Ο ανθρωπισμός της Τζολί δεν φτάνει. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει

Ο ερχομός της διεθνούς φήμης Αντζελίνα Τζολί στη Λέσβο είναι κάτι σημαντικό, κυρίως ως προς το μήνυμα που περνά στη διεθνή κοινότητα. Η Τζολί, σε αντίθεση με την Σούζαν Σάραντον, η οποία επίσης είχε έρθει, είναι ένα πρόσωπο με σημαντικό αποτύπωμα στη διεθνή κοινότητα, όντας και πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η συνεισφορά της Αμερικανίδας ηθοποιού θα είναι και επί της ουσίας, με σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλλει πολλαπλασιαστικά

στην εξάπλωση του μηνύματος της αλληλεγγύης προς τους καραβοτσακισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου.

Του Γιώργου Ευγενίδη

Αυτά ως προς τον ανθρωπισμό, τον ακτιβισμό και τη συμπαράσταση σε κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη μοίρα στην Ευρώπη είτε είναι πρόσφυγες είτε είναι μετανάστες.

Το πραγματικό ερώτημα που από αυτό το Σαββατοκύριακο και με δεδομένα τα επεισόδια στην Ειδομένη γίνεται όλο και πιο πιεστικό είναι πού είναι η κυβέρνηση. Τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, προκειμένου να μην βρέχονται μέχρι το κόκαλο οι άνθρωποι στην Ειδομένη, κάθε φορά που ανοίγουν οι ουρανοί;

Διότι, όντας καλόπιστος, δεν θέλω να πιστέψω πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες για να δείξει πόσο κακή είναι η Ευρώπη. Θέλω απλώς να πιστέψω πως είναι παντελώς απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι ως προς τη διαχείριση του πραγματικού προβλήματος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ειδομένη παρακαλώντας. Όχι, δεν είναι ούτε πλάκα ούτε υπερβολή, απλώς παρακαλούν τους απελπισμένους πρόσφυγες να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές και να κατευθυνθούν προς κέντρα φιλοξενίας.

Δεν τους εξηγούν καν πως μπορεί να μείνουν στην ελληνική επικράτεια για αρκετό καιρό θέλουν-δεν θέλουν και άρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στην κατάσταση. Αυτό που ψελλίζει η κυβέρνηση προς τους Έλληνες πολίτες, οτι οι πρόσφυγες μπορεί να μας μείνουν για τα επόμενα 2-3 χρόνια, δεν λέγεται στους πρόσφυγες, οι οποίοι εξακολουθούν να ελπίζουν στο απατηλό όνειρο της φυγής μέσω του χερσαίου βαλκανικού διαδρόμου.

Η επιχείρηση πειθούς προς τους πρόσφυγες καταφανώς δεν δουλεύει. Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλο τρόπο για να τους κάνει να συνεργαστούν, αλλά προφανώς δεν θέλει να δει τα ΜΑΤ να βάζουν αυτούς τους ανθρώπους στα λεωφορεία και να τους προωθούν στα Διαβατά ή σε άλλα κέντρα φιλοξενίας.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για πολύ σκληρό διπλωματικό ροκ ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής, ελπίζοντας να σταματήσουν και οι ροές από την Τουρκία, εμφανίζεται όμως πλήρως αμήχανη μπροστά στο δράμα των ανθρώπων, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι όντας ελπίζουν πως μπορούν από άλλα περάσματα να βρεθούν στην ΠΓΔΜ.

Ξαναλέω, ελπίζω πως δεν πρόκειται για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου. Αν απλώς πρόκειται για αμηχανία μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα, πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα, γιατί σύντομα θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Οι καταδίκες για τους "πονηρούς" και οι ρηματικές διακοινώσεις του κ. Κυρίτση, του αρμόδιου εκπροώπου Τύπου δεν είναι αρκετές. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει απλά μια στήλη στην Αυγή, όπου σχολιάζει τα τεκταινόμενα.

Πρέπει, επιτέλους, να κυβερνήσουν και να πάρουν μέτρα για να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι σε ανεκτά καταλύματα. Ο ανθρωπισμός της κ. Τζολί και των άλλων επιφανών που μας συμπαραστέκονται, δυστυχώς, δεν αρκεί.

The post Ο ανθρωπισμός της Τζολί δεν φτάνει. Η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα