Ο Ομπάμα, ο Νίξον και η χαμένη αλήθεια της πολιτικής σκηνής στην Αμερική

Μετά τη σύγχυση του Νίξον στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Τύπος άρχισε να χειρίζεται με σκεπτικισμό και κυνισμό τους έχοντες εξουσία. Αυτό άλλαξε με τον Ομπάμα.

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν το πιο φλέγον ζήτημα στην προεκλογική περίοδο του 1968. Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ο πόλεμος ανάγκασε τον πρόεδρο Τζόνσον να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα για επανεκλογή ενώ ένας δημοσιογράφος αργότερα έγραψε ότι «ο πρώην αντιπρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ορκίστηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα σταματήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Χωρίς όμως να εξηγήσει

πώς».

Παρόλο που ο Νίξον θα αρνούνταν μετά από μερικές εβδομάδες ότι δεν είχε κανένα «μυστικό σχέδιο» για τον πόλεμο, σύντομα κυκλοφόρησε το «μυστικό το οποίο θα τον βοηθούσε να σταματήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ». Παρόλα αυτά, ο Νίξον δεν είχε κανένα τέτοιο μυστικό, αλλά αντίθετα δημιούργησε την αίσθηση ότι κάτι ετοίμαζε.

Ταξιδεύοντας μερικά χρόνια μετά, στις εκλογές του 2009 ο Ομπάμα προσπαθεί να «πουλήσει» το ασφαλιστικό του πρόγραμμα. Γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών έχει ασφάλιση και δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που εμφανίζεται το νέο σχέδιο αυτό. Αντίθετα με την κοινωνική ασφάλιση, νιώθουν ότι απειλείται το παρόν ασφαλιστικό καθεστώς με αντικατάσταση από το λεγόμενο Obamacare.

Έτσι εκείνος υποσχέθηκε ότι «όποιος επιθυμεί να κρατήσει την ασφάλισή του θα μπορεί να το κάνει». Το πρόβλημα ήταν ότι η υπόσχεση αυτή δεν ήταν αληθινή.

Πολλά ΜΜΕ αντιλαμβάνονται ότι η ρητορική δεινότητα του Ομπάμα είναι εξαιρετικά προχωρημένη σε σημείο να πείθει μεγάλες μάζες του αμερικανικού κοινού να νιώθουν ασφαλείς,

Με το νέο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της NSA, όμως η θέση του προέδρου των ΗΠΑ δεν είναι η καλύτερη καθώς όπως κι αν κινηθεί επικοινωνιακά βγαίνει χαμένος: από τη μία παρουσιάζεται ως πρόεδρος που δεν έχει ιδέα τι κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες και από την άλλη εμφανίζεται ως το άτομο που ενέκρινε την παρακολούθηση χιλιάδων ατόμων.

Αυτό που έκανε ο Ομπάμα, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Beast, ήταν περισσότερο σκόπιμο από τη σύγχυση που προκάλεσε ο Νίξον σχετικά με τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Το ίδιο άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να είναι έκπληξη το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ψέμματα.

Από μία άποψη, η έκβαση των γεγονότων πριν την αποκάλυψη του Έντουαρντ Σνόουντεν με την NSA ήταν μια επιστροφή στον κόσμο πριν τον πόλεμο του Βιετνάμ. Και τότε δεν ήταν μόνο ο Κένεντι τον οποίο αγαπούσαν. Οι δημοσιογράφοι σέβονταν και τον Άιζενχάουερ.

Επομένως, με βάση τα νέα στοιχεία είναι πλέον πασιφανές, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι ο πρόεδρος λέει ψέμματα. Η μόνη ερώτηση είναι πόσο αντίκτυπο έχει αυτό το πρόσωπο του Ομπάμα στα ΜΜΕ και το κοινό. Πρόκειται να επιστρέψουμε και πάλι στην εποχή της μνησικακίας και της κυνικότητας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα