«Με καμία κυβέρνηση…»

«Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά καμία δεν θα μπορέσει να σταθεί αν μας υποχρεώσετε να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας» είναι το μήνυμα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στους εκπροσώπους των δανειστών που περιγράφει το τρομακτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η συζήτηση για τα «κόκκινα δάνεια».

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Μια συζήτηση που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μπορεί να τινάξει στον αέρα την συμφωνία στο σύνολό της καθώς δεν υπάρχει περιθώριο υποχωρήσεων στις παράλογες, όπως χαρακτηρίζονται, απαιτήσεις των θεσμών. «Με καμία κυβέρνηση

δεν μπορεί να περάσει ένα τέτοιο μέτρο» ήταν η επωδός των δύο υπουργών που ανέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες να διαπραγματευτούν με τους τεχνοκράτες των θεσμών σε μια απέλπιδα προσπάθεια να χαλαρώσουν την ακαμψία αυτών που ζητούν την σχεδόν πλήρη κατάργηση κάθε μορφής προστασίας για την πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στα ελληνικά επιχειρήματα οι δανειστές απαντούν με το παράδειγμα της Ισπανίας που παρά τις άγριες σκηνές των εξώσεων η κυβέρνηση Ραχόι έμεινε ακλόνητη στην θέση της και αναμένεται να κριθεί και επ' αυτού στις επερχόμενες εκλογές με σημαντικές ελπίδες να επαναβεβαιώσει την παραμονή της στην εξουσία. Όσο, όμως, και να επιμένουν οι δανειστές η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιμένει – και ορθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις – πως δεν θα μπορέσει να σταθεί στην θέση της ούτε ημέρα σε περίπτωση που υποχωρήσει σε αυτήν την θέση που αποτελούσε και αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Η πρόσφατη υποστηρικτική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ μπορεί να δημιούργησε αρχικά ένα κλίμα ανακούφισης στην ελληνική πλευρά που σύντομα όμως έδωσε την θέση της στα γκρίζα σύννεφα που έφερε μαζί του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις που θέλησε μεν να παρουσιάσει ένα «κοινωνικό πρόσωπο» υποστηρίζοντας την προστασία μόνο όσων διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας και μόνο. Αρνούμενοι, οι δανειστές, να αντιληφθούν τον ψυχισμό της ελληνικής κοινωνίας και τους παραδοσιακούς δεσμούς της με το λεγόμενο «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας» επιμένουν στην εφαρμογή ενός ισπανικού μοντέλου το οποίο και θεωρούν πως μπορεί να εφαρμοστεί και στην χώρα μας. Με το πρόβλημα να έχει μεταφερθεί πλέον σε πολιτικό επίπεδο, το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει αποφασισμένο να συνδέσει την επίλυση της διαφοράς με τους δανειστές για τα «κόκκινα δάνεια» με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ήδη από την Κυριακή, η ελληνική πλευρά έβαλε αρκετό νερό στο κρασί της, αποδεχόμενη ουσιαστικά το πλαίσιο των γερμανικών προτάσεων σε μια προσπάθεια να επιδείξει καλή θέληση στο προσφυγικό πρόβλημα, ώστε να κερδίσει το δικαίωμα της απαίτησης μιας ελαστικότητας στο καυτό θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών. «Αν οι δανειστές επιμείνουν ώστε το όριο του ετήσιου εισοδήματος να είναι 12.000 ευρώ, εμείς καλύτερα να φεύγουμε» λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκαθαρίζει πως από το συγκεκριμένο ζήτημα θα κριθεί λίαν συντόμως και ο βίος της κυβέρνησης.

The post «Με καμία κυβέρνηση…» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα