Μητσοτάκης: Οι μεταρρυθμίσεις καθυστερούν γιατί το βαθύ κράτος αντιστέκεται στις αλλαγές

«Εμείς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία της διοικητικής μεταρρύθμισης κόντρα στις αντιστάσεις -και να μην έχετε καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το οφείλουμε στη σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι δεν ανέχονται άλλο την αδράνεια, αλλά και την επίκληση του πολιτικού κόστους», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου, τον επανέλεγχο των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων

ορισμένου χρόνου και την αξιολόγηση με προκαθορισμένες ποσοστώσεις βαθμολόγησης.

Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, τόσο στην επιχειρησιακή της ανεπάρκεια όσο και στην απροθυμία του πολιτικού συστήματος και κυρίως εκείνων που δίνουν «μάχες οπισθοφυλακών», υπερασπιζόμενοι ένα «βαθύ κράτος το οποίο αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή».

Από την άλλη, «φωτογραφίζοντας» τη Δημοκρατική Αριστερά, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που «δεν λένε εξ αρχής όχι σε όλα, αλλά όμως συχνά περιορίζονται σε κοινότοπες, γενικόλογες διακηρύξεις και εξαγγελίες πολύ επιβλητικών σχεδίων, χωρίς συγκεκριμένο “δια ταύτα”».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επέμεινε πως οι φορείς που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, καταργούνται κατόπιν αξιολογήσεων των ίδιων των υπουργείων αλλά και εξωτερικών φορέων, υπογράμμισε ωστόσο πως, όταν καταργείται ένας φορέας, αυτό δεν σημαίνει ότι καταργείται και η δημόσια πολιτική που ασκεί, καθώς πλέον ενδυναμώνονται οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, προκειμένου να την αναλάβουν.

«Στην περιφέρεια του Δημοσίου, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό έγινε τους καλούς καιρούς, όταν υπήρχε άφθονο χρήμα και όταν το πελατειακό σύστημα εκείνης της εποχής ήθελε να δημιουργεί νομικά πρόσωπα, εν πολλοίς και για να διορίζει κόσμο. Αυτές οι εποχές παρήλθαν πια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το νέο σύστημα αξιολόγησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως «αναγνωρίζουμε τον κόπο του εργατικού υπαλλήλου, ο οποίος δεν θέλει πια να βαθμολογείται το ίδιο με όσους συστηματικά βγάζουν την ουρά τους απέξω και περιμένουν από τους άλλους να βγάλουν τη δουλειά». Ωστόσο, αν και ο ίδιος χθες είχε υπογραμμίσει πως η αξιολόγηση με προκαθορισμένες ποσοστώσεις επιτυχίας, δεν συνοδεύεται με απολύσεις για το 15% των υπαλλήλων που θα λάβουν χαμηλή βαθμολογία, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει εναλλακτική πρόταση αξιολόγησης, καθώς «παραμένει αμετανόητος θιασώτης ενός μεγάλου κράτους».

Τέλος, όσον αφορά τον επανέλεγχο των προσλήψεων στο Δημόσιο, πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εάν θα πρέπει να γίνουν ανεκτοί υπάλληλοι που το διάστημα που εργάζονταν ως συμβασιούχοι, «ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και λάμβαναν επίδομα ανεργίας, ή εργάζονταν επανειλημμένα με ασφάλιση σε ιδιώτες και εν συνεχεία βρέθηκαν με μία σύμβαση αορίστου χρόνου, που χρησιμοποιούσαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας τις οποίες χορηγούσαν οι ομοσπονδίες εργαζομένων και όχι η αρμόδια διοίκηση, ή που χρησιμοποιούσαν πλαστές βεβαιώσεις προκειμένου να στοιχειοθετήσουν μετατροπή συμβάσεων».

«Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και στο σπίτι τους θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε παρανομίες, αλλά και όσους σιγόνταραν την παρανομία» διατράνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα