Όχι στις απολύσεις, ναι στις συντάξεις

Η “διαμάχη” που έχει ξεσπάσει μεταξύ της τρόικας, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το θέμα των απολύσεων, φαίνεται να εκτονώνεται.

Αργά χθες το βράδυ, μετά την τρίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, η τρόικα εμφανίστηκε πιο διαλλακτική στο θέμα των απολύσεων και συμφώνησαν να επανεξετάσουν τα μέτρα.

Έτσι απομένει στους επιμέρους υπουργούς

να πείσουν την τρόικα, ότι υπάρχει εναλλακτικό μέτρο. Ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης (ο οποίος ανήκει στη ΔΗΜΑΡ) καλείται να πείσει τους τροϊκανούς για την αποτελεσματικότητα του μοντέλου που προτείνει. Το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης -το οποίο καλύπτει την μνημονιακή δέσμευση για αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015- θα επιτευχθεί κυρίως μέσω συνταξιοδοτήσεων και όχι μαζικών απολύσεων.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί με συγκεκριμένους αριθμούς, πως η μείωση κατά 15.000 φέτος και συνολικά 150.000 υπαλλήλων, μπορεί να γίνει από κανονικές συνταξιοδοτήσεις. Άλλωστε το 27% των δημοσίων υπαλλήλων είναι κοντά στη σύνταξη.

Έχουν όμως ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους οι σκληρές διαπραγματεύσεις, ενώ πηγές την κυβέρνηση θεωρούν ότι η εκταμίευσης της δόσης θα γίνει τον Νοέμβριο, εφόσον φυσικά η έκθεση της τρόικας είναι θετική.

Keywords
Τυχαία Θέματα