Ο Μπράιβικ γίνεται θεατρικό έργο

Πριν από περίπου ένα χρόνο σόκαρε τον κόσμο με τη δολοφονία 77 ανθρώπων. Τώρα ο λόγος μίσους στο δικαστήριο θα γίνει θεατρικό έργο.

Μια Γερμανίδα ηθοποιός τουρκικής καταγωγής θα διαβάσει τον επόμενο μήνα σε γερμανικά θέατρα τον λόγο που εκφώνησε στο δικαστήριο ο Νορβηγός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, που εξαπέλυσε πέρυσι τη διπλή επίθεση στο Όσλο και το νησί Οτόγια, προκαλώντας τον θάνατο 77 ανθρώπων, σε μια

προσπάθεια να τονιστεί η διάδοση της ακροδεξιάς ιδεολογίας στην Ευρώπη.

Ο Ελβετός σκηνοθέτης Μίλο Ράου διασκεύασε την ηχογράφηση της ομιλίας του Μπράιβικ σε σενάριο για να το ανεβάσει σε γερμανικό θέατρο. «Το ιδεολογικό του ‘μανιφέστο’ είναι μια απεικόνιση της πολιτισμικής κρίσης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εκφράζεται με μια αυξανόμενη λαϊκιστική ξενοφοβία», δήλωσε η Κίρστεν Σίμονσεν, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ροσκίλντε της Δανίας.

Κάποιες από τις απόψεις που εκφράζονται στην ομιλία του Μπράιβικ – για παράδειγμα ότι η Ευρώπη και οι αυτόχθονες πολιτισμοί της αποδυναμώνονται από τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα – αναδιαμορφώνουν τις ακροδεξιές πολιτικές της ηπείρου εδώ και χρόνια.

Οι θεατρικές παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Βαϊμάρη και το Βερολίνο έχουν στόχο να προωθήσουν την άποψη ότι, αν και οι πράξεις του Μπράιβικ είναι αυτές ενός παρανοϊκού, η ιδεολογία που τον οδήγησε σε αυτές είναι εξαιρετικά διαδεδομένη σε δημοκρατικές κοινωνίες, όπως αυτές της Ελβετίας και της Γερμανίας, δήλωσε ο 35χρονος Ράου.

«Είναι απλώς σύμπτωση που ο Μπράιβικ ήταν αυτός που εκφώνησε τον λόγο αυτό. Ο ίδιος λόγος θα μπορούσε να προέρχεται από τα χείλη του 60% του πληθυσμού της Ελβετίας», υπογράμμισε ο Ράου. Πάντως, η ομιλία του Μπράιβικ δεν θα δραματοποιηθεί, αλλά απλώς θα διαβαστεί. Η ηθοποιός Σάσα Σοϊντάν επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη για να δημιουργήσει μια απόσταση μεταξύ του «χαρακτήρα» του Μπράιβικ και των πράξεων του και της ιδεολογίας του.

«Δεν είναι μια καλή ομιλία, ούτε καλό θέατρο», σημείωσε ο Ράου. «Θέλω να δείξω ένα κείμενο και μια ιδεολογία, δεν θέλω να παρουσιάσω τον άνθρωπο που υπάρχει πίσω τους, γι’ αυτό επέλεξα αυτή την τελείως μη αυθεντική απεικόνιση», κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα