Μέσα στο ευρώ, αλλά ευρώ δεν έχει – Η κυβέρνηση αναζητεί με αγωνία το ποσό των 13 δισ. ως τον Ιούνιο

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές μας για τετράμηνη παράταση μπορεί να αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια ελιγμών για χειρισμούς σε σχέση με το μέλλον, αλλά δημιουργεί χρηματοδοτική ασφυξία έως ότου αξιολογηθεί οριστικά το πρόγραμμα και αποδεσμευθούν οι πόροι που έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από πέρυσι.

Οι πρόωρες εκλογές είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στην υστέρηση των κρατικών εσόδων, 2 δισ. ευρώ λείπουν

από το 2014 όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Αν σε αυτά προστεθούν τα 11 δισ. που απαιτούνται έως τον Ιούνιο προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας -τρέχουσες δανειακές αλλά και εσωτερικές όπως οι πληρωμές, μισθών συντάξεων και προμηθευτών- τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι το χρηματοδοτικό που προκύπτει είναι εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο με τις δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.

Στην κυβέρνηση ομολογούν ότι «κανείς δεν ξέρει ακόμα τι χρειάζεται να κάνουμε τώρα για να πάρουμε λεφτά από τους δανειστές. Είμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Δεν υπάρχει πεπατημένη. Ελπίζουμε ότι θα πάει καλά, αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα πάει καλά».

Αντίστοιχη ήταν και η θέση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλώντας την Τρίτη σε ευρωβουλευτές ο οποίος είπε «δεν έχω ιδέα» απαντώντας σε ερώτηση που θα βρει χρήματα η Ελλάδα για να καλύψει το χρηματοδότικό της κενό έως την αξιολόγηση και την αποδέσμευση κονδυλίων.

Μόλις δύο εβδομάδες

Ο μεγαλύτερος πραγματικός πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό του επιτελείο είναι ότι η κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες χρόνο για να πετύχει να βρει λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης του κράτους. Είναι σαφές πως παρά το γεγονός ότι η χώρα παραμένει στο πρόγραμμα οι δόσεις που συνδέονται με την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης δεν μπορεί να αναμένονται πριν τον Απρίλιο, υπό ιδανικές συνθήκες.

Μία από τις λύσεις που θα έλυνε μερικώς το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση να ζητήσει και να της δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα 1,9 δισ. ευρώ. που αντιστοιχούν σε κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Παίρνοντας τα λεφτά αυτά άμεσα, χωρίς αξιολόγηση, το δημόσιο μπορεί να πληρώσει τον Μάρτιο τα 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης» (κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις). Ήδη το δημόσιο αντλεί ρευστότητα καλώντας τους φορείς γενικής κυβέρνησης και τα ταμεία να μετατρέψουν τα ταμειακά πλεονάσματά τους σε ρέπος 15 ημερών, για να αναχρηματοδοτείται το κράτος.

Όμως και αυτή η λύση όμως θεωρείται οριακή. Για το λόγο αυτόν, εξετάζονται και λύσεις όπως να ζητηθεί από την ΕΚΤ και τους άλλους «θεσμούς», να δανειστεί τουλάχιστον 4-5 ή και έως 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις (ήδη έχει καλυφθεί το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ).

Εναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών προς τους «θεσμούς», όπως του ΔΝΤ τον Μάρτιο ή της ΕΚΤ τον Απρίλιο, αλλά το πρόβλημα θα μεγενθύνεται και πάλι έως τον καλοκαίρι, καθώς θα πλησιάζουν τότε λήξεις ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων που θα πρέπει να πληρωθούν.

Αλλιώς, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου πρέπει να καταβληθούν περί τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων περίπου τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν στο ΔΝΤ και τα υπόλοιπα σε έντοκα γραμμάτια. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να αντιμετωπίσει και τα ταμειακά ελλείμματα τα οποία προκαλούνται από την υστέρηση -μήνα με τον μήνα- των εσόδων έναντι των δαπανών.

Τέλος Φεβρουαρίου, ταμειακό έλλειμμα

Στο τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται να εμφανιστεί ταμειακό έλλειμμα άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της υστέρησης των εσόδων. Ο Μάρτιος, ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να είναι κακός μήνας καθώς τα έσοδα θα είναι μόλις 3,17 δις. ευρώ έναντι 5,2 δις. ευρώ που είναι οι προγραμματισμένες δαπάνες. Αντίστοιχα, ελλειμματικός θα είναι και ο Απρίλιος, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 3,5 δισεκατομμύρια και τις δαπάνες στα 4,32 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ρυθμό και αν μέχρι τότε δεν βρεθούν έκτακτες πηγές εσόδων (π.χ ρύθμιση), το ταμειακό έλλειμμα μπορεί να φτάσει στα 4 ή και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

The post Μέσα στο ευρώ, αλλά ευρώ δεν έχει – Η κυβέρνηση αναζητεί με αγωνία το ποσό των 13 δισ. ως τον Ιούνιο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα