Ο αδίστακτος κ. Τρισέ: Ετοιμαζόταν να μας πετάξει από το ευρώ όταν ζητήσαμε αναπροσαρμογή του χρέους

09:55 9/3/2014 - Πηγή: KoolNews

Ένα απόρρητο έγγραφο το οποίο αποκαλύπτει ότι ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ ήταν έτοιμος να πετάξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ στην περίπτωση που προχωρούσε ακόμη και σε εθελοντική αναπροσαρμογή του χρέους της έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αποδεικνύει μεταξύ άλλων την άμεση συνάρτηση μεταξύ της ελληνικής κρίσης και των εξελίξεων

στο Βερολίνο.

Πρόκειται για ένα έγγραφο της 7ης Απριλίου 2011-το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» και περιέχει το αίτημα του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς την Τρόικα για επιμήκυνση.

Τότε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ βγήκε εκτός εαυτού και χρησιμοποίησε γλώσσα κάθε άλλο παρά διπλωματική. Συγκεκριμένα στην επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει πως: «Γράφω για να σας ενημερώσω περί των σοβαρών κινδύνων που θα αναλάμβανε η ελληνική κυβέρνηση αν στην τρέχουσα συγκυρία επεδίωκε την αναπροσαρμογή του χρέους της, ακόμα και σε εθελοντική βάση. (...) Η επιδίωξη αυτής της στρατηγικής θα έθετε την αναχρηματοδότηση της Ελλάδας σε ευρώ σε μείζονα κίνδυνο». «Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναστείλει τα κριτήρια αξιολόγησης για χρεόγραφα που εκδίδει ή που εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση βασιζόταν στο τρέχον πρόγραμμα, και στην τήρησή του. Καμία αναπροσαρμογή του χρέους δεν είναι συμβατή με το τρέχον πρόγραμμα. Συνεπώς η αναστολή δεν θα ίσχυε πλέον», αναφέρει στην συνέχεια, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «ακόμα και μία εθελοντική αναπροσαρμογή» θα οδηγούσε σε «σημαντικές υποβαθμίσεις όλων των χρεογράφων στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα η χώρα «να κινδυνεύει άμεσα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτει για πράξεις νομισματικής πολιτικής».

Χωρίς κανένα δισταγμό ο κεντρικός τραπεζίτης απειλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να «τραβήξει την πρίζα» η οποία κρατούσε εκείνη την περίοδο ζωντανό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο θα είχε ως συνέπεια την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την αναγκαιότητα εκτύπωσης νέου εθνικού νομίσματος για να μην καταστραφούν οι τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως το πλήγμα που θα υπόκειντο οι ελληνικές τράπεζες, ως βασικοί κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων, από μία ενδεχόμενη αναπροσαρμογή, θα τις απέκλειε ακόμα και από τη δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Ηταν ένα πρόβλημα που επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο μετά το PSI, και ιδιαίτερα την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Η απόφαση να συνεχιστεί τότε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών (μέσω ELA) ελήφθη μετά κόπων και βασάνων, και μόνο επειδή υπήρχε στο δεύτερο πρόγραμμα πρόβλεψη επαρκών πόρων (50 δισ. ευρώ) για την ανακεφαλαιοποίηση.

Κλείνοντας, ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει «απολύτως κρίσιμο» να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τους όρους του προγράμματος, κάτι που «θα θέσει την ελληνική οικονομία σε μια τροχιά που θα διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή της στην ΟΝΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα