Ντάισελμπλουμ, Ρεν, Άσμουσεν και Ρέκλινγκ στη WSJ: Τα νέα μέτρα της Ελλάδας αρχίζουν να αποδίδουν

Όπως αναφέρουν οι Ντάισελμπλουμ, Ρεν, Άσμουσεν και Ρέκλινγκ η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται και η οικονομία αρχίζει να προσανατολίζεται προς το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα ζητούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τη φορολόγηση.

Οι πέντε από τους πιο ισχυρούς Ευρωπαίους αξιωματούχους σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Wall Street Journal, αναφέρονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σημάδια ανάκαμψης

που παρουσιάζονται.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γκεόργκ Άσμουσεν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, εμφανίζονται σίγουροι για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, καθώς αρχίζουν να παρουσιάζονται θετικά αποτελέσματα των μέτρων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η κατάσταση του προϋπολογισμού της έχει μεταβληθεί και η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και το άνοιγμα κλειστών αγορών έχουν αρχίσει να αποδίδουν, η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ ακόμα ότι η οικονομία αρχίζει να προσανατολίζεται προς τις εξαγωγές.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν στο δημόσιο τομέα αλλά και το φορολογικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί σημαντικά επιτεύγματα σε προγράμματα χωρών ενώ ακόμα κάποιες είναι έτοιμες να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξης, γεγονός το οποίο στηρίζει τα επιχειρήματα υπέρ των προγραμμάτων στήριξης, αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου.

«Οποιαδήποτε επανάπαυση θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Η απάντησή μας στην κρίση, η οποία βασίζεται σε μια ενοποιημένη προσέγγιση των Ευρωπαϊκών θεσμών, αρχίζει να έχει αποτελέσματα. Η Ευρώπη καθίσταται λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, πιο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές και πιο ελκυστική στους διεθνείς επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Η ανάκαμψη είναι εφικτή, καθώς, ήδη, κάποιες από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση ετοιμάζονται να εξέλθουν από τα προγράμματα οικονομικής στήριξης», σχολιάζουν, ωστόσο, επισημαίνεται ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα