνηση φοβούνται το ενδεχόμενο να επαναληφθούν σκηνές όμοιες με αυτές στην πλατεία Βικτωρίας, σκηνικό που απεύχεται και ο δήμος Αθηναίων και εκφράστηκε και από τον Γιώργο Καμίνη, μιας και δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία στους πρόσφυγες, αλλά αντίθετα διαθέτουν δελτίο προσωρινής κίνησης.

Η κατάσταση στην Ειδομένη μπορεί να αποκλιμακώθηκε, μέχρι να γίνει όμως αυτό, η ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία είναι σημαντική. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Hewlett Packard, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εναλλακτικές ρότες για τα εμπορεύματά τους, ενώ άλλες εταιρείες είναι αβέβαιες ως προς την παραμονή τους στην Ελλάδα, καθώς επιτελικά στελέχη τους δεν είναι σίγουρα, αν το σκηνικό θα επαναληφθεί η όχι. Συν τοις άλλοις, σημαντικές ζημιές υπέστησαν και οι ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τυχόν επανάληψη του εν λόγω σκηνικού να αναμένεται να αποτελέσει πανωλεθρία για τη χώρα μας, η οποία αναζητά με ζέση επενδυτές, με το λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί ένα σημαντικό βέλος στη φαρέτρα της κυβέρνησης.

Το ερώτημα που κυριαρχεί και δεν απαντάται επαρκώς από κυβερνητικές πηγές είναι, γιατί η κυβέρνηση άργησε να λάβει τόσο πολύ την απόφαση αυτή, αν και οι Σκοπιανοί εδώ και πολλές ημέρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους, ασκώντας ιδιαίτερες πιέσεις στην εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα. Όπως εκτιμούσαν εδώ και μέρες γνώστες του παρασκηνίου, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε άλλη εναλλακτική από την επιβολή της νομιμότητας, με την καθυστέρηση όμως να στοιχίζει τόσο σε πολιτικό κεφάλαιο όσο και σε χρήματα.

Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει τις πιέσεις για τη Frontex

Η προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας και της Γαλλίας να βάλει ενεργότερα τη Frontex στο παιχνίδι της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως προκύπτει και από έγγραφο των υπουργών Εσωτερικών των δύο χωρών Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, είναι έντονη και συνεχής και προβλέπει ενεργοποίηση της Frontex, όταν η ίδια ανιχνεύει την αναγκαιότητα επέμβασης, ακόμα και χωρίς το αίτημα συνδρομής από κράτος-μέλος της ΕΕ, κάτι που συνιστά ευθεία υπέρβαση της εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του KoolNews.gr από το Βερολίνο, υπάρχει δυσθυμία για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και εκτιμάται πως ενεργότερη εμπλοκή της Frontex θα συμβάλλει σε ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παράλληλα, οι εταίροι μας πιέζουν για την ολοκλήρωση των πολύπαθων HotSpots, για πολλά εκ των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα είναι έτοιμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο χαρούμενοι δεν είναι με την στάση κυρίως της Γερμανίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς εκτιμούν πως γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να «καπελωθεί» η χώρα μας, κατά παράβαση της εθνικής της κυριαρχίας, σε αντίθεση με τα όσα έχουν συζητηθεί σε Συνόδους Κορυφής.. Με τη λύση των κοινών περιπολιών να έχει φύγει από το τραπέζι, καθώς και η Τουρκία δεν εκδηλώνει τη σχετική προθυμία, η κυβέρνηση διαπιστώνει προσπάθεια υπέρβασής της από συγκεκριμένες ευρωπαίκές χώρες, προεξαρχούσης της Γερμανίας.

Μάλιστα, σε κοινή επιστολή των αναπληρωτών υπουργών Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Μουζάλα και Νίκου Τόσκα προς τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο που δημοσίευσε το protothema.gr, περιγράφεται η αταλάντευτη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για εμπλοκή της Frontex μόνο κατόπιν αιτήματος κράτους-μέλους, εν προκειμένω της Ελλάδας.

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα μόνο λήξαν δεν θεωρείται. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού briefing στο Βερολίνο την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείο Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε ανέφερε πως στη Γερμανία βρίσκονται εν αναμονή της διαμόρφωσης των προτάσεων της Κομισιόν για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, περιμένουν να δουν, δηλαδή, αν η γαλλο-γερμανική πρόταση θα συμπεριληφθεί στο κοινοτικό πακέτο.

Στο Βερολίνο επιμένουν ιδιαίτερα σε αυτό το σκέλος της πρότασής τους και στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθεί στο πακέτο της προτάσεων της Κομισιόν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να σημειώνει επίσης της Τετάρτη ότι η Γερμανία και η Γαλλία υπέβαλαν τις ιδέες τους στην Επιτροπή, από την οποία το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών ζήτησε πριν από λίγες μέρες πρόταση για την ενίσχυση της Frontex.

The post Κυβερνητικό δράμα με το προσφυγικό-Παλινωδίες στην Ειδομένη, διαξιφισμοί για το ρόλο της Frontex appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα