Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο koolnews.gr: Ο κόσμος μάς λέει πως Το Ποτάμι είναι η τελευταία του ελπίδα

Το να ασχολείσαι με την πολιτική δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσω μάλλον όταν δεν έχεις κομματικό παρελθόν. Αυτό όμως είναι το... νόημα όταν πολιτεύεσαι με Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, πετυχημένος μέχρι σήμερα στον χώρο της επικοινωνίας, αξιοποιεί αυτό το πλεονέκτημα, και παίρνει την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.

Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη

Γεννημένος το 1975 συγκαταλέγεται ηλικιακά στην πιο παραγωγική ομάδα που διαθέτει η χώρα μας. Οι σπουδές του ξεκίνησαν από το Πάντειο όπου φοίτησε

στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων. Συνέχισε σπουδάζοντας Δημόσια Πολιτική στο Kennedy School of Government του Harvard, ενώ έχει διατελέσει υπότροφος Ωνάση και Marshall Memorial Fellow. Η πορεία του στην αγορά εργασίας έχει τις «σφραγίδες» της Microsoft, της V+O Communications, του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων στις οποίες έχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις στον χώρο του marketing. Στα τέλη του 2012 συνδημιούργησε το xombli.com, ένα e-shop για το ελληνικό design, που βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά e-shops.

Τον συναντήσαμε σε ένα καφέ, όπου παρέα με ζεστό τσάι (ο καιρός κάνει τα τρελλά του), συζητήσαμε για τις πολιτικές εξελίξεις, για την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές, την σχέση του με τον Σταύρο Θεοδωράκη, τους στόχους του κόμματος, αλλά και τα λάθη του...

Η απόφασή του να γίνει από επαγγελματίας, πολιτικός. Όχι επαγγελματίας πολιτικός...

Μας αποκαλύπτει πως χρόνια τώρα είχε λάβει την απόφαση να ασχοληθεί με τα κοινά, απλώς δεν έβρισκε τον σωστό τρόπο. «Αυτό έχω σπουδάσει, αυτό πάντα ήθελα να κάνω, απλώς χρειαζόμουν δύο πράγματα. Ένα έναυσμα το οποίο μου δόθηκε στην Αμερική όταν είχα πάρει την υποτροφία Marshall η οποία είναι για άτομα κάτω των 40 ετών που θεωρούνται πως ας πούμε ότι έχουν διακριθεί στον τομέα τους. Εκεί συναντάς πολιτικούς, ακαδημαϊκούς επιχειρηματίες κλπ. Το άλλο που χρειαζόμουν ήταν έναν τρόπο, ο οποίος βρέθηκε μέσω της γνωριμίας μου με τον Σταύρο που γρήγορα εξελίχθηκε σε συνεργασία με Το Ποτάμι», μας είπε απαντώντας στο ερώτημα πώς και γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.

Η σχέση με τον Σταύρο Θεοδωράκη

Η απάντησή του μας «ανακάτεψε» την τράπουλα με την σειρά των ερωτήσεων, αλλά αυτά έχουν οι συνεντεύξεις. Έτσι θελήσαμε να μάθουμε την προσωπική και επαγγελματική σχέση που έχει αναπτύξει με τον δημοσιογράφο που έχει εξελιχθεί σε πρόσωπο των ημερών με την απόφασή του να δημιουργήσει το Ποτάμι, τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Έναν χρόνο πριν, μας λέει, με τον Σταύρο, γνωρίζονταν τυπικά. «Αυτός ήταν στο MEGA, εγώ ήμουν στον ALPHA, πού και πού διασταυρώνονταν οι δρόμοι μας αλλά τίποτα παραπάνω», αναφέρει και περιγράφει στην συνέχεια αναλυτικά πώς ο ίδιος έστειλε ορισμένα άρθρα στον κ. Θεοδωράκη, τα οποία ήταν και τα εναρκτήρια της επαγγελματικής και προσωπικής σχέσης που ανέπτυξαν.

«Όταν ήμουν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κλίβελαντ, αφενός συνάντησα εκεί τον δήμαρχο της πόλης, έναν φοβερό τύπο, και αφετέρου είχα δει μία αστική φάρμα, όπου καλλιεργούσαν λαχανικά και δημητριακά που τα χρησιμοποιούσαν μέσα στην πόλη επί τόπου. Είχα ενθουσιαστεί, έγραψα κάποια άρθρα, έστειλα στον Σταύρο ένα μέιλ και του λέω, εάν σου αρέσουν βάλε τα στο protagon.gr. Μου απάντησε και έτσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Όταν ήρθα στην Ελλάδα βρεθήκαμε, συνεργαστήκαμε και στην συνέχεια μού ζήτησε να αναλάβω κάτι σαν σύμβουλος διοίκησης στο protagon.gr», μάς λέει.

Ποτάμι: Ομοιογένεια μέσα από την διαφορετικότητα

Προσπαθώντας να μάθουμε τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και το Ποτάμι. Στην ερώτηση «Στο κόμμα συμμετέχετε άτομα διαφορετικά από διαφορετικούς χώρους. Τι ακριβώς είναι αυτό που σας ενώνει, εκτός του Σταύρου Θεοδωράκη», μας απαντά: «Μοιραζόμασταν τους ίδιους στόχους και τις ίδιες αξίες. Ήμασταν όλοι κομμάτι αυτού που λέει ο Σταύρος, “βουβή Ελλάδα”. Άνθρωποι οι οποίοι δουλεύαμε, κάναμε το καθήκον μας ως επαγγελματίες και ως πολίτες, δεν φοροδιαφεύγαμε, δεν πετούσαμε τα σκουπίδια στον δρόμο, δεν παρκάραμε παράνομα, και γενικότερα κάναμε ό,τι κάνει ένας καλός πολίτης. Από την μία συνειδητοποιήσαμε πως αυτό που κάνουμε δεν αρκεί και από την άλλη καταπιεζόμασταν καθώς δεν μπορούσαμε να βρούμε εντός του πολιτικού φάσματος ένα κόμμα που να μας εκφράζει.

» Έχουμε κοινές αρχές: Αξιοκρατία, ανοικτό μυαλό, ενδιαφέρον για τα κοινωνικά ζητήματα. Αυτά μας ενώνουν και μας κάνουν ένα πολύ ωραίο μίγμα, ακριβώς επειδή είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ως «ηγέτης»

Ποτάμι=Σταύρος Θεοδωράκης. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Πώς είναι ο δημοσιογράφος ως πολιτικός; Πώς ηγείται της ομάδας του; Σε αυτά τα ερωτήματα ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης μας απαντά λέγοντας πως ο Σταύρος εισάγει ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. «Στην Ελλάδα όταν λέγαμε παλιά, ο ηγέτης, ο αρχηγός, αντιλαμβανόμασταν κάτι πολύ πιο μονολιθικό. Ήταν ο αρχηγός-πατερούλης: αυτός που έλυνε τα προβλήματα του ψηφοφόρου, αποφάσιζε και διέταζε. Ο Σταύρος εισάγει ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας, εξίσου δυνατό κι ας μνν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί και βάζει διαφορετικούς ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι και τους βάζει να μιλήσουν και να συνεννοηθούν. Μπορεί να πάρει το καλύτερο που έχει ο καθένας και να το ενώσει. Είναι αυτός που διευκολύνει και ενθαρρύνει την δημιουργία ομάδων. Αυτό είναι ένα μοντέλο ηγεσίας που δεν έχουν συνηθίσει στην Ελλάδα. Λειτουργεί σαν τον καλό μάνατζερ», εξηγεί καταλήγοντας με το ότι «αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει Το Ποτάμι».

Γιατί λέει «όχι» στο αρχαίο πνεύμα αθάνατο και γιατί να ψηφίσεις το Ποτάμι

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σε παλαιότερο άρθρο του στην ιστοσελίδα του κόμματος αφότου σύστησε τον εαυτό του, επιχείρησε να εξηγήσει τι σημαίνει η ψήφος στο Ποτάμι. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Σημαίνει ότι θέλεις η Ελλάδα να πάψει να κλαίει τη μοίρα της, να βλέπει παντού φαντάσματα και συνωμοσίες, και να αποδείξει την προστιθέμενη αξία της σήμερα, χωρίς βοήθεια από το αρχαίο πνεύμα αθάνατο».

Όταν τον ρωτήσαμε να μας εξηγήσει την φράση του αυτήν μας λέει: «Διάβασα κάποια στιγμή μία συνυποψήφιά μου από την Νέα Δημοκρατία που ανέβασε στο Twitter της νομίζω, μία φράση που έλεγε “η Ελλάδα έδωσε στην Ευρώπη την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό, καιρός λοιπόν τώρα να της το ανταποδώσει”. Το 2014 δεν δουλεύουν έτσι τα πράγματα. Είτε πιστεύουμε πως η Ευρώπη οφείλει σε εμάς κάτι είτε όχι, δεν μπορούμε να ζητάμε να εξοφλήσουμε χρέη του 2.000 π.Χ ή του 500 π.Χ.».

Παράλληλα τονίζει πως δεν μπορεί ο ελληνικός πολιτισμός και η αρχαιότητα να είναι το βασικό μας επιχείρημα και να λέμε να μας δώσουν οι ξένοι λεφτά. «Έτσι δεν κάνεις, νομίζω, σοβαρή διαπραγμάτευση και δεν δημιουργείς παρουσία στο διεθνές πολιτικό στερέωμα ως χώρα το 2014. Έτσι, πρέπει να αποδείξουμε ποια είναι η Ελλάδα σήμερα», τονίζει, συμπληρώνοντας πως εκείνη η Ελλάδα υπήρξε, «ευτυχώς που υπήρξε, και βοηθά και στο σήμερα, αλλά δεν αρκεί».

«Υπάρχουν πολλές Ελλάδες που παλεύουν μεταξύ τους»

Όπως είναι λογικό, η φράση «η Ελλάδα του σήμερα» μάς κέντρισε το ενδιαφέρον και έτσι «αναγκαστήκαμε» να τον ρωτήσουμε ποια είναι επιτέλους αυτή η Ελλάδα... «Υπάρχουν πολλές Ελλάδες» μας απαντά αμέσως και συμπληρώνει πως «γίνεται μία μάχη μεταξύ τους για το ποια θα επικρατήσει». «Έχουμε περάσει από πολλές ιστορικές φάσεις, οι οποίες μας έχουν οδηγήσει σε πολλά περίεργα μονοπάτια», σχολιάζει και συνεχίζει: «Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μία γενιά νέων ανθρώπων που δεν φοβούνται την δουλειά, δεν προσπαθούν απλώς να βολευτούν. Η γενιά αυτή έχει ταξιδέψει, γνωρίζει τι γίνεται εκτός Ελλάδας, είτε μένει εδώ είτε όχι, μέσω του διαδικτύου. Αυτοί οι Έλληνες, όπως και εγώ, δεν θέλουμε να μας βλέπουν ούτε με οίκτο, ούτε με απαξίωση. Δεν είμαστε οι τεμπέληδες της Ευρώπης. Εδώ και χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά αλλά δεν έχουμε την πολιτική κουλτούρα. Αυτό είναι που πρέπει σιγά σιγά να αλλάζει».

Ποια θέματα θα προωθήσει ο ίδιος εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής

Η ευρωβουλή είναι -ή θα έπρεπε να είναι- χώρος προώθησης ζητημάτων τόσο εθνικών αλλά κυρίως όσων αφορούν το σύνολο της Ευρώπης. Όταν τον ρωτήσαμε ο ίδιος με ποια θέματα θα ασχολείτο εάν τον τιμούσε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί πως τον ενδιαφέρουν πολύ οι μεταρρυθμίσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, η επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, τα οποία όπως είπε, έχουν περίεργη δομή εν τη γενέσει τους στην ΕΕ.

«Βασική προτεραιότητα είναι να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα όργανα τα ευρωπαϊκά, στον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη. Πολύ σημαντικά όργανα τα οποία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως το Eurogroup δεν ελέγχονται δημοκταρικά από τους πολίτες για τον τρόπο που λειτουργούν. Ομοίως μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα εγώ ως υποψήφιος προωθώ ζητήματα που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα, χρειαζόμαστε μία πανευρωπαϊκού τύπου προσέγγιση.

»Ένα άλλο κομμάτι, πολύ σημαντικό είναι το θέμα της επιχειρηματικότητας και ειδικά της νεανικής, και το συνδέω αυτό με ένα άλλο θέμα που με έχει πεισμώσει. Τα περιβόητα προγράμματα χρηματοδότησης. Τα γνωστά τύπου ΕΣΠΑ. Μπορούμε να κάνουμε δουλειά για αυτά, να απαγκιστρωθούν από την γραφειοκρατία την ευρωπαϊκή και την ελληνική. Αυτά πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η νησιωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά για την Ελλάδα που έχει τόσα νησιά. Τα νησιά είναι μικρές οικονομίες και θα πρέπει να τα βλέπουμε και αλλιώς εκτός από τουριστικούς προορισμούς. Τα νησιά πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη στρατηγική 360 μοιρών και να δημιουργούν στρατηγική για την οικονομία τους μέχρι και για την καθημερινή ζωή των πολιτών τους», λέει.

«Το ιδανικό είναι να βγούμε τρίτο κόμμα με διψήφιο ποσοστό και να βγάλουμε τρεις ευρωβουλευτές»

Στην συνέχεια ξεκαθαρίζοντάς μας πως θα σχολιάσει ως επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ποταμιού, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλά για τα ποσοστά του Ποταμιού και τους στόχους που έχουν τεθεί. «Θα θεωρήσω πως έχω κάνει καλά την δουλειά μου εάν είμαστε τρίτο κόμμα, εάν καταφέρουμε να εκλέξουμε τρεις ευρωβουλευτές, και εάν έχουμε ένα διψήφιο νούμερο», λέει και συνεχίζει σχολιάζοντας την φράση του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος είπε σε συνέντευξή του πως με 5%-6% πας σπίτι σου: «Αυτό που πιθανόν εννοεί ο Σταύρος είναι ότι εάν φανεί ότι το Ποτάμι δεν έχει ανταπόκριση, εμείς δεν θα καθήσουμε εδώ επιμένοντας. Δεν θα κατσικωθούμε και δεν θα σας κυνηγάμε να μας ψηφίσετε. Δεν θα γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί για να μείνουμε στην πολιτική ανεξαρτήτως αποτελέσματος».

«Μιλάτε δηλαδή για αυτοδιάλυση εάν δεν πετύχετε τους στόχους σας;» τον ρωτήσαμε εύλογα για να μας απαντήσει «ας περιμένουμε την επομένη των εκλογών, δεν αργεί, και τότε θα έχουν κριθεί όλα μέσα από την απόφαση του κόσμου».

Το Ποτάμι ανακοινώθηκε πριν τις θέσεις του

Σε παλαιότερο άρθρο του στο protagon.gr, με τίτλο «Τα 5 στάδια του πολιτικού μου πένθους» ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολίαζε επικριτικά τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων για τον δήμο της Αθήνας: «Ανακοινώθηκαν οι μπόλικες υποψηφιότητες για τον Δήμο Αθηναίων: Κακλαμάνης, Σπηλιωτόπουλος, Βαλλιανάτος κ.α. Προγραμματικές δηλώσεις, όραμα από κανέναν; Άντε καλέ, πού να τρέχεις τώρα; Πρώτα χρίζεσαι ή αυτοανακηρύσσεσαι υποψήφιος και μετά έχει ο Θεός, θα βρεις και πέντε καψερούς εκπαιδευόμενους επικοινωνιολόγους να σου πουν καμιά ιδέα», έγραφε γεγονός που μας ώθησε να τον ρωτήσουμε ποιες ομοιότητες βλέπει στην ανακοίνωση της ίδρυσης του Ποταμιού με το φαινόμενο που ο ίδιος είχε κάποτε περιγράψει:

«Ωραία ερώτηση αυτή. Η τοπική αυτοδιοίκηση διαφέρει αρκετά από τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα και η προσέγγιση είναι διαφορετικά. Εκεί λύνεις πολλά ζητήματα, και για αυτό με ενοχλεί πολύ που στον δήμο Αθηναίων έγινε με αυτόν τον τρόπο. Το Ποτάμι έρχεται να απαντήσει σε μία ανάγκη εξωσυστημική. Ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι πήραν το χρίσμα από τα κόμματα. Το Ποτάμι κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Από εκείνο το “Ξεκινάμε” που έγραψε ο Σταύρος, έδειξε πως θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό σε σχέση με ό,τι επικρατούσε στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ήμασταν το πρώτο κόμμα που δημοσιεύσαμε τις ευρωπαϊκές μας θέσεις. Πολύ πριν από οποιοδήποτε κόμμα. Από την άλλη δεν είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε την άποψη της ΝΔ για την μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών οργάνων, όπως δεν είμαι σίγουρος εάν γνωρίζει ο κόσμος την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ», μας απαντά.

«Είστε η τελευταία μας ελπίδα»

Και η κουβέντα πήγε φυσιολογικά στο πώς ο κόσμος αντιδρά στο Ποτάμι, πώς το υποδέχεται και πώς τα ίδια τα στελέχη του κόμματος δέχονται την ανταπόκριση αυτή ή μη. «Κυριακή κοντή γιορτή και σχόλη. Στις 25 Μαΐου ο κόσμος θα μιλήσει και τότε θα ξέρουμε», μας λέει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης και στην συνέχεια μάς αποκαλύπτει πως υπάρχουν πολλοί πολίτες οι οποίοι όταν τους απευθύνονται τους λένε πως είναι η «τελευταία ελπίδα», κάτι το οποίο ανεβάζει τον πήχη ψηλά:

«Εάν δεν τηρήσουμε όλα όσα λέμε, τότε κακό του κεφαλιού μας και καλώς να πάθουμε ό,τι πάθουμε. Τα μηνύματα πάντως είναι θετικά έχουμε περίπου 3.000 εθελοντές, έχουμε πάνω από 30.000 likes στην σελίδα μας στο Facebook και πάνω από 12.000 ανθρώπους που έχουν γραφτεί στο newsletter μας και όλα αυτά μέσα σε δύο μήνες. Η τόση ανταπόκριση μου λέει μόνο ένα πράγμα, πως το Ποτάμι ήρθε να καλύψει ένα κοινό το οποίο υπήρχε».

Οι γαλότσες και τα κόστη της κάθε περιοδείας

«Ποιου ιδέα ήταν η δημοσιοποίηση των εξόδων στις περιοδείες», τον ρωτήσαμε για να μας απαντήσει πως ήταν του Σταύρου Θεοδωράκη με την υλοποίηση εικαστικά να είναι δική του. Τόνισε πως αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα δεν ρέουν άφθονα, ενώ επιτέθηκε και σε άλλα κόμματα τα οποία επέκριναν μέρος των εξόδων όπως το κόστος που είχαν οι γαλότσες. «Γύρισαν και είπαν πως κόστισαν 80 ευρώ οι γαλότσες. Τι γαλότσες ήταν αυτές; Πέντε ζευγάρια ήταν τελικά. Και σχολιάζουν κόμματα που χρωστούν εκατομμύρια. Έχει μία σημασία η κίνησή μας αυτή καθώς δείχνει πώς αντιμετωπίζουμε τα λεφτά, δεν θέλουμε σπατάλες», μας λέει, τονίζοντας πως η αντιπαράθεση αυτή είναι ενδεικτική του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα.

Τα τρία λάθη που έχει κάνει το Ποτάμι

Για το τέλος αφήσαμε κάτι δύσκολο. Βάλαμε τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη να μας πει τρία λάθη τα οποία έχει κάνει μέχρι στιγμής Το Ποτάμι. Σαφώς απάντησε αμέσως αναφέροντας τις αφίσες στα Χανιά για τις οποίες το κόμμα εξέδωσε και ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη «γιατί εμείς σεβόμαστε τα περιβάλλοντα και τις κοινωνίες που επισκεπτόμαστε» όπως είπε. Στην συνέχεια μας αποκάλυψε πως «υπερτιμούμε την δύναμη των social media, κάτι που έχουμε αρχίσει και αντιλαμβανόμαστε γι' αυτό και πλέον έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε και σε πιο παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση», ενώ τέλος είπε ότι «θα ήθελα σε κάποια σημεία να είμαστε πιο δυναμικοί στις απαντήσεις μας. Θα μπορούσαμε να σηκώνουμε και να αναδεικνύουμε περισσότερο ορισμένα ζητήματα».

Τέλος και ενώ η ψιχάλα είχε αφήσει την θέση της στον ήλιο (είπαμε ο καιρός κάνει τα τρελλά του αυτές τις ημέρες), κλείσαμε την συζήτησή μας με μία ευχή από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη. «Δεν θα ήθελα στο Ποτάμι να παρασυρθούμε από τις Σειρήνες μίας παλαιοκομματικού τύπου επικοινωνίας».

Keywords
ελπιδα, νεα δημοκρατια, school, government, harvard, ωναση, microsoft, alpha, e-shop, design, καιρος, mega, protagon, ελλαδα, σημαίνει, νέα, twitter, αθηνα, συριζα, μαΐου, πήχη, likes, facebook, χανια, media, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, κακλαμανης, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, αξια, eurobank alpha, alpha eurobank, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, γιορτη σημερα, η ζωη ειναι ωραια, κομματα, αυτοδιοικηση, μιλα, τι σημαινει, οψεως, το θεμα, αφισες, δημοκρατια, δουλεια, ηγετης, θεμα, καθημερινη, νησια, οικονομια, περιεργα, alpha, mega, microsoft, protagon, αγορα, αγορα εργασιας, αρθρα, αρθρο, αμερικη, ανθρωπος, ασχολεισαι, ατζεντα, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δυναμη, δηλωσεις, δικη, δημητριακα, δειχνει, δομη, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ερχεται, ετων, εναυσμα, ευρωπη, ζευγαρια, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, θεοδωρακης, θεος, μειλ, κινηση, κομμα, λαθη, λεφτα, λαχανικα, μαΐου, μιγμα, μηνυματα, μηνες, μοιρα, μυαλο, νοημα, ομαδα, παντα, οραμα, παντειο, προβληματα, προγραμματα, ρολο, σιγουρος, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σπιτι, τσαι, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, υλοποιηση, φαντασματα, φαρμα, φοβερο, design, δικαιωματα, ελληνικα, ενωση, γιορτη, government, harvard, ηρθα, χωρα, ιδανικο, shop, κομματι, likes, media, οργανα, πήχη, protagon.gr, school, σημαίνει, σωστο, θεματα, θεσεις, θετικα, ωραιο
Τυχαία Θέματα