Λεωνίδας, Μέγας Αλέξανδρος και άλλα 550 ελληνικά αριστουργήματα κατακτούν την Αμερική

Σαν άλλος Οδυσσέας ο Αγαμέμνων, ο Λεωνίδας και ο Μέγας Αλέξανδρος θα εξερευνήσουν την Βόρεια Αμερική με σκοπό να «κατακτήσουν» τον πληθυσμό της, να τον προσελκύσουν. Ο θρυλικός στρατηλάτης και οι μυθικοί βασιλείς θα φέρουν μαζί τους όλη την ομορφιά της αρχαίας Ελλάδας: χρυσάφι και άργυρο (από τις Μυκήνες από την Κρήτη και την Μακεδονία, μάρμαρο (από την Αθήνα,

τις Κυκλάδες, την Ήπειρο) και τέλος, μικρά ταπεινά, πλήν περίτεχνα διακοσμημένα αγγεία. Όλα έργα σπουδαίων τεχνιτών, θα ταξιδέψουν σε μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Κάποια από αυτά κοσμούν τις εκθέσεις των μεγαλύτερων μουσείων μας, όπως του Μουσείου της Ακρόπολης (μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές κόρες), του Εθνικού Αρχαιολογικού ή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης. Αλλά αποτελούν τα διασημότερα εκθέματα των μικρότερων μουσείων (η κεφαλή του Αλέξανδρου από την Πέλλα ή το φερόμενο ως άγαλμα του Λεωνίδα από την Σπάρτη).

Τέλος, κάποια ανήκουν σε «διάσημους» νεκρούς, όπως το ασημένιο στεφάνι του Φιλίππου του Β΄από την Βεργίνα ή το χρυσό στεφάνι της Μήδας.

Πάντως και τα περίπου 550 εκατ. θέματα είναι μοναδικά. Κάποια μάλιστα, εκτίθενται για πρώτη φορά γενικώς ή στο εξωτερικό.

Η έκθεση με τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής, κοσμηματοτεχνίας και τίτλο: «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», θα ξεκινήσει από το Μουσείο του Πολιτισμού της Οτάβας (ίσως πάει και στο Τορόντο) και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους σταθμούς της είναι το Field Museum στο Σικάγο και το μουσείο του National Geographic της Ουάσιγκτον. Κεντρικό θεματικό της άξονα αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, ξεκινώντας από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, προχωρώντας στο μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, στον επώνυμο αριστοκράτη και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και σε ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος. Η ανάπτυξη γίνεται με εννέα άξονες.

Αναφερόμενος στην σημασία της έκθεσης, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια. Ο «αριθμός των εκθεμάτων, η σπουδαιότητά τους αλλά και ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης φανερώνουν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια έκθεση. Πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο ταξίδι του Ελληνισμού, είπε. Που μέσα από σημαντικά εκθέματα από τα αρχαιολογικά μουσεία όλης της χώρας, αλλά και μέσα από πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα, αποκαλύπτει τον λαό μας και τα επιτεύγματά του».

Καλύπτουν τα έξοδα

Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε πως πρόκειται για επιχείρηση συστηματικής προσπάθειας παρουσίας της Ελλάδας σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές και φιλικές της χώρες. Τα έξοδα καλύπτονται όλα από τους διοργανωτές. Η χώρα μας θα εκδώσει δύο σημαντικούς επιστημονικούς τόμους με αφορμή την έκθεση ενώ ενδεχομένως να έχει έσοδα και από τα πωλητέα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας του Καναδικού Μουσείου Πολιτισμού Μάρκ Ο Νιλ σημείωσε «Η έκθεση θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας από τον Καναδά και από τα άλλα μέρη του κόσμου να κατανοήσουν βαθύτερα την ελληνική ιστορία και την σημαντική προσφορά των Ελλήνων στην ανθρωπότητα». Είπε πως προσδοκάται αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα και ευχήθηκε ανταπόδοση με ανάλογη έκθεση.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα