Μέρκελ: Αισθάνομαι βαθιά θλίψη και ντροπή γαι το Νταχάου – Η πρώτη καγκελάριος που το επισκέπτεται [εικόνες]

Για ακόμη μία φορά η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να βγει έξω από την πεπατημένη και εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου να γίνει ιστορικά η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος, που επισκέπτεται το Νταχάου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, το 1933.

Πολλοί είναι εκείνοι και κυρίως οι πολιτικοί της αντίπαλοι, που την επέκριναν για αυτή της την κίνηση, καθώς «όλως περιέργως» αποφάσισε να επισκεφθεί ένα σημείο

– σύμβολο της ναζιστικής κτηνωδίας, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα και όχι σε κάποια άλλη στιγμή της πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως η επίσκεψη της Μέρκελ στο Νταχάου, ογδόντα χρόνια μετά τη δημιουργία αυτού του στρατοπέδου-κολαστηρίου, επικρίθηκε εκτενώς και από τον Τύπο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, δεν πτοήθηκε από τις αρνητικές κριτικές και αφού εκφώνησε μια σύντομη ομιλία, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τα θύματα, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε στο χώρους του στρατοπέδου, έχοντας πλάι της επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Για μένα είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή» είπε η Μέρκελ κατά την επίσκεψή της.

«Η μνήμη αυτή δεν πρέπει να ξεθωριάσει από γενιά σε γενιά. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι δυστυχία έχει περάσει από τη Γερμανία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων μαζί με τον 93χρονο σήμερα επιζώντα του Ολοκαυτώματος, Μαξ Μανχάιμερ, από τον οποίο και έλαβε την πρόσκληση για να επισκεφθεί το στρατόπεδο.

Η Μέρκελ πέρασε, επίσης, αρκετό χρόνο συνομιλώντας για περίπου 20 λεπτά και με άλλους επιζώντες πρώην κρατουμένους. «Θα πρέπει να βιώσατε την απόλυτη φρίκη», τους είπε.

Παράλληλα, ο Γιούρι Ανώχ, πρόεδρος των επιζώντων του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου στο Ισραήλ τίμησε την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς παρέδωσε στην 59χρονη Μέρκελ το μετάλλιο τιμής από τον σύλλογό του. «Η καγκελάριος είναι πλέον επίτιμο μέλος μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της «ξενάγησης» στο Νταχάου, όπου οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές, η Γερμανίδα καγκελάριος, παρέλαβε ως «δώρο» ένα βαρύ και χοντρό βιβλίο, περίπου 1300 σελίδων, μέσα στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των περισσότερων από τους χιλιάδες κρατούμενους που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στο συγκεκριμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

«Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να βρίσκομαι εδώ», είπε η Μέρκελ λίγο πριν την αποχώρησή της.

Σημειώνεται πως το Νταχάου -που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο- ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που άνοιξε στις 22 Μαρτίου 1933 για να οδηγούνται εκεί πολιτικοί κρατούμενοι, πριν αρχίσουν να στέλνονται επίσης Εβραίοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, ομοφυλόφιλοι και τσιγγάνοι. Συνολικά σε αυτό φυλακίστηκαν πάνω από 200.000 πρόσωπα την περίοδο από το 1933 ως το 1945, εκ των οποίων οι 43.000 και πλέον έχασαν τη ζωή τους.

«Η μνήμη αυτών των ιστοριών με γεμίζουν με βαθιά θλίψη και ντροπή», σχολίασε σχετικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα