Οχι νέα μέτρα έως τον Οκτώβριο

Tο νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015 - 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή έχει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Οπως ο θεός Ιανός των Ρωμαίων ή οι θεατρικές μάσκες με τις οποίες σηματοδοτείται η θεατρική τέχνη.

Από τη μια πλευρά προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ και ανεργία 24,5% προβλέπει για το 2014 και από την άλλη δημοσιονομικό κενό 1,9 δισ. ευρώ για τη

διετία 2015 -2016.

Το πρόγραμμα μπορεί μεν να μην περιλαμβάνει νέα μέτρα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αλλά προβλέπει ότι τον Οκτώβριο θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Τρόικα ο τρόπος κάλυψης της… τρύπας.

Να σημειωθεί πως η Κομισιόν στην αξιολόγησή της έκανε λόγο για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017. Συγκεκριμένα 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017, αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσιάζοντας το νέο μεσοπρόθεσμο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως αυτό στοχεύει στην παρουσίαση των δημοσιονομικών ορίων της επόμενης τετραετίας και σηματοδοτεί την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τους επομένους 12μηνες είναι καλυμμένες, ενώ δεν απέκλεισε νέα έκδοση ομολόγων έως και 6 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες κάτι που χαρακτήρισε ως «όπλο» για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στόχοι του Μεσοπρόθεσμου δεν εναρμονίζονται με τις εκτιμήσεις της Τρόικα και ότι το Σεπτέμβριο θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις ειδικά εάν υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Οι στόχοι είναι:

Επικέντρωση σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Ενίσχυση ρευστότητας μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.Σταδιακή μείωση φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.Σύγχρονα προγράμματα και ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης.Αύξηση κοινωνικών δαπανών μέσω ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.Βελτίωση ποιότητας δημοσίων οικονομικών και ενίσχυση των δαπανών με αυξημένο πολλαπλασιαστή.Εδραίωση δίκαιου και σύγχρονου κράτους με επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.Καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης.Διευθέτηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.Βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και η αποφυγή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων.

Συνοπτικά οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου, συνοψίζονται στα εξής:

Ανάπτυξη σχεδόν διπλάσια από τις προβλέψεις των δανειστώνΔημοσιονομικό κενό της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και 1,9 δισ. ευρώ συνολικά για τη διετία 2015-16Περικοπή κατά 350-400 εκατ. ευρώ στο κονδύλι των Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μειωθεί στα 6,4 δισ.Κρατικές δαπάνες στα επίπεδα του 2013Μεγαλύτερες περικοπές στα υπουργεία και ειδικά στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το Μεσoπρόθεσμο προβλέπει πέραν των περικοπών και αυξήσεις στις εισπράξεις φόρων.

Η έμμεση φορολογία θα αυξηθεί κατά 2,6 δισ. ευρώ ώστε τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία να φθάσουν τα 23,1 δισ. ευρώ από 20,5 δισ. ευρώ το 2014.

Την ίδια στιγμή προγραμματίζονται νέες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, έτσι ώστε να φθάσουν στα 7,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, από 6,7 δισ. ευρώ φέτος.

Παράλληλα:

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές θα ανέλθει σε 186 δισ. ευρώ το 2015, σε 195 δισ. ευρώ το 2016, ενώ μετά θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 200 δισ. ευρώ (στα 205 δισ. το 2017).
Η ιδιωτική κατανάλωση αυξάνεται από το 2015 με ρυθμό 1,6% - 1,7% ετησίως, ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί ξανά μετά το 2017. Η τελική εγχώρια ζήτηση εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% το 2017 και το 2018.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (κατασκευές, εξοπλισμός) θα φθάσουν στο 11,5% το 2015 και στο 14,9% το 2016.

Τα παζάρια της τελευταίας στιγμής

Το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη συναντήθηκε με τον κ. Σταϊκούρα προκειμένου να συζητηθούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ώστε να διασωθούν κυρίως τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.

Το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα υπουργεία θα σηκώσει το υπουργείο Εργασίας, που θα πρέπει να μειώσει 700 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του έως το 2018.

Οι περικοπές γίνονται σε συνάρτηση και με τις απώλειες πόρων από φόρους υπέρ τρίτων προς κοινωνικούς φορείς που θα καταργηθούν.

Στο υπουργείο Παιδείας οι περικοπές των 450 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το κλείσιμο Πανεπιστημίων και το κύμα διαθεσιμότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Διαβάστε εδώ όλο το μεσοπρόθεσμο, όπως κατατέθηκε στη Βουλή

Keywords
Τυχαία Θέματα