Νομοσχέδιο-«σκούπα»: Αλλαγές σε πρόστιμα, φόρο υπεραξίας και ακατάσχετο

Τις τελικές ρυθμίσεις για το ύψος των προστίμων μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, για τον φόρο υπεραξίας και για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Στόχος είναι, με τις ρυθμίσεις αυτές να κλείσουν εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη φορολογική νομοθεσία και

αφορούν στον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και φορολογούμενων, αλλά και να διορθωθούν αρχικές διατάξεις σε επίπεδα πιο ρεαλιστικά για τη λειτουργία της αγοράς.

Έτσι, με το νομοσχέδιο αναμένεται να προσδιοριστούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις τα πρόστιμα των 1.000 ευρώ και 2.500 ευρώ που προέβλεπε η φορολογική νομοθεσία για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ όπως και άλλων κατηγοριών φόρων, από υπόχρεους με απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα.

Επίσης, με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, θα προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ ιδιωτών και δημοσίου συμπεριλαμβανομένων αυτή τη φορά και των ευρύτερων φορέων του.

Πρόκειται για διάταξη που αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές επιχειρήσεων και δημοσίου και να δώσει μεγάλη ανάσα στις πρώτες που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα καθυστερήσεων στην είσπραξη του ΦΠΑ από τις συναλλαγές τους με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ακόμη τον τρόπο φορολόγησης της υπεραξίας ακινήτων. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλεπόταν να τεθεί σε ισχύ από την 1.1.2014 αλλά προβλήματα σχετικά με τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης των ακινήτων δεν έχουν επιτρέψει την εφαρμογή του. Από το μέτρο αποφασίστηκε επίσης να εξαιρεθούν ακίνητα 25ετίας και παλαιότερα κάτι που αναμένεται να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τον υπολογισμό του φόρου. Στην αγορά ακινήτων υπάρχει αναμονή για το μέτρο προκειμένου να ολοκληρωθούν μεταβιβάσεις ακινήτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τις αρχές του έτους οπότε προβλέπονταν να ισχύει ο φόρος υπεραξίας.

Με το νομοσχέδιο θα υλοποιείται, επίσης, η προαναγγελία αύξησης του ακατάσχετού για μισθούς και συντάξεις για ποσά έως 1.500 ευρώ και δεν θα επιτρέπεται κατάσχεση για οφειλή κάτω των 500 ευρώ.

Όλες οι αλλαγές

1. «Γενναία» μείωση έως 68% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες:

Μειώνεται στα 400 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία β΄ κατηγορίας). Στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του συγκεκριμένου προστίμου στα 250 ευρώ, σχέδιο το οποίο μάλλον απορρίπτεται από την τρόικα.

Περιορίζεται στα 800 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γ΄ κατηγορίας). Η εναλλακτική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει τη μείωση του συγκεκριμένου προστίμου στα 500 ευρώ.

2. Απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας 15% για πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν μείνει στην κατοχή των πολιτών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν (δηλαδή θα πληθωρίζεται). Στην υπεραξία που προκύπτει εφαρμόζονται συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης του ακινήτου, οι οποίοι ξεκινούν από 0,95 για διακράτηση έως πέντε χρόνια και φτάνουν έως 0,66 για διακράτηση από 20 έως 25 χρόνια. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

3. Διορθώσεις στις διατάξεις του φόρου υπεραξίας των μετοχών.

Οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει να αντικατασταθεί ο φόρος υπεραξίας με αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών από 0,2% που ανέρχεται σήμερα σε 0,3% ή 0,4%, πρόταση που βλέπει με θετικό μάτι το Μαξίμου.

4. Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει:

Η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Διατηρείται το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις. Ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλεί το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης και το υπόλοιπο 50% μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

5. Βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών (απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μια φορά τον χρόνο, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).

6. Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Επίσης, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.

7. Συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από όλο τον δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα