Μία δημοσκόπηση, τρία μηνύματα

Τη Δευτέρα δημοσιεύτηκαν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, μια μέτρηση που εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται θεσμός καθώς εκτείνεται σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο και λαμβάνει υπ’ όψιν πολύ περισσότερα στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία από τις συνήθεις δημοσκοπήσεις των 2-3 ημερών.

Αν θέλουμε να δούμε και την παραπολιτική πτυχή, οι τάσεις της MRB θεωρούνται ορόσημο λόγω της μακράς παράδοσης της εταιρείας

αλλά και λόγω του γεγονότος πως ποτέ δεν χαρίζεται στη ΝΔ, αν και είναι η δημοσκοπική εταιρεία, με την οποία συνεργάζεται το κόμμα εδώ και πολλά χρόνια. Και όμως, η ανάλυση που γίνεται τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ και στα social media από δημοσιογράφους και πολίτες είναι τουλάχιστον επιδερμική. Συνεπώς, πρέπει να δούμε επιτέλους την ουσία των πραγμάτων, ώστε με νηφαλιότητα να εξάγουμε συμπεράσματα από την έρευνα.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Μπροστά μου οι πίνακες της MRB και οι σημειώσεις μου από το μάθημα των Μεθόδων της Πολιτικής Επιστήμης. Να ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 0,9%, ενώ πέρυσι ήταν στο 2% στις ίδιες εξαμηνιαίες τάσεις για το 2012. Υπάρχει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι ισχνό. Πέρυσι το χειμώνα ήταν πολύ πιο καθαρό. Περνάμε σε έναν πίνακα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι το αστάθμιστο και το σταθμισμένο δείγμα. Για να το εξηγήσουμε, το αστάθμιστο δείγμα είναι το αυθεντικό δείγμα από τους ερωτηθέντες. Δηλαδή, αν πάρεις τηλέφωνο 1000 ανθρώπους, είναι οι απαντήσεις που θα σου δώσουν. Αυτό το δείγμα όμως πρέπει να το σταθμίσεις, ώστε να ανταποκρίνεται σε πραγματικά στοιχεία. Εν προκειμένω, μέτρο μας είναι οι εκλογές του 2012. Ποια ήταν η διαφορά τότε; 2,7% υπέρ της ΝΔ. Ποια είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο δείγμα; Κρατηθείτε, 8,8 μονάδες! (28,7%-19.9%, ενώ με τη στάθμιση των δημογραφικών μεγαλώνει). Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία πήρε 1000 ανθρώπους τηλέφωνο (περισσότερους πήρε) και το 28,7% αυτών είπε πως το 2012 ψήφισε ΝΔ, ενώ το 19,9% ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο πρόβλημα για τον δημοσκόπο. Δεν έχει το ίδιο ποσοστό με την πραγματικότητα και άρα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες σταθμίσεις. Τίθεται λοιπόν και η ερώτηση «Τι θα ψηφίζατε στις επόμενες εκλογές;» σε μια έρευνα χωρίς αρκετούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εύλογο λοιπόν πως τα νούμερα θα είναι υπερ της ΝΔ. Πράγματι, στο αστάθμιστο της ερώτησης η ΝΔ έχει προβάδισμα 3,3 μονάδες (22,3 έναντι 19%) αλλά στο πλήρες σταθμισμένο δείγμα περνάει δεύτερη, με διαφορά 0,9%. Τι σημαίνει αυτό; Στην έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ υποεκπροσωπείται για πολλούς λόγους (σύμφωνα με αυτά που μου είπαν γνωστοί δημοσκόποι, το πρόβλημα παρουσιάζεται σε πολλές μετρήσεις). Π.χ. πολλοί κρύβονται στους αναποφάσιστους ή απλά δεν απαντούν στο τηλέφωνο (non-response phenomenon), άρα για να βγάλει ένα λογικό συμπέρασμα ο δημοσκόπος πρέπει να σταθμίσει το δείγμα του!

Από την έρευνα προκύπτουν τρεις βασικές πολιτικές διαπιστώσεις για τα κόμματα: -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυναμική νίκης, παρά το ισχνό προβάδισμά του. -Η ΝΔ κρατάει τις δυνάμεις της παρά το πολύ σκληρό έτος που πέρασε. -Τρίτη πολιτική δύναμη με άνεση είναι η Χρυσή Αυγή. Οι δημοσκόποι που επικοινώνησα συμφώνησαν όλοι με τη διαπίστωση πως δεν υπάρχει καμία τάση αποκλιμάκωσης των ποσοστών της, αντιθέτως σταθεροποιείται στο πολιτικό προσκήνιο.

Πάμε και στις συσπειρώσεις των κομμάτων. Εδώ και πάλι πρέπει να κάνουμε τρεις διαπιστώσεις: -Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εύλογα μεγάλη συσπείρωση (72,7%), καθώς οξύνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο και συγκεντρώνει δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πέρυσι συσπείρωση 83,7%. Με τέτοιες απώλειες δεν μπορεί να διεμβολίσει τη ΝΔ και να αναπτύξει κυβερνητική δυναμική. -Η ΝΔ κρατάει δυνάμεις και έχει πολλούς ψηφοφόρους που εξακολουθούν να την πιστεύουν. Το σοβαρότερό της πρόβλημα είναι η υψηλή διαρροή προς τη Χρυσή Αυγή (7,7%). -Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρουσιάζει τη χειρότερη δυνατή δημοσκοπική εικόνα και έχει συσπείρωση 39,6%. Δηλαδή, 6 στους 10 ψηφοφόρους του το 2012 επιλέγουν άλλο πολιτικό κόμμα!

Η ΝΔ είναι σταθερά πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, με καλύτερα νούμερα (4,9 μονάδες) πάντως από την αβυσσαλέα διαφορά του 2012 (17 μονάδες), ενώ δεν πρέπει να δίνουμε καμία σημασία στον πίνακα με την πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Είναι μια συνήθης δημοσκοπική πρακτική να μπαίνει αυτή η κατηγορία στο ερωτηματολόγιο περίπου αυτή την εποχή του χρόνου, έχει όμως μικρή πολιτική σημασία με δεδομένο πως είναι εκτίμηση στον αέρα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον τους αμέσως επόμενους μήνες όμως, καθώς η πολιτική σύγκρουση θα μεταφερθεί στην ευρωπαϊκή αρένα, με τον κ. Σαμαρά ως Προεδρεύοντα Πρωθυπουργό της Ε.Ε. και τον κ. Τσίπρα ως υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν.

Μιας και είπαμε για τους αρχηγούς, στο δίπολο Σαμαράς-Τσίπρας δεν έχουμε διαφοροποιήσεις, με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι σταθερά καταλληλότερος για Πρωθυπουργός. Το τελευταίο στοιχείο που θα συμπεριλάβουμε, είναι η αξιολόγηση των συναισθημάτων των ερωτηθέντων. Πάλι τρία είναι αυτά τα οποία παρουσιάζουν αξιόλογη μεταβολή. Η λέξη «οργή» απαντάται στο 50,8% των ερωτηθέντων, με μεταβολή -14% από πέρυσι, η λέξη «υποταγή» σε 27% των ερωτηθέντων με αύξηση 10%, ενώ ενδιαφέρον είναι πως 17% των ερωτηθέντων αισθάνεται «ελπίδα», σε σχέση με το 11,7% του 2012.

Συμπερασματικά, οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB δεν προσφέρονται ούτε για πανηγυρισμούς αλλά ούτε και για κοπετό. Η ΝΔ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κρατάει δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το προσπέρασμα αλλά δεν παίρνει απόσταση ασφαλείας. Αυτό το στοιχείο απαντάται σε όλες τις έρευνες που βλεπουν το φως της δημοσιότητας και έχει μεγαλύτερη αξία όταν έρχεται από τις Τάσεις της MRB, τις οποίες πολλοί-του γράφοντος συμπεριλαμβανομένου-θεωρούν ως μέτρο αξιοπιστίας. Δεν υπάρχει ούτε κατάρρευση της ΝΔ, ούτε αέρας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγραψε η Αυγή. Είναι μια δημοσκόπηση μοιρασμένη που φρονώ πως αντανακλά την αβεβαιότητα αλλά και το κλίμα αναμονής των ημερών.

Όσοι θέλουν να αξιοποιήσουν τα ευρήματα αλλιώς, απλά κάνουν μικροπολιτική και λαϊκίζουν. Τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια και δεν επιδέχονται διαστρέβλωσης. Αν κάποιοι δεν θέλουν να την καταλάβουν, αυτό είναι δικό τους θέμα. Η έρευνα της MRB εμπεριέχει τρία σαφή μηνύματα με δύο αποδέκτες. Η ΝΔ πρέπει να συνεχίσει και να διορθώσει επιμέρους αδικίες που προκύπτουν από την κυβερνητική της πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενηλικιωθεί και να πάψει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Πρέπει τέλος να αρθρώσει ρεαλιστική πολιτική πρόταση. Αν κανένα εκ των δυο δεν γίνει, τότε θα δούμε τη Χρυσή Αυγή να περνάει με άνεση τον πήχη του 10% και να φαντάζει ξανά για πολλούς ως η ιδανική λύση. Ας πάρουν τα μέτρα τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα