Μητσοτάκης: Δεν θέλω να είμαι υπουργός… διαθεσιμότητας αλλά διοικητικής μεταρρύθμισης

Στο ζήτημα της διαθεσιμότητας και των μεταρρυθμίσεων στον ελληνικό δημόσιο τομέα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Παρίσι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια και τη Γαλλίδα ομολόγό του, Μαριλίζ Λεμπρανσύ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση στον ΟΟΣΑ έγινε ύστερα από πρόσκληση του κ. Γκούρια, ο οποίος και παρουσίασε στον κ. Μητσοτάκη την πρόοδο της δεύτερης

φάσης των εργασιών που έχει αναλάβει ο ΟΟΣΑ για τον εντοπισμό των διοικητικών βαρών στις ελληνικές επιχειρήσεις και σε 13 τομείς.

Τη θέληση να «επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης αυτής της προσπάθειας ώστε να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα» εξέφρασε ο υπουργός. «Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτήν την προσπάθεια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «γιατί έρχεται και χτυπάει στην καρδιά τη γραφειοκρατία και συνδέει με τον πιο απτό τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση με την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει έως τον Ιανουάριο του 2014 την εργασία, με την οποία θα έχουν εντοπισθεί αλλά και κοστολογηθεί τα διοικητικά βάρη. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το 20% των σημαντικότερων βαρών ώστε να περιορισθούν ή να απαλειφθούν.

Ο κ Γκούρια πρόκειται να έλθει στην Ελλάδα στα τέλη Νοεμβρίου με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης για την Ελλάδα. Ενόψει αυτής της επίσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τόνισε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε την ευκαιρία να υπεραμυνθεί των θέσεών του για τον «παράγοντα χρόνο» που απαιτείται για μια αποτελεσματική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Όπως σημείωσε, το θέμα ενδιέφερε ιδιαίτερα τη Γαλλίδα ομόλογό του, αφού υπάρχουν δεσμεύσεις και από τη γαλλική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες για «ελάφρυνση» του δημόσιου τομέα.

Εξήγησα, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν είναι δυνατόν να περιορίζεται η διοικητική μεταρρύθμιση στην κινητικότητα, στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις. Δεν μπορεί να έχει ως αποκλειστικό γνώμονα τη μείωση του κόστους, είναι μεταρρυθμίσεις σύνθετες που απαιτούν χρόνο και επενδύσεις και όχι μόνο περικοπές, πρόσθεσε.

Οι δύο υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες στις 29 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου σκοπεύουν να θέσουν το θέμα «της διάστασης χρόνου» για τις μεταρρυθμίσεις.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν ελπίζει να εξασφαλίσει την ποθούμενη παράταση από την τρόικα για το θέμα του δεύτερου κύματος κινητικότητας (12.500 υπάλληλοι), ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Έχουμε θέσει το ζήτημα στην τρόικα όχι γιατί δεν θέλουμε να πάμε γρήγορα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά γιατί θέλουμε πάρουμε τον χρόνο για να ασχοληθούμε με τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Η κινητικότητα είναι μια παρέμβαση, δεν είναι όμως κατά τη γνώμη μου η ουσιαστική μεταρρύθμιση του δημοσίου. Πρέπει να στρέψουμε την ενέργειά μας εκεί που πραγματικά πονάμε. Για παράδειγμα, το πώς επιλέγουμε τους γενικούς μας διευθυντές, θέμα για το οποίο δεν έχουμε δώσει ακόμα απάντηση συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής δημόσιας διοίκησης. Το λέω μέσα από την εμπειρία ενός ανθρώπου που τους τελευταίους τρεις μήνες ασχολήθηκε μόνο με την κινητικότητα και έχω πει ότι δεν θέλω να είμαι υπουργός κινητικότητας και διαθεσιμότητας, θέλω να είμαι υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης στο σύνολο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο, μεταξύ άλλων, «το εργαλείο της Διαύγειας ενισχύεται ιδιαίτερα και πηγαίνει αρκετά βήματα πιο πέρα ως προς τη θεσμική του κατοχύρωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα