Ο άγνωστος «εμφύλιος» στην Τρόικα – Εδώ δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους θα τα βρουν με εμάς;

Μπορεί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα να τραβούν ενίοτε τα μαλλιά τους από την αδιαλλαξία των δανειστών, υπάρχει όμως μία εικόνα η οποία δεν είναι τόσο εμφανείς και είναι αυτή της σύγκρουσης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των Τροϊκανών.

Πώς λοιπόν να τα βρουν με τους Έλληνες, όταν δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους; Αυτήν την στιγμή πίσω από την σκηνή της ελληνικής διαπραγμάτευσης, εκτυλίσσεται μία μάχη μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής σχετικά με τους στόχους του προγράμματος της χώρας μας. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η βασική απόκλιση έγκειται στην «κόκκινη γραμμή» που έχει τραβήξει το ΔΝΤ για το θέμα των απολύσεων του Δημοσίου. Το Ταμείο θέλει να έχει στα χέρια του ένα σχέδιο για τα νούμερα του 2015 (πόσοι και από ποιους τομείς θα φύγουν), την ίδια ώρα, η Κομισιόν, είναι πολύ πιο ελαστική στο θέμα αυτό, καθώς ξέρει ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμευθεί με ένα τέτοιο σχέδιο για το 2015.

Παράλληλα όμως υπάρχει κι άλλο ένα «αγκάθι». Αυτό των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Την ώρα που οι Ευρωπαίοι φαίνεται να κατανοούν την πολιτική επικινδυνότητα για την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα λίγο πριν τις ευρωεκλογές, το ΔΝΤ είναι πολύ πιο αυστηρό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΔΝΤ, όπως αναφέρει αξιωματούχος, λειτουργεί διαφορετικά από τους άλλους δύο εταίρους, καθώς δεν βάζει στη ζυγαριά των μεταρρυθμίσεων το πολιτικό κόστος. «Το ΔΝΤ δεν μπορεί να κατεβάσει την μπάρα επειδή έρχονται εκλογές, αυτό μπορούν να το κάνουν οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό μάλλον βρίσκεται και το ΔΝΤ στην Τρόικα, για να κάνει αυτόν τον έλεγχο με την πάνω από 30 χρόνια εμπειρία του», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το τρίτο μέτωπο που έχει δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. είναι το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Ενώ έχει συμφωνηθεί ότι πρέπει να μειωθούν στο 3,9%, η ελληνική πλευρά εμμένει στο ότι θα πρέπει να προέλθει κατά 2,9% από τον εργοδότη και κατά 1% από τον εργαζόμενο. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με αυτήν την κατανομή, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είναι αντίθετοι, θέλοντας όλη η εισφορά να έρθει μόνο από τον εργοδότη.

Αντιθέτως, το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα όπου φαίνεται να συμφωνούν και οι τρεις. «Το να δώσετε επίδομα στους ενστόλους είναι το αμέσως καλύτερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε μετά το κάψιμο του πρωτογενούς πλεονάσματος στην πλατεία Συντάγματος», λέει αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όχι γιατί έχει κάτι με τους Έλληνες ενστόλους, αλλά γιατί θεωρεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. «Αν ήταν αύξηση μισθών στους ενστόλους, τότε θα το καταλάβαινα. Αυτό που δεν θέλουμε είναι επιδόματα που δίνονται μία φορά και ειδικά προεκλογικά...», έλεγε σε off the record συζήτηση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα