Ματέο Ρέντσι: Αφήστε να αυξήσουμε το έλλειμμα για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις

16:16 2/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι η Ρώμη θα μπορούσε να παραβιάσει το όριο ελλείμματος 3%, αν προωθούσε μεταρρυθμίσεις.Η Ιταλία μπορεί να διαπραγματευτεί μια ενδεχόμενη χαλάρωση του ορίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, εάν δείξει ότι εφαρμόζει με σοβαρότητα μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της και στο πολιτικό της σύστημα, δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD, κεντροαριστερά) σε μια συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Fatto

Quotidiano.

Ο Ρέντσι δεν έχει αναλάβει θέση στην κυβέρνηση αλλά, ως ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, έχει αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει στην διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας κι έχει ήδη καλέσει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Εάν επιδειχθεί μια ηγεσία με όραμα, δεν βλέπω κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την υπέρβαση του ορίου του ελλείμματος, αν και θα χρειαστεί να δώσουμε μάχη για να αλλάξουμε τους κανόνες», είπε ο Ρέντσι στη Φάτο Κουοτιντιάνο.

Παρόλο που η Ιταλία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια τη χειρότερη ύφεση της οικονομίας της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυβέρνησή της πέτυχε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της εντός του ορίου του 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της, αν και προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες με τις αυξήσεις φόρων και τα μέτρα λιτότητας που έλαβε για να το καταφέρει.

Ο Ρέντσι, ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας ο οποίος κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις εσωκομματικές εκλογές του περασμένου μήνα για να αναδειχθεί ο ηγέτης του κύριου κόμματος της ιταλικής κεντροαριστεράς, υποστήριξε ότι το όριο 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα εκφράζει την έλλειψης οράματος που ώθησε την Ευρώπη σε κρίση.

«Είναι προφανές ότι μπορείς να το υπερβείς· είναι ένα αναχρονιστικό όριο, το οποίο χρονολογείται 20 χρόνια πριν», είπε.

Ο Ρέντσι είπε πως η Ιταλία πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει στην τροποποίηση του συντάγματος της, να μειώσει το διογκωμένο λειτουργικό κόστος του πολιτικού της συστήματος, και να προωθήσει ένα νόμο για τις εργασιακές σχέσεις φτιαγμένο ώστε να προσελκύσει ξένους επενδυτές, μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις.

Εάν προχωρήσει σε αυτά «η Ευρώπη θα επικροτήσει, ακόμη και εάν παραβαίνεις το (όριο για το χρέος) 3%. Η Ευρώπη χρειάζεται μια Ιταλία που να ζει».

Οι δηλώσεις αυτές του Ρέντσι διαφέρουν αισθητά, τόσο στους τόνους όσο και στο περιεχόμενο, από εκείνες του Λέτα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία ήταν αυτή η οποία εξασφάλισε την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας και μείωσε τα κόστη δανεισμού της.

Πάντως ο Ρέντσι είπε ότι απορρίπτει «κατηγορηματικά» τον ευρωσκεπτικισμό του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ο ηγέτης του οποίου Μπέπε Γκρίλο έχει προτείνει να διοργανωθεί η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για να ερωτηθούν οι πολίτες εάν επιθυμούν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Το να εγκαταλειφθεί το ευρώ θα είχε μεγάλες αρνητικές συνέπειες για τους Ιταλούς, θα έστελνε τα επιτόκια στα ύψη, θα έκανε πολύ πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και θα έπληττε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών ακόμα περισσότερο», δήλωσε. «Είμαι ανοιχτός [στο να γίνει] μια συζήτηση, αλλά διαφωνώ με την ουσία» της πρότασης αυτής, τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα