Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο μέσα στο χρόνο

Το λαοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές, εισαγωγές και τροποποιήσεις στους κανόνες του σ’ αυτά τα 153 (επισήμως) χρόνια της ύπαρξής του. Το debate για το αν η συγκεκριμένη προσέγγιση το βοηθάει ή το κάνει αναχρονιστικό είναι πάντα ανοικτό. Συγκριτικά, πάντως, οι προσθήκες των τελευταίων ετών είναι σχεδόν κοσμοϊστορικές.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Η είδηση ότι το ΔΣ της γερμανικής ομοσπονδίας αποφάσισε χθες ομόφωνα να εφαρμόσει τα επόμενα δύο χρόνια τη χρήση του video replay

στα παιχνίδια της Μπουντεσλίγκα (απόφαση που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, που θα διεξαχθεί στις 5 Μαρτίου στο Κάρντιφ) είναι η τελευταία σε μια σειρά προσπαθειών που γίνονται τα τελευταία χρόνια για αλλαγές στους κανονισμούς που θα βοηθήσουν στην αποφυγή λανθασμένων αποφάσεων εκ μέρους των διαιτητών.

Αν σε αυτό προσθέσουμε την «τεχνολογία γραμμής» και το περίφημο «διαιτητικό σπρέι» που εισήχθησαν επισήμως στο άθλημα από την περίοδο 2014/15, έχουμε μάνι-μάνι τρεις σημαντικές αλλαγές σε λιγότερα από δύο χρόνια, την ώρα που τα προηγούμενα 151 είχαν συμβεί όλα κι όλα τα εξής:

1863: Στην περίφημη (πλέον) λονδρέζικη ταβέρνα Freemasons’ συντάσσονται από τον Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ οι πρώτοι 14 κανόνες του αθλήματος.

1869: Εισάγεται το ελεύθερο κτύπημα από άουτ.

1872: Εισάγεται το κόρνερ.

1878: Οι διαιτητές χρησιμοποιούν σφυρίχτρα για πρώτη φορά.

1891: Εισάγεται ο κανονισμός του πέναλτι, με αρχική ονομασία «το κτύπημα του θανάτου» (σ.σ. ο εν λόγω κανόνας άργησε τόσο, διότι μέχρι τότε κοινή πεποίθηση ήταν ότι «ένας τζέντλμαν δεν θα έκανε ποτέ σκόπιμα φάουλ»). Την ίδια χρονιά, επίσης, μπαίνουν για πρώτη φορά δίχτυα στα τέρματα.

1912: Απαγορεύεται στους τερματοφύλακες να πιάνουν την μπάλα με τα χέρια έξω από μια ορισμένη περιοχή.

1925: Το οφσάιντ απαιτεί πλέον δύο (αντί για τρεις που ήταν αρχικά) παίκτες ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τη γραμμή τέρματος, κανονισμός που παίρνει την τελική του μορφή το 1990 όταν το πλεονέκτημα «στην ίδια ευθεία» δίνεται στον επιτιθέμενο.

1958: Εισάγονται οι τρεις αλλαγές.

1970: Εισάγονται οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες.

1990: Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι αμυντικές -συχνά υπέρμετρα σκληρές- τακτικές των ομάδων, αποφασίζεται να τιμωρείται με απευθείας κόκκινη κάρτα ο αμυνόμενος που κάνει «επαγγελματικό φάουλ», στερώντας έτσι από τον αντίπαλό του «καθαρή ευκαιρία για γκολ».

1992: Απαγορεύεται στους τερματοφύλακες να χρησιμοποιούν τα χέρια τους μετά από εσκεμμένη πάσα συμπαίκτη τους προς τα πίσω.

1998: Αποφασίζεται το βίαιο τάκλιν «από πίσω», οι βρισιές και οι επιθετικές χειρονομίες παικτών να τιμωρούνται με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι εφόσον η απόφαση του ΔΣ της γερμανικής ομοσπονδίας επικυρωθεί στις 5 Μαρτίου, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη χρήση του video replay παγκοσμίως και με τις ευλογίες της FIFA. Αυτό συμβαίνει διότι το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) είναι ο επίσημος «θεματοφύλακας των κανόνων του ποδοσφαίρου», δικαιοδοσία που του έχει αναγνωρίσει η FIFA (η οποία συμμετέχει κατά 50% στις ψηφοφορίες του) από το 1904.

Σημαντικές πτυχές της ιστορίας, όπως για παράδειγμα το σε ποιες φάσεις ή πόσες φορές σε κάθε αγώνα θα μπορεί να χρησιμοποιείται το video replay, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Και ενώ οι φίλαθλοι μπορεί να δυσφορούν στην ιδέα ότι με τέτοια μέτρα το ματς θα χάνει το ρυθμό του, θα γίνεται κουραστικό και σταδιακά θα χάσει τη γοητεία του να παραμένει ένα «πεδίο ακούσιων ανθρώπινων λαθών», τα τηλεοπτικά κανάλια και οι χορηγοί με ενθουσιασμό θα δώσουν «ψήφο στήριξης» σε οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει «τάιμ άουτς» τα οποία θα γεμίσουν με τις διαφημίσεις τους, αδιαφορώντας πλήρως για το αν τέτοιες πρακτικές πληγώνουν βαριά το χαρακτήρα, την ίδια την ψυχή του παιχνιδιού.

The post Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο μέσα στο χρόνο appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα