Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας

Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το 2015, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή από την νορβηγική επιτροπή.

Το Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας βραβεύθηκε "για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά την Επανάσταση του Γιασεμιού το 2011", ανέφερε

η Επιτροπή Νόμπελ.

Συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, σε μια στιγμή κατά την οποία η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντάς τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε "μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, "κρίσιμος" ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, "να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων", εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.

Το χρονικό της επανάστασης

Η εξέγερση, που ξεκίνησε στην μικρή πόλη του Σίντι Μπουζίντ στα μέσα Δεκέμβρη του 2011, εξαπλώθηκε ταχύτατα σε κάθε γωνιά της χώρας και ενώ ξεκίνησε σαν μια κραυγή διαμαρτυρίας για την ανεργία και την ακρίβεια των τροφίμων πήρε γρήγορα πολύ ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Για εβδομάδες ολόκληρες το κίνημα δεν έδειξε κανένα σημάδι εξάντλησης, ούτε πτοήθηκε από την καταστολή. Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής ενώ υπήρξαν αναφορές ακόμη και για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα εναντίον εκείνων που συμμετείχαν στις κηδείες των δολοφονημένων.

Οι λαϊκές μάζες της Τυνησίας, έχοντας ξεπεράσει το φόβο για το καθεστώς, ξεσηκώθηκαν σ’ ολόκληρη την χώρα. Ενώ τις πρώτες εβδομάδες οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις γινόντουσαν στις φτωχότερες κεντρικές και νότιες περιοχές, από τις Τρίτη 11/1/2013 και μετά η εξέγερση συνεπήρε και τους κατοίκους της Τύνιδας, της πρωτεύουσας και οικονομικού κέντρου της χώρας. Εκατοντάδες νέοι άνθρωποι επιτέθηκαν εκείνο το βράδυ σε κυβερνητικά κτήρια στην εργατική γειτονιά της Εταντέμ, φωνάζοντας: "Δεν φοβόμαστε, δεν φοβόμαστε!".

Η κυβέρνηση απαγόρευσε την κυκλοφορία σε όλη την Τύνιδα το ίδιο βράδυ και έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν άρματα μάχης και στρατιωτικές μονάδες σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Όμως, ούτε αυτό δεν μπόρεσε να σταματήσει τους εξεγερμένους που πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας. Ο φόβος είχε πια αλλάξει στρατόπεδο. Η εξέγερση κατάφερε να διώξει τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, όμως ακόμα ο κρατικός μηχανισμός συνέχισε να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό.

Η Τυνησία θεωρείται πλέον ευρέως η αραβική χώρα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει μια κανονική δημοκρατία. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και τίποτα δεν είναι οριστικό.

The post Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα